0


Барак Обама призова към единство американците тази нощ, заобиколен от звезди, дошли да отпразнуват с голям концерт предстоящото му встъпване в длъжност във вторник.

Облечен в черно палто, Обама се появи усмихнат на стълбите на Линкълн мемориъл, превърнат в сцена за рок концерт, придружаван от съпругата си Мишел, облечена в елегантно кремаво палто.

"Това, което ми дава надежда преди всичко, не са камъкът и мраморът, които ни заобикалят, а това, което запълва мястото между тях. Това сте вие, американци от всички раси, религии, от различни места, които дойдохте тук, защото вярвате в това каква може да бъде тази държава", подчерта бъдещият президент, взимайки думата в края на безплатния концерт.

В концерта участваха Ю Ту, Брус Спрингстийн, Джон Бон Джоуви, Бионсе, Шакира, Стиви Уондър, Джеймс Тайлър, Шерил Кроу и много други изпълнители, както и актьорите Том Ханкс и Дензъл Уошингтън.

Ейч Би О откупи за 2,3 млн. долара правото да предава концерта, на който присъстваха няколкостотин хиляди души.

На 20 януари точно в 12 часа местно време Обама, като 44-и президент на САЩ, ще положи клетва за спазване на конституцията над същата библия, над която се е заклел Линкълн през 1861 г. и така официално ще поеме поста от Джордж Буш.

Очаква се на събитието да присъстват около 2 млн. американци.

Макар властите да не са получавали заплахи, за сигурността на събитието са ангажирани 8000 полицаи, 10 000 членове на Националната гвардия, над 1000 агенти на ФБР, както и голям брой членове на тайните служби и антитерористичните части.

В готовност ще бъдат поставени още 20 000 членове на Националната гвардия.

Предизвикателствата, които предстоят пред бъдещия президент, са рецесията, затварянето на Гуантанамо, изтеглянето на войските от Ирак, изпращането на подкрепления в Афганистан и кризата в Близкия Изток.

Въпреки или заради икономическата криза, Обама чупи рекордите по доверие и оптимизъм сред американците в сравнение с предшествениците си, сочат резултатите от проучвания, публикувани два дни преди встъпването му в длъжност.

Седемдесет и девет процента от американците заявяват, че са "оптимисти за предстоящите четири години, през които Барак Обама ще е президент", сочат резултатите от проучване, извършено от вестник "Ню Йорк таймс" и телевизионния канал Си Би Ес.

Според вестника само 64% от американците са изразявали оптимизъм по време на встъпването в длъжност на Джордж Буш през 2001 г., 70% - за Бил Клинтън през 1993 г., 68% за Джордж Буш-баща през 1989 г., 69% за Роналд Рейгън през 1981 г. и 70% за Джими Картър през 1977 г.

Петдесет и осем процента от анкетираните, които на изборите са гласували за съперника на Обама - републиканеца Джон Маккейн, сега казват, че гледат с оптимизъм на предстоящото управление на Обама.

Американците обаче изглеждат реалисти за способността на бъдещия им президент да се справи с икономическата ситуация през първата половина от мандата си. 17 процента смятат, че и четирите години няма да бъдат достатъчни, а 7 процента - че изобщо няма да се справи.

Според друго проучване, публикувано от "Вашингтон пост", 79% от анкетираните казват, че имат "добро впечатление" за Обама, а 61% смятат, че новоизбраният президент "ще вземе добри решения за бъдещето на страната".

Цели 94% мислят, че състоянието на икономиката е лошо или "не много добро", но 72% вярват, че Обама може да подобри положението.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@