0

Как си представяте следващата петилетка в синия сектор политически?

Държавата ни пак заприлича на театрален салон. Или поне през последните два дни. Или по-скоро на безумно скучна и бездарна постановка, на която гледаме ен-тото повторение. И през цялото време докато трае синия маскарад трябваше да се правим, че ни е безумно интересно, че сме пленени от играта и сценария, че наистина се притесняваме за изхода й, че едва ли не всеки момент ще чуем втората тръба. И то защо? Заради едната там искана оставка на премиера от главсека на една партия, пък било тя и управляваща, заради ужаса, че едва ли не тази същата партия се разпада, че ето го - краят на реформата вече се виждал, пък откъде се взе този, който слагал прът в нейната необратимост, неповторимост, правилност, единственост и героизъм.
Как започна всичко. Действие първо!
Главният секретар на СДС и шеф на комисията по национална сигурност в парламента Христо Бисеров дава интервю за в. "Дневен труд". Известно е обаче как се пишат и правят интервюта с управляващите и особено с такива, които въобще не долюбват медиите, които странят от журналистите и щом проговорят значи или нещо в държавата става или става нещо със самите тях. Така направи и Бисеров. Говорил си човекът с репортера на вестника, обаче искал след това да си погледне разсъжденията. И не останал доволен от видяното. Вероятно е размислил и не щеш ли в самия край на интервюто добавя реплика ала Чеховата пушка на стената. И завръзката е готова!
Двойно препечена с няколкогодишна предистория за българските коалиции и леко посолена с последните "новини" в синия жанр - по-широка коалиция, повече отговорност. И логичния?! изстрел - Костов трябвало да си ходи. За всяка медия такъв спектакъл е празник. Вестникът вдига тиража си до небето, хората и особено твърдият син електорат е разтревожен, останалите медии пускат следотърсачи по разкритията на "Труд".
В държавата настава тиха суматоха.
Най-сетне се случи нещо, си казват хората! Обаче не... Тъкмо преди емоцията да се нажежи, тъкмо преди сюблимния момент, тъкмо, тъкмо, тъкмо, но не стана... Оказа се, че нищо такова няма. Или поне нищо не може да стане.
Защото ревна задружният син хор. Иначе много ангажираните с изпълнителната власт наши министри изведнъж възкресиха от прахта агитационни - възмутени - истерично - напудрени - ала - предизборни речи. Започна славна надпревара за това кой по напред да защити Командира. Кой да даде пръв отговор за "колегата" Бисеров, ама как можа да говори такива неща и то сега, абе, ужас направо. А пък вътрешният министър употреби и една сложна думичка полувестникарска - интервюто било апликация. Демек нещо не било наред и май такова нещо нямало, но не се разбра точно кое има и кое няма и какво всъщност иска да каже господин МВР-шеф. После всички вкупом с висок боен и партиен ентусиазъм и дори без да ги питат обявиха, че СДС щял да спечели парламентарния вот догодина. Ама дали това има общо с Бисеров - няма никакво значение. Важното е, че СДС е върхът и това е. Точка!
Към общата ода се присъединиха веднага и знайни и незнайни сини депутати. Обаче нали трябва да има драма и да се поддържа напрежението - нито един от ангелогласните поддържници не пропусна да каже, че това момче Бисеров май нещо крие и май има нещо гнило в икономиката на Дания. И това било или заради приватизацията или заради предизборните листи или и за двете заедно. А пък се знае, че тия неща се плащат. Едните плащат, за да получат, други пък взимат, за да дадат.
И така - хаосът пълен, изходът обаче предизвестен. Разтреперан и не на себе си - нещо, което му се случвало за първи път в живота - премиерът нарече Бисеров - пиян сватбарин. Става дума за същия този премиер, който иначе и както сам твърди за себе си е много търпелив, по Конституция на него не могат да се задават такива фриволни въпроси или пък да бъде подканян да коментира нещо, ако сам той не прецени, че трябва. Обаче сега сърце не трае, пък и нали вече завря поредният български политически гювеч.
А и опозицията припяваше. Ама никак не пестеше и тя горката глас. А знае се, че обади ли се левия сектор колоратурни сопрани - значи и за политолозите ще има хляб. И нищо, че иначе кой ли чува левите, но този път всичко бе чинно и дословно записано, защото знае ли човек може утре Първанов да е... ох, не дай си Боже, премиер. И завесата се раздвижи. Родните журналисти по стар тертип, и тотално объркани започнаха да правят препратки. Значи веднъж Бисеров прилича на Бонев. Втори път Костов на Филип Димитров. Трети път и защото не може да се мине без тия с гайдите - Едвин Сугарев проговори. А той, както знае мало и голямо, е най-информираният човек за родината. И въобще блазе им на индийците с такъв български дипломат в Делхи.
Та, според поета, Бисеров бил човек на Ершов. Странна работа! Много усукана. Пък и братът на Бисеров се чу някъде като самотен тъжен бас. Той пък с тезата, че това, дето го говорил Христо, брат Марио го бил казал пред в. "24 часа" още преди година. И ние, зрителите, вече съвсем се объркахме. Значи някой е укрил факта, че оставката на Костов е била искана вече веднъж по повод подобен и то пак от Бисеров, ама щото не бил Христо, а Марио нищо не станало. Но иначе каузата семейна трябва да се пази.
Но нещо все още липсваше. Кой, кой липсва в тая каша... Някой беше пропуснат. Разбира се - Бакърджиев. Той нали винаги има какво да каже, нищо, че понякога се сърди. И човекът си каза - като по учебник по политикономия. Нямало връзка между НИС на СДС и регионалните структури. Какво общо има оставката на Костов със СДС-звеното в село Долнонанагорно обаче не се разбра. Но кашата трябва да се бърка - и тая подправка не бе спестена. Значи Костов трябва да си ходи, защото Хасково, Благоевград, Белоградчик и прочие сектори сини от цялата страна не можели да си говорят с него и той лично да им докладва какво да правят. Не, това тълкуване не е вярно. Бакърджиев въобще не каза, че Костов трябва да си ходи. Той просто принципно си се изказа човекът. Чули глас от София и като по команда към столицата полетяха всякакви факсове - това от Силистра, това от четирите посоки на синята карта на родината - Не, йок, Костов да седи, Бисеров е лош.
Пък даже и кметът Софиянски позвъни от Аман. Там дърво и камък се пукат от жега, но не може верните сини да останат настрана - ами ако нещо стане, да пази Господ!
Само един се сети да търси причината за изявлението на Бисеров по на Запад от Драгоман. Георги Първанов, разбира се. Той нали скоро каза "да" на НАТО и сега не пропуска да сложи тази абревеатура след всяка своя дума. Събрали се значи НАТО-вските генерали, мъдрували два часа и накрая решили да звъннат на Христо Бисеров да сваля Костов. Какво ли са си мислели господата - след като Кощуница стана президент и в Югославия вече и кокошките са демократични, на тия Балкани нещо много скучно взе да става, бе. Та, дай сега да сваляме Иван Костов.
Обаче каквото и да ни кроите вие, господа генерали - просто в случая не познахте, на! Сините ви опровергаха! Опроверга ви също правилната линия, по която пое партията и държавата и която никой не може да спре. А именно - единството и решителността! СДС се събраха и написаха декларация, че вярват във Вожда. Е, не се ли просълзявате сега?! Щото всяко българско сърце в тоя момент му удари по една тахикардично емоционална криза.
Но в едно господата от НАТО са прави. Нищо у нас не става без намеса свише. Родният такъв вариант се изразява в следното. Сам президентът каза, че СДС не било езическо общество и можело без проблем да оспорва боговете си.
Е, не че досега не знаехме за божествения произход на Костов, но сега съвсем ни се проясни. Значи не били лъжа и ония истории за Олимп... Но без отклонения. Та Бисеров можел да оспорва тия неща, но защо пред медиите, питаше реторично и тъжно държавният глава. Значи хем не било езическо обществото, хем не можело Бисеров да се кланя на повече от един Бог... Ех, политици... И този път не са съгласували кво и как да казват.
И накрая сломен от свои, чужди и от целия свят главният герой Христо Бисеров подаде оставка. Неразбран.
Днес пък, като финален акорд в мистиката, проговори вицепрезидентът - Кавалджиев предрече, че изборите догодина щели да са апокалипсис. Нищо подобно, господин вицепрезидент. Как си представяте едни толкова сплотени и ентусиазирани сини редици да не смажат всеки ретрограден елемент, пък било то и избори.
Иначе светът си е същият на Запад от Драгоман и на Изток от Варна.
Пак казаха, че няма да ни вземат в ЕС, нищо, че днес телефонните линии тип "петолъчка" горяха по оста Костов - Романо Проди. Но кой му дреме за Шенген. Ние 45 г. си седяхме зад желязна стена, сега за некви си пет години завеса няма нужда да умираме. Пък и петилетката дето следва ще се преизпълни, тъй че...
Лош ден му беше вчера на премиера Костов, безспорно. Иначе едно и също за избирателя. Хлябът май пак поскъпна.

Как си представяте следващата петилетка в синия сектор политически?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 1 час

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 4 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души