0

П ромишленият индекс Дау Джоунс днес се срина с над 570 пункта от стойността си и спадна до 9 747 пункта на фона на опасенията от разрастване на финансовата криза, предадоха информационните агенции.

Изглежда инвеститорите осъзнават, че спасителният план за 700 млрд. долара няма да проработи бързо, а много банки все още изпитват затруднения с достъпа до ликвидни средства, коментира БТА.

Курсът на еврото днес силно се понижи при търговията на световните валутни пазари. Курсът спадна под 1,35 долара и отбеляза най-ниското си равнище от 22 август 2007 година.

"Бягството" на инвеститорите от еврото е предизвикано от липсата на единна финансова и банкова политика на страните членки от еврозоната. Поради това всяка страна членка на ЕС взема свои решения, а те често си противоречат едно на друго, отбелязва британската телевизия "Скай нюз", цитирана от БТА.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през ноември за кратко днес мина под прага от 90 долара до 89,97 долара за барел или с 3,91 долара в сравнение със закриването на търговията в петък в Ню Йорк. Лондонският сорт Брент днес също за първи път спадна под 90 долара за барел от 16 септември.

Котировките на черното злато се понижават трайно от достигнатия максимум от 147,50 долара за барел на 11 юли за американския и за Брента - 147,27 долара.

Новите прогнози за световната икономика на Международния валутен фонд (МВФ),

които ще бъдат публикувани в сряда", сочат "значително забавяне на растежа" заради международната финансова криза, съобщи изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан, цитиран от агенциите.

"Ние ще публикуваме нови прогнози и ще стане ясно, че, за жалост, залагаме на твърде изразено забавяне на растежа", каза Строс-Кан днес пред журналисти на среща ЕС - Латинска Америка в Париж. "Последиците за всяка отделна страна ще зависят от структурата на икономиките", допълни шефът на МВФ.

Новите прогнози за световния растеж, които ще бъдат публикувани в сряда, "се основават на цена на петрола 120 долара за барел", допълни Строс-Кан.

Той отправи призив към развитите промишлени страни, които в момента са най-силно засегнати от финансовата криза, да не забравят трудната обстановка, в която се намират държавите от Юга и най-вече в Африка, Латинска Америка и Азия.

Все повече са европейски правителства, които последваха примера на Германия и гарантираха депозитите в своите банки в трескав опит да разсеят страховете на инвеститорите, разтревожени от най-тежката финансова криза за последните 80 години, коментира Ройтерс.

В банковия сектор френската банка "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas) пое контрола над белгийската "Фортис" (Fortis) в Белгия и в Люксембург срещу 14,7 млрд. евро (19,71 млрд. д.) с цел да спре изтичането на капитали от "Фортис" и "Дексиа" (Dexia).

През напрегнатите почивни дни германското правителство прие плана за спасяване на ипотечната банка "Хипо риъл истейт" (Hypo Real Estate), според който търговски банки и застрахователни компании ще осигурят ликвидни средства за още 15 млрд. евро освен предварително договорените 35 млрд. евро.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ притисна конкурентните банки "Ситигруп" (Citigroup Inc.) и "Уелс Фарго" (Wells Fargo & Co.) да постигнат компромис в борбата си за придобиване на затруднената банка "Уаковия" (Wachovia), което би могло да доведе до раздробяване на активите й.

Европейските фондови борси започнаха седмицата с рязък спад като индексът FTS Юрофърст 300 спадна с 4,9% поради тревогите за стабилността на финансовия сектор.

Борсите в Азиатско-тихоокеанския регион отчетоха спад от почти 6%, а японският борсов индекс Никкей достигна шестмесечен минимум като спадна средно с 4%.

"Пазарът е значително отслабен и задвижван от страхове", коментира Том Хогарт, главен пазарен стратег в престижната лондонска компания "Сити индекс" (City Index).

Европейските банки пострадаха тежко от последствията на кризата, която започна в САЩ. Правителствата на все повече европейски държави гарантират депозитите в своите банки, като началото на тази акция бе поставено миналата седмица от правителството на Ирландия.

Последните присъединили се към тази мярка са Австрия, Дания и Швеция.

Сътресенията в банковия сектор, които започнаха на Уолстрийт, свиха силно междубанковия и други кредитни пазари, а това пък изправи силно развитите промишлени държави на ръба на рецесията, отбелязва Ройтерс.

Американските власти реагираха на кризата със спасителен план за 700 млрд. долара, с който се цели да бъдат изкупени така наречените отровни активи, напомня БТА.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@