Н аградите бяха обявени на шоу в специално изградено гурме пространство в парк "Оборище". Новите тенденците в развитието на гурме културата бяха представени от шеф-готвачите Борислав Паунов, Джун Йошида, Пламен Петров и Тони Иванов, които смесиха със светлина и музика готвенето на специална храна.
(фоторепортаж на Георги Димитров от шоуто)
За първи път победителите бяха определени след номинации, излъчени от екипа на списание "Бакхус". Според Емил Коралов, директор на списанието, по този начин самата номинация вече е едно високо признание, чрез което организаторите се надяват да стимулират ресторантьорите, готвачите и сомелиерите в амбициите им за достигане на висока класа.
От създаването на конкурса през 2001 г. негов основен партньор е Chivas Regal. Носители на голямата награда "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal" през годините са:
2006 - "Мусала палас", Варна; 2005 - "Талисман", София; 2004, 2002 - "Вишните", София; 2003 - "Хеброс", Пловдив; 2001 - "Отвъд алеята зад шкафа", София.