0

"Азиатска връзка в случая "Бончев"?", пита се в заглавие "Труд". Изданието посочва, че една от най- новите версии за похищението на президента на ПФК "Литекс" Ангел Бончев, а по- късно и на съпругата му Камелия, е, че са били отвлечени по поръчка на азиатски хазартни босове.

В полицията се явил свидетел от спортните среди, който разказал, че преди около година в азиатска държава Бончев направил залог и познал точния резултат от международен мач на "Литекс".

Премията възлизала на 6 млн. долара и била изплатена. Не след дълго зложатели от България се свързали с организаторите на залаганията и им съобщили, че крупната сума е била спечелена чрез уговорен резултат.

Азиатците решили да си приберат обратно от Бончев половината от парите - към 3 млн. долара. След неколкократни предупреждения към Бончев чужденците организирали отвличането му срещу откуп.

"24 часа" отбелязва, че вече 144 часа похитителите на Камелия не са потърсили контакт с близките й и шесто денонощие няма развитие по случая. Скандалът около провалената операция на МВР по освобождаването на Бончев се пренася към парламента, пише "Сега".

Вътрешната комисия на Народното събрание вероятно ще се заеме с причините за провала, само че, след като случаят приключи.

"Стандарт" научил, че похитителите отрязали част от малкия и безименния пръст на Ангел Бончев и ги опаковали като колети. Единият бил адресиран до съпругата Камелия, а вторият до собственика на "Литекс" Гриша Ганчев. Двете пратки били оставени на различни места на автомагистрала "Тракия".

"МВР стана невидимо" и "Мафията прати властта в кома", са заглавия в анализи в "Стандарт" по темата.

"Новинар" установява, че българи със солидни доходи искат да се застраховат срещу отвличане, но у нас компаниите не предоставят такава услуга.

Водеща тема за "Труд" днес е обещанието на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова от 1 януари догодина всички пенсии да бъдат увеличени отново.

Това ще стане като го преизчислим така, че всяка година осигурителен стаж да носи тежест 1,1%, а не 1%, както е досега, заяви Масларова. Според НОИ така пенсиите ще бъдат повишени средно с 10% след очаквания им ръст с 8,5% от 1 октомври.

Вестниците акцентират, че след проверка вчера министър Масларова спря опасен строеж с нелегални работници в столичния квартал Манастирски ливади - запад.

"Труд" публикува интервю с Масларова, в което тя посочва, че се подготвя "сив" списък с фирмите, които наемат работници без договори и непълнолетни без разрешение.

В него ще влизат и фирми, които укриват доходи и осигуровки на хората си, не плащат извънредните часове, не спазват разпоредбите за безопасен труд. Фирми от този списък няма да получат пари от Европейския съюз, казва министърът.

"Слухтят със СРС за тайно финансиране на избори", констатира "Труд" по повод предвидените промени в Наказателния кодекс. Изпълнителното бюро на БСП ще обсъди днес промените в закона за политическите партии. Използване на СРС при купуване на гласове и пълнене на партийни каси иска и СДС.

Освен това БСП настоява финансирането на кампанията на всяка партия и коалиция да става през една банкова сметка при публичност на финансовите операции. Посочването й ще е условие за регистрацията на партиите, а за тайно финансиране левицата иска затвор от 3 или 5 години и глоба до 100 хил. лв.

Според "Труд" БСП ще се съгласи с някои от предложенията на президента - на избори да може да участва само партия, която има създадени регионални структури най-малко в половината или в 2/3 от общините в страната. Освен това да е получила поне 1% от гласовете на два последователни вота.

В годината преди изборите служба ГРАО ще изпраща уведомления по пощата всички до българи за предварителна регистрация за участие в тях.

Партиите са само на крачка от въвеждането на задължителния вот у нас, анализира "Монитор". Повечето от парламентарно представените формации подкрепят идеята с аргумента, че политическата представителност страда от изкривяване, понеже огромна част от гласоподавателите остават по домовете си.

Оптимист съм, че ще надделее подкрепата за смесена избирателна система, казва в интервю за "Сега" депутатът от БСП Мая Манолова. Според нея с преференциалния вот избирателите ще се превърнат, без да искат, в арбитър на вътрешнопартийни спорове.

"Опозиция до дупка, но не и власт с БСП и ДПС" - е озаглавено интервю в "Труд" с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочва, че потенциалните партньори на ГЕРБ са партиите, членки на ЕНП, т.е. СДС и ДСБ.

Доверието на хората в партиите може да бъде върнато само като те не носят политическата отговорност за действията на кадрите, които са излъчили, казва Цветанов, коментирайки възможностите за мажоритарен вот.

Седемте медици, които бяха спасени миналата година от Либия, обмислят да протестират заради неизпълнените обещания на властимащите да уредят въпроса със социалните и здравните им осигуровки, съобщават вестниците.

Петте медицински сестри, Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж ще застанат на 24 юли - точно на годишнината от завръщането им, между президентството и Министерският съвет.

"НДСВ минава в опозиция и за полицейското разследване", отбелязва "Сега". Правото на полицаите да имат и разследващи функции, заложено в поправките на закона за МВР, ще предизвика нови ожесточени спорове във вътрешната комисия днес, прогнозира изданието.

Според НДСВ с разследване на престъпления трябва да се занимават само дознателите, както е сега.

"Пак разнобой в коалицията за закона на МВР", коментира "Класа". НДСВ бламира идеята за разследващи функции на полицаите, ДПС е "за", посочва вестникът.

Два часа вчера главният прокурор Борис Велчев и Александър Тодоров от Националната следствена служба обсъждали темата има ли нарушения в пътния фонд и каква е ролята на трима министри, информира "24 часа".

Поводът е доклад на Тодоров за корупционни практики във фонда. В петък депутати от ДСБ съобщиха, че въпреки констатациите в него прокуратурата отказала да разследва членовете на УС на фонда - министрите Пламен Орешарски, Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев.

Главният прокурор и заместникът му Камен Ситнилски разпоредили да се изследва какви са възможностите евентуално търсене на наказателна отговорност от членовете на УС на фонда.

"Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев следствени за пътния фонд" и "Година и половина следовател се опитва да убеди прокуратурата, че държавните мъже имат вина", са заглавията по темата в "Новинар".

Преместването на войскови части от южната част на страната на западната граница е крайно наложително четири години, след като България стана член на НАТО, пише на първа страница "Монитор".

Южните ни съседки Гърция и Турция вече са наши съюзници в пакта, а събитията в държавите на запад от нас налагат засилено присъствие на войските ни в близост до тях, смята изданието. Идеята вече е била обсъден на политическо и експертно ниво.

"Честната игра в политиката е екстравагантност", посочва в интервю за "Монитор" политологът Димитър Аврамов. Той смята, че хората познават по- добре фолкзвездите, отколкото идеите на политиците.

България вероятно ще се размине с предпазна клауза за правосъдието и вътрешните работи, съобщава "Стандарт", като се позовава на отлично информирани източници.

Докладът на Европейската комисия, който ще бъде оповестен на 23 юли, няма да предложи такава мярка. В заключенията на документа обаче ще има остри критики за начина, по който страната ни усвоява еврофондовете. "Дневник" допълва, че докладът ще включва и скандалите с пътищата.

Евродепутатът Ари Ватанен заявява в интервю за "Новинар", че спирането на реактори 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" беше грешка. Не мога да разбера защо българското правителство се страхува от ЕС. Вие сте пълноправни членове на организацията и трябва да отстоявате държавните интереси, казва той.

Брюксел ще решава дали да разблокира спрените 276 млн. лв. от САПАРД, или поне парите да се платят временно от хазната най- рано през септември, посочва "Сега", цитирайки изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Атанас Кънев.

Той е припомнил, че има изискване до 31 юли да представим екшън план с мерки, които ще се изпълняват до края на август. Ще се проверяват някои от 1028 проекта по програмата за закупуване на машини от 26 юни 2006 г. досега.

Заради чиновнически грешки на служителите в разплащателната агенция бюджетът ще трябва да връща на фермерите 38 млн. лв. Това съобщава в интервю за "Класа" председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов.

Причината е, че 5000 фермери не са получили директно субсидии от ЕС, тъй като регистрираните то тях земи са записани като необработваеми от служителите на агенцията.

Всички вестници акцентират върху отчетеното от Националния статистически институт поевтиняване на живота в България.

През юни цените са паднали средно с 0,2%. Причината за това е добрата селскостопанска реколта и предлагането на евтини родни плодове и зеленчуци.

"Салатата свали инфлацията", коментира "Труд" и посочва, че за миналия месец цената на зелето е паднала с 40,9%, на доматите - с 38,3%, а на картофите - с 35,8%.

Всички останали стокови групи обаче са поскъпнали, показват данните на НСИ.

Според "Сега" това е традиционно и обичайно за този месец от годината леко поевтиняване на цените.

Инфлация от 5% обаче е отчетена за юни при пресмятане на поскъпването на живота по другия т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени, които е по единна методология за целия ЕС, посочва "24 часа".

Именно "евроиндексът" се ползва за международни сравнения и е критерий за членство в еврозоната. Причината в голямата разлика е, че в "българската" инфлация голям дял имат храните, повечето от които поевтиняват през юни.

"Дневник" отбелязва, че инфлацията на годишна база достигна пак нова рекордна стойност в края на юни - 15,3%.

"Стандарт" коментира, че след изнесените заседания на министрите се увеличават цените на имотите в района, в който се е състояло заседанието. Над 600 евро е скочил квадратният метър в новостроящите се апартаменти край "Катарино СПА".

От 1 юни 2010 г. тютюнопушенето на обществените места ще бъде забранено, посочва "Сега". Това предвиждат поправки в Закона за здравето, който здравното министерство ще внесе в Министерския съвет.

Според тях след по- малко от две години няма да може да се пуши в "закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закритите работни помещения".

"Монитор" отбелязва, че в момента се обсъждат три нови модела на здравно осигуряване, а не досегашният, според който парите ни от вноски отиват задължително само в НЗОК.

Целта е да се избере този от тях, който най- адекватно към момента да осигурява най- надежден достъп до медицинско обслужване, но същевременно и да осигуряват най- голям обем на услуги.

В интервю за "Стандарт" министърът на здравеопазването Евгений Желев казва, че си е поставил 14 задачи за промени в здравеопазването до края на мандата, като голяма част от тях вече са факт. Готови сме с проекта за национална стратегия, сега правим здравната карта, допълва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 2 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 2 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 4 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 4 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 5 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 6 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 6 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 6 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 7 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 7 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 7 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 8 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 8 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 8 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 8 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок