0

О позицията внесе вот на недоверие към кабинета заради "разпада на държавната политика в областта на образованието", съобщават вестниците. Под искането са се подписали 64 депутати от ОДС, ДСБ, БНС, "Атака" и независими.

Това е непочтена игра на гърба на учителите, бе реакцията на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев.

Според "24 часа", който е направил проучване сред депутати от управляващите партии, вотът няма да мине.

Стачката е групов "Сървайвър", не битка за образованието, твърди пред "24 часа" Харалан Александров, член на настоятелството на фондация "Отворено общество"-София. Опасна е представата как бащата ще даде от баницата на детето, което реве най-силно, смята той.

"Пари" продължава темата и пише, че частният сектор настоява да не се наливат пари в нереформираната система на българското образование и пазарните принципи да влязат и в училищата.

"Заплащането на стачниците е незаконно и за прокуратурата", пише "Сега". По време на стачката учителите могат да получават единствено компенсации от стачен фонд, който се попълва от самите тях или профсъюзните организации, е мнението на Митьо Марков, заместник-главен прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура.

Пред "Труд" социологът Кольо Колев развива хипотезата: "Предсрочни избори? Ами ако стане!". Дали няма да се сбъднат мечтанята на опозицията и изведнъж да се окажем пред предсрочни парламентарни избори? А дали самата опозиция няма да остане неприятно изненадана, ако това стане, пита Колев.

Според него, колкото и да е странно, най-вероятно изглежда тройната коалиция да успее да запази мнозинството си и в следващ парламент. Въпреки проблемите с учители и др., въпреки разочарованието, че приемането ни в ЕС не се оказа желаното икономическо чудо и инфлацията, животът в България се подобрява, мотивира се Колев.

"Банките мълчат за учителските заеми", пише "Труд", който информира от първа страница за молбата на синдикалните лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа" до търговските банки да отсрочат дължимите вноски по кредити на протестиращите учители и непедагогически персонал.

"Образованието в България не е сред приоритетите", пише в анализ за "Монитор" проф. Георги Бакалов, първи зам.-ректор на СУ "Св. Кл. Охридски". Възнагражденията на преподавателите от висшите училища и учените от БАН не могат да бъдат под нивото на хора от обслужващите сектори, категоричен е той.

"Трябва да си върнем усещането за бъдеще", казва пред "Дума" зам.-министърът на образованието доц. Ваня Добрева. Тя отбелязва, че за 2008 г. ще има 60 млн. лв. допълнително за научни изследвания, но тепърва трябва да се представи задълбочен анализ за най-перспективните научни области, които да се превърнат в приоритетни за политическата активност през следващите години.

"Ученици се пропиха", е челното заглавие на "Земя", който поглежда от друг ъгъл последиците от учителските протести. 27 малолетни с остри алкохолни отравяния били постъпили в токсикологията на "Пирогов" от 15 септември насам.

"Мачът БСП-ГЕРБ върви към равен", твърди пред "Стандарт" социологът Васил Тончев. Според него червените кметове ще са най-много, но ГЕРБ ще има най-много общински съветници. Тончев коментира още, че не вижда вариант да падне правителството.

"Кой стои зад кандидатите за София", пита "Сега". Екипът, с който смята да управлява бъдещият градоначалник, е по-важен от всички предизборни обещания, досега хората на ръководни постове в общината бяха подбирани по лични и партийни заслуги или на случаен принцип, пише в материала.

Изборите са само след 14 дни, но по ключовия въпрос за оперативното ръководство на общината всички мълчат, може би има защо, заключава авторът.

"Купуването на гласове ще подмени вота", коментира пред "Труд" Красен Кралев, шеф на рекламна агенция. Той смята, че на тези избори особено впечатление прави наличието на бизнеспартиите, което по думите му било нещо като "дървено желязо".

"Мъртви текстове пълнят законите", пише "24 часа". Според него депутати ги гласуват, без да са наясно дали ще действат. "Злоупотребява се с "така се иска от ЕС", твърди пред вестника проф. Красимира Средкова, председател на Консултативния съвет по законодателството към парламента.

Невинаги законопроектите се подготвят от хора с достатъчен опит, посочва друга причина за неработещите текстове тя.

"Политиците на прехода бяха неподготвени", коментира пред "Труд" Любен Гоцев, бивш зам.-шеф на разузнаването. Друга причина българският преход да протече по такъв начин била и неподготвената за пазарните условия икономика.

Според него тристранната коалиция, която управлява в момента, си върши работата в рамките на възможното. Разбира се, никой не бива да я щади, когато бърка, но не може да се твърди, че нищо не се прави, отбелязва той.

"Закон за проституцията? Не сега", категоричен е пред "Труд" Камен Пенков, зам.-министър на вътрешните работи.

Изготвихме законопроект, но при дискутирането му стана ясно, че, за да се създаде работещ закон, трябва да се променят други закони, в това число и НК, а и че здравното и финансовото министерства, общинските управи и НОИ ще срещнат трудности в реализацията му, посочва Пенков.

Освен това имало и опасност проституцията да не излезе от сенчестия бизнес, а да се легализират незаконните доходи на сутеньори. Това наложи работата на групата да бъде замразена, докато не бъдат по-задълбочено изследвани добрите практики по света, обяснява той.

БСП няма да върне лекарите в училищата, колкото и да обещава, пише "Сега" в материал "Само с популизъм не става" в приложението "Наблюдател". Нито един лекар няма да се "върне" в училище, единици са лекарите, основно пенсионери, които биха се хванали да работят за 400 лева, смята авторът.

"ЕС плаши България със съд за неизпълнени ангажименти", е челното заглавие на "Сега". Най-сериозна според вестника е заплахата за глоби за забавянето на телефона за спешни обаждания 112.

В останалите области, в които има критики - нередности в закона за нотариусите, закъснение при издаването на паспорти с биометрични данни, забавено узаконяване на територии в екомрежата "Натура 2000" и проблемите около боклука в София, все още имало шанс страната ни да се поправи и да избегне наказанията.

"Труд" е потърсил коментари от министерствата, които отговарят за областите, към които има критики.

Единният телефон за спешни повиквания ще заработи в цялата страна най-рано през 2008 г., и то ако бъдат осигурени средства, заявяват от Министерството по държавната политика при бедствия и аварии.

Най-вероятно в средата на 2008 г. ще започне изработване на новите международни паспорти с чип с биометрични данни, цитира вестникът МВР.

По въпроса за балите екоминистерството очаква от ЕК уточнение на забележките за отпадъците. Експерти и депутати отричат да има разминаване между българското и европейското законодателство, посочва "Труд".

В началото на ноември България става екоотличник на ЕС с 35% от територията на страната, включени в "Натура 2000", пише вестникът.

"Защо ни е Договорът за реформа" - на този въпрос отговаря еврокомисарят Меглена Кунева в "24 часа". Ако се питаме защо е добре да ратифицираме новия договор за реформа, основните причини са:постигане на ефикасност при процеса на вземане на решения, увеличаване на демократичната отговорност чрез асоцииране на Европейския парламент и националните парламента, задълбочаване на интеграцията вътре в съюза и отстояване на тази единственост в световен мащаб, посочва Кунева.

"Новинар" посвещава основната си тема на това трябва ли да има референдум в България за ратифицирането на този договор.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 4 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 4 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 7 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 9 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 9 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 10 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 10 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 10 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 10 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 10 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 11 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 11 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 11 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 11 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 11 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители