0

К метът на Елин Пелин Янко Янков бе намерен застрелян в двора на къщата си в с. Мусачево. Сигналът за убийството е бил подаден от неговата съпруга във вторник вечерта около 20 ч.

Директорът на Областната дирекция на полицията-София комисар Стоян Стоянов, заяви че не е известно срещу 58-годишният Янков да е имало заплахи.

Преди повече от година кметът споделил, че е получил заплахи за живота си, твърди обаче председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Трайко Цветанов.

Янков е застрелян със седем куршума. Стрелбата е била хаотична и говореща за агресия и афект, каза директорът на Националната полиция главен комисар Валентин Петров, който бе в районното полицейско управление в Елин Пелин.

Той допълни, че стрелбата по Янков най-вероятно е дело на непрофесионалист.

Две от основните версии в разследването са "тежък личен конфликт" и "неудовлетворени икономически интереси", предаде агенция БГНЕС.

Нямаме основания да смятаме, че убийството е подготвяно дълго, обяви комисар Стоянов. Така според него версията за икономически мотиви за престъплението става все по-малко вероятна.

По думите на жената на Янков той е излязъл в двора, за да свърши нещо и се е забавил повече от 20 минути, което я е притеснило. Тя тръгнала да го търси с фенер и намерила окървавеното му тяло на средата на двора.

Нито тя, нито съседите не са чули изстрели, което според органите говори, че е бил използван пистолет със заглушител.

Янков не е бил повикан, нито е имал уговорка с някого да излезе на двора, а отишъл да нахрани кокошките, допълва БНР. Домът му е на оживено място.

Издигнатият от партия "Българска социалдемокрация" Янков беше избран за кмет на Елин Пелин на местните избори през 2003 г.

БГНЕС припомня, че той участва активно при разрешаването на споровете с боклука в София за балирането и намирането на площадки.

Община Елин Пелин заема стратегическо място откъм икономически интереси, защото тя се намира в непосредствена близост до магистралите "Хемус" и "Тракия", както и до летище София.

Янков е имал и бизнес отношения със собственика на "Кремиковци" - индийския милиардер Прамод Митал, който наскоро купи и футболния клуб ЦСКА.

Лидерът на партия "Българска социалдемокрация" Александър Томов стана председател на Надзорния съвет на "червените", след като отборът бе придобит от индийският стоманен магнат.

Пред БНР Томов заяви, че според него убийството на Янков не е случайно. Той изключи възможността престъплението да е било извършено по политически причини, тъй като по думите му сега нямало избори.

"Призовавам органите на реда, правителството, президента да вземат извънредни мерки срещу българската престъпност. Тя е неограничена и продължава, независимо от това, че има европейски натиск, европейски стандарти и критерии, да си служи с такива средства.

"Това беше един работещ човек, много обикновен човек", коментира той.

Председателят на националното сдружение на общините Красимир Мирев също осъди убийството, което нарече посегателство срещу държавността.

Доброволното сдружение на кметовете, зам.-кметове и секретари на общините "Клуб 2001" излезе с протестна декларация, в която се посочва, че случилото се е посегателство върху свободната воля на българина и това е недопустимо.

"Определени фирми са имали предимство при сключването на договори, както и при кандидатстването за закупуване на общинска земя. По тези въпроси между Общинския съвет и кмета е имало съгласие", заяви пред БНР Огнян Чипев от екосдружението "Нови хан - европейско селище".

"По-често се казваше, че това са фирми, приближени до съответните кръгове, които са около г-н Янков. Ясно, че те са имали съответни приоритети и преимущества при вземане на търгове.

Фактите са толкова много. Те са записани и присъстват в съответни сделки", каза още Чипев, който призова разследващите да извършат проверка на решенията на Общинския съвет и заповедите на кмета от последните години.

Две големи сделки със земя в Елин Пелин са били обсъждани от Общинския съвет миналата година, предаде БНР. Според съседи на Янков мотив за убийството му можело да бъдат и интереси, свързани с газифицирането на града, извършено през 2006 г.

Янков е бивш директор в комбината "Кремиковци". От началото на мандата му като кмет, неговото име е било свързвано поне два пъти с Митал.

Първият път е, когато жителите на с. Габра протестират срещу складирането на софийския боклук в мини Чукурово на бизнесмена Христо Ковачки. Тогава Янков настоява, че площадката трябва да е на територията на "Кремиковци".

През септември м.г. кметът на Елин Пелин пък предлага на Общинския съвет да одобри продажбата на над 3000 дка земя района на Нови хан. Единственият кандидат-купувач била фирма, свързана с индиеца.

Опоненти на Янков твърдят, че предлаганата цена от 7 млн. лв. е осем пъти по-ниска от пазарната.

По-рано интерес към закупуването на общинска земя са имали и други крупни инвеститори, които имали намерение да правят индустриална зона в района.

Зам.-кметът на община Елин Пелин Димитър Бранков временно поема поста на убития Янков, стана ясно след извънредното заседание на Общинския съвет в града. Част от кабинетите в общината са запечатани и предстои да се направи проверка на документите в тях.

Бранков заяви, че не се страхува от новите си задължения. Общината ще продължи да се развива по начертаната програма, заяви той. Съветниците, които излязоха с декларация, осъждаща снощното убийство, категорично отхвърлиха възможността зад него да стоят икономически интереси, слуховете за които определиха като "пълни глупости" и "нелепости".

На заседанието на Общинския съвет присъства и зам.-председателят на партия "Българска социалдемокрация" Борислав Брайков. Институциите в държавата трябва да обявят война на престъпността, защото в момента престъпниците не се чувстват репресирани, заяви той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 24 минути

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 38 минути

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 1 час

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 2 часа

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 2 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 3 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 3 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 3 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

Кирил Петков

Кирил Петков: Използвам охрана от НСО заради заплаха за живота ми

България Преди 4 часа

Лидерът на ПП публикува пост в профила си в социалната мрежа Facebook

Ракета "АТАКМС"

WSJ: Украйна е поискала разрешение от САЩ да стреля по територията на Русия с американско оръжие

Свят Преди 4 часа

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката на Вашингтон

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 4 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 5 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот