0
Най-престижните кинонагради тази година не предложиха никаква изненада - всички фаворити получиха своите статуетки. Третата част от "Властелинът на пръстените" (LordOfTheRings.net) победи във всичките 11 категории, в които имаше номинации, като изравни рекорда на "Титаник" и "Бен Хур".

Финалният филм донесе очакваното признание както за цялата трилогия по Дж.Р.Р.Толкин, така и за жанра фентъзи изобщо: "Завръщането на краля" стана филм на годината, 42-годишният новозеландец Питър Джаксън бе обявен за режисьор №1, а в екип с Фран Уолш и Филипа Бойенс бе отличен и за адаптиран сценарий.

Останалите осем награди бяха "дежурните" за грим, зрителни ефекти, звук, костюми, оригинална музика, песен ("Into the West" на Ани Ленъкс), монтаж и художествено решение.

Мога да го направя отново, увери след церемонията Питър Джаксън. Проектът по екранизацията отне седем години от живота му и ангажира хиляди хора в родната му Нова Зеландия, която сега гледа на него като на национален герой.

Резултатът от работата му е дълъг близо 10 часа (над 11 в DVD варианта). Режисьорът и партньорката му Фран Уолш, с която са съсценаристи на "Властелинът...", вече работят по римейка на "Кинг Конг".

Изненади нямаше и при актьорските награди: Шон Пен и Тим Робинс от "Реката на тайните" станаха съответно най-добър актьор в главна и второстепенна роля.

След "Сребърната мечка" неотдавна Чарлийз Терън взе поредното си отличие заради преобразяването си като серийна убийца в "Monster" (Чудовище), а Рене Зелуегър прегърна статуетката за поддържащата си роля в "Студена планина".

"Завръщането на краля" ще се запомни и с друг рекорд - той е третият филм в историята на академичните награди, който получава статуетката във всички категории, в които е бил номиниран.

Преди него подобно нещо са постигали само "Джиджи" и "Последният император", но само в девет категории, припомнят информационните агенции. Очаква се той да стане и най-касовият филм в историята, след като неотдавна надхвърли 1 млрд. долара приходи. Засега тази класация се оглавява от "Титаник".

Дъщерята на Франсис Форд Копола - София, която бе третата жена (и първата американка), номинирана за най-добър режисьор в историята на наградите, получи статуетката за оригиналния си сценарий на филма "Lost In Translation" (Загуби при превода).

Морският епос на австралиеца Питър Уиър "Господар и командир: Далечният край на света", номиниран в 10 категории, взе само отличията за операторско майсторство (на Ръсел Бойд) и звуков монтаж.

"Търсенето на Немо", който стана най-касовият хит на "Дисни", победи очаквано в категорията за пълнометражна анимация.

"Нашествия на варварите" на Дeнис Аркан ("Исус от Монреал"), който преди седмица обра и френските кинонагради "Сезар", донесе на Канада първия "Оскар" за чуждоезичен филм.

Тази година "Оскарите" бяха раздадени за 76-и път. Статуетката за цялостен принос бе връчена на Блейк Едуардс, създател на поредицата за Розовата пантера.

Церемонията и благодарствените речи - малко, но все пак политика
Според очакванията Шон Пен, който бе сред най-отявлените противници на войната в Ирак, не пропусна да спомене тази тема в благодарствената си реч.

"Ако има едно нещо, което актьорите знаят (освен че нямаше оръжия за масово унищожение), то е, че определението "най-добър актьор" не съществува. Това се доказва от големите актьори, сред които бях номиниран и аз", заяви Пен и благодари на режисьора на "Реката на тайните" Клинт Ийстуд. Публиката го приветства на крака.

Колегата му Тим Робинс предпочете да говори за жертвите на насилие в детските си години (какъвто е и неговият герой във филма), а зад кулисите сподели, че преди година не би се надявал на тази награда заради негативните отзиви, след като той и съпругата му Сюзън Сарандън се противопоставиха на войната в Ирак.

По-късно той призова американците да гласуват и изрази тревога, че компютъризацията на вота не позволява повторно преброяване.

Любопитно: Тим Робинс е режисирал Шон Пен в първото му номинирано за "Оскар" изпълнение - "Осъденият на смърт идва" (1995 г.). Там играе и Сюзън Сарандън, която тогава получи статуетката за главна женска роля.

Чарлийз Терън, която заради ролята напълняла с 15-ина кг, носела изкуствено чене и тъмни лещи, се разплака и благодари на всички в родината си ЮАР, както и на майка си, която "пожертва толкова много, за да бъда тук сега".

Неотдавна стана широко известна личната семейна трагедия на актрисата - като малка тя станала свидетел на смъртта на баща си, загинал от ръката на родната й майка

Освен на колегите си от филма, Рене Зелуегър бе признателна и на Том Круз, който й дал да разбере, че успехът и учтивостта не се изключват взаимно.

Естествено, София Копола благодари на баща си, който е петкратен носител на "Оскар" и изпълнителен продуцент на филма й. "Всеки писател се нуждае от муза - моята беше Бил Мъри (изпълнителят на главната роля - бел.ред.)", допълни тя.

След Уолтър, Джон и Анджелика Хюстън нейното семейство е второто, дало на Холивуд три поколения лауреати на престижната статуетка (дядо й Кармайн Копола е отличен за музиката към "Кръстникът-2"), припомнят US медиите.

Подобно на миналата година, когато Майкъл Мур взриви залата с антипрезидентското си изказване, и този път лауреатът за най-добър документален филм отправи най-политизираната реплика от сцената на "Кодак тиътър". Ерол Морис (ErrolMorris.com), който бе отличен за "The Fog of War: 11 урока от живота на Робърт Макнамара", разказващ за войната във Виетнам, заяви:

"Преди 40 години тази страна бе натикана във Виетнам и милиони загинаха. Опасявам се, че влизаме в подобна дупка и сега. Ако хората могат да поспрат и да се замислят върху някои от идеите и темите в моя филм, значи съм сторил нещо добро."

Връчването на наградите, която се състоя в лосанджелиския "Кодак тиътър", се показваше по телевизия Ей Би Си почти директно - с пет секунди закъснение, за да се предотвратят навреме фалове "а ла Джанет Джексън".

Водещ на вечерта бе комикът Били Кристъл.

У нас церемонията ще бъде излъчена довечера от 20,45 ч. по Канал 1 на БНТ.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 38 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 1 час

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 3 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района