0

С ъюзът на издателите в България излезе с декларация по повод инцидента във вестниците "168 часа" и "24 часа".

В документа се изразява загриженост от "опасното и възмутително нахлуване на депутати от Парламентарната група на партия "Атака" и нейни привърженици, водени от лидера си и доскорошен журналист Волен Сидеров в редакциите на "24 часа" и "168 часа".

Съюзът настоява Главната прокуратура и останалите правораздавателни органи да упражнят целите си законови правомощия и в непродължително време да убедят нас и българското общество, че в тази страна има закони, които важат за всички.

Ето пълния текст на декларацията:

Съюзът на издателите в България е силно загрижен от опасното и възмутително нахлуване на депутати от Парламентарната група на партия "Атака" и нейни привърженици, водени от лидера си и доскорошен журналист Волен Сидеров в редакциите на "24 часа" и "168 часа".

Притеснени сме от посланието на това нахлуване в кабинетите и другите помещения на двата вестника - послание за физическа мъст и саморазправа. Подобен акт в годините на демократичното развитие на страната, дори в "най-горещите" от тях, е незапомнен.

Изумително е, че той е дело на една млада партия, която претендира да бъде партия на патриотизма, демокрацията и реда. Чрез това си действие тази партия силно ни напомня за саморазправите с журналисти от страна на нацистите през 30-те г. в Германия.

Едва ли е нужно да напомняме, че в една европейска държава споровете между редакция и засегнати от нейните публикации лица и институции се решават в съда или от етичните журналистически комисии, но категорично не чрез изнудване и тормоз.

Съюзът на издателите в България настоява Главна прокуратура и останалите правораздавателни органи да упражнят целите си законови правомощия и в непродължително време да убедят нас и българското общество, че в тази страна има закони, които важат за всички.

Декларацията е подписана от: в. "Дневен труд", в. "Нощен труд", в. "Седмичен труд", в. "Новинар", в. "Сега", в. "Земя", в. "Русия днес", в. "Република", в. "Вестник за дома", в. "Капитал", в. "Дневник", в. "Пари", в. "Банкерь", в. "Дума", в. "Марица", в. "Струма", в. "Куриер 5", в. "24 часа", в. "168 часа", в. "Всичко за жената", в. "Стандарт", сп. "Тема", в. "Борба", сп. "Жената днес", сп. "По-здрави", сп. "Наш дом", в. "Софийски имоти", в. "София днес", в. "Варненски имоти", в. "Русенски имоти", в. "Пловдивски имоти", в. "Бургаски имоти", в. "Авто Пазар", сп."Имотът, който търсите", в. "Строителство Градът", сп. "Идеален дом", сп. "За жената", сп. "Хай клуб", сп.."Съвременник", сп."ELLE", сп."National Geographic", сп."Блясък", сп."Cosmopolitan", сп. "Максимум", сп. "Журнал за жената", сп. "Story", сп. "Bulgaria Air", сп. "High Flights", сп. "Motor Show", сп. "Белла", сп. "Аз", сп. "Спорт Плюс", в. "Български фермер", в. "Хобифермер", в. "Computerworld", сп. "Network World", сп. "PC World", сп. "HoReMag", сп. "Ютилитис", сп. "Агробизнесът", сп. "Медицински Дайджест", сп. "Регал", Списание 1, сп. "Business Spotlight", сп. "Индекс Имоти".

Главният редактор на вестник "168 часа" Николай Пенчев междувременно направи изявление пред Агенция "Фокус" по повод реакцията на Волен Сидеров за публикацията в седмичника:

"От няколко дни г-н Волен Сидеров разпространява в публичното пространство, че вестник "168 часа" цитираме "клевети и лъжи". Това не е вярно. "Волен Сидеров не е прав, че твърденията във вестник "168 часа" са на редакцията.

Това са изявления на публична личност, шеф на център "Справедливост" и член на най-висшия орган на ГЕРБ Сезгин Мюмюн, по отношение на други публични личности.

Волен Сидеров не е прав, че вестник "168 часа" дава право на отговор, само ако бъде атакуван и изнудван. В броя заедно с изявлението на Мюмюн е потърсено и отпечатано отношението на всички замесени в случая, в това число и на зам.-председателя на "Атака" Павел Шопов.

В действителност вестник "168 часа" е направил следното: установил е, че публична личност сезира прокуратурата по интересен въпрос, което е новина, и е уведомил своите читатели за това.

Ако г-н Волен Сидеров не знае, медиите са задължени да осведомяват, а обществото има право да знае, независимо дали това се харесва или не на "Атака".

Моля, всички колеги, които дават трибуна за изявление на г-н Волен Сидеров по случая, да имат предвид горното и да му го напомнят от време на време".

"168 ч." не е вестник, а парцал и смърдящо място, направено с много пари и лукс. Работещите там са помияри, а не журналисти", заяви междувременно в предаването "Неделя 150" на БНР лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

В ожесточен спор с главния редактор на в. "24 часа" Венелина Гочева водачът на "Атака" заяви, че Гочева винаги е правила метани на властта и винаги изданието й се е държало добре с властта.

По повод обвинението на Гочева, че той е нахлул заедно с привържениците си в редакциите на "24 часа" и "168 часа", Сидеров реагира с репликата:

"Вие нахлувате в душите на хиляди хора години наред. Вие ни наричате психопати, алкохолици, наркомани, лумпени и пачаври. Аз реагирах мъжки и достойно. Не може да се лее помия ненаказано".

Той отново се обяви за приемане на Закон за печатните издания, какъвто има за електронните медии.

Венелина Гочева заяви, че "24 часа" е бил най-добронамерения български вестник към партия "Атака", на което Волен Сидеров отговори, че "24 часа" не е български вестник.

Венелина Гочева заяви, че Волен Сидеров е могъл да реагира по няколко начина включително и да се оплаче в Етичната комисия. Сидеров определи този призив като смехотворен: "Коя етична комисия, дето е самата Гочева. Аз да се оплача на Гочева от Гочева ли", попита той.

Сезгин Мюмюн, председател на гражданска организация Защитен център "Справедливост" от своя страна заяви в предаването на "Неделя 150" на БНР, че е дал документ във ВКП във връзка с финансирането на партия "Атака" от ДПС с 1,6 млн. лева.

Мюмюн твърди, че документът е бил пуснат в неговата пощенска кутия, а той го е предоставил на няколко ръководители на медии. В документа, който представлява докладна записка на началника на кабинета Ахмед Емин до председателя на партията пише, че е изпълнил задачата да предостави парите на "Атака" през 2005 г. в присъствието на Камен Костадинов и Росен Владимиров, както е решило ИБ на ДПС.

Самият Мюмюн не пожела да коментира нищо повече по документа докато не излезе становището на прокуратурата. Той разказа, че е лежал в затвора с Ахмед Доган, но не е доволен от провежданата политика и затова 7-8 неправителствени организации ще се обединят.

Според него ДПС в никакъв случай не е етническа партия и нещата ще излезнат наяве. Според него, само когато се отворят досиетата, истината за Възродителния процес ще излезе наяве.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 20 минути

Към момента няма данни за пострадали

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията