0
Пз з април т.г. в Ирак започва вълна от отвличания на чужденци, повечето цивилни, като по данни на коалицията пленени са били над 50 души от 14 националности, някои убити, други - освободени, сочи справка на БТА, цитирана от "Дарик радио" (Darik.net). Ето хронология на някои от тези инциденти:

На 11 април са освободени осем от чуждестранните заложници в Ирак, задържани на 10 април от иракската групировка "Бригади на героя мъченик шейх Ахмед Ясин". Сред тях са трима пакистанци, двама турци, индиец, непалец и филипинец.

14 април - екзекутиран е Фабрицио Куатроки, един от четиримата италианци, отвлечени на 12 април близо до Багдад. Умберто Купертино, Фабрицио Куатроки, Маурицио Аляна и Салваторе Стефио били служители в американска охранителна фирма.
Похитителите, които се представят като "Зелената бригада", заявяват, че са извършили убийството заради отказа на италианския премиер Силвио Берлускони да изтегли военните части на страната си от Ирак.

На 15 април са освободени трима японски заложници: 34-годишната служителка в хуманитарна организация Нахоко Такато, 32-годишния фотограф Соичиро Корияма и 18-годишния Нориаки Имаи, отвлечени на 8 април.
Похитителите - въоръжената групировка "Сарая ал Муджахидин" (Бригади на муджахидините), настояваха за изтегляне на японските войски от Ирак и за изпращане на делегация от японското външно министерство във Фалуджа. Заплахата беше да изгорят живи заложниците, ако исканията им не се изпълнят.

16 април - трима чешки журналисти, взети за заложници в Ирак, са освободени. Мартин Букал, Петър Клима и Вит Поханка били отвлечени на 11 април в района на град Фалуджа.
Освободен е и канадски гражданин, взет за заложник на 8 април.

9 май - в Багдад е намерено тялото на 26-годишния американски предприемач Ник Берг, а на 11 май ислямисткият уебсайт "Мунтада ал Ансар" излъчи видеофилм с обезглавявянето му. Абу Мусаб ас Заркауи лично прерязва гърлото на американеца.

В изявлението на ислямистите се казва, че са предложили на американската администрация да разменят заложника срещу някои от затворниците, държани в затвора "Абу Граиб", но са получили отказ.


На 10 май в Багдад при въоръжено нападение срещу автомобила на руски специалисти от компанията "Интеренергосервис" загива един, а двама са взети за заложници. Специалистите са служители на обекта по възстановяването на електроцентралата в Ел Мусейба, на 50 км южно от Багдад.
Похитените Андрей Мешчеряков и Александър Гордиенко са освободени на 17 май.

На 8 юни четирима чужденци (трима италианци и един поляк), държани като заложници, са освободени при операция на спецчасти на коалицията южно от Багдад. Всичките четирима заложници били държани на едно място, като при операцията за освобождаването им са задържани няколко заподозрени, които не оказали съпротива.

Италианците, които бяха похитени на 12 април, бяха четирима, но на 14 април един от тях беше екзекутиран.
Освободеният поляк бил отвлечен на 29 май.

На 8 юни двама турски граждани, отвлечени в Ирак, са освободени от похитителите си. Аднан Азизоглу и Таркан Аръкоглу заемали ръководни длъжности в турската строителна фирма "Серка", развиваща дейност в Ирак.

На 12 юни иракски бунтовници отвличат трима ливанци и убиват един от тях. Екзекутираният Хюсеин Али Алиан е бил измъчван и убит при ужасяващи обстоятелства, а тялото му е захвърлено на път близо до Багдад.

Вторият похитен ливанец е освободен, а третият остава в плен. Не е ясно кой стои зад отвличането и къде е станало то.

13 юни - турчин и египтянин, отвлечени в Ирак на 8 юни, са освободени.

На 14 юни са взети за заложници двама турски граждани: Мурат Къзъл (26 г.) и Сонер Сарчалъ (27 г.) били служители на фирма, извършваща поддръжка на климатици в американска база във Фалуджа.

18 юни - иракски похитители освобождават ливанския строителен работник Джамил Диб, отвлечен няколко дни по-рано. Той е вторият ливански заложник, освободен в Ирак в разстояние на три дни.

На 16 юни похитители освобождават Хабиб Самур, който бе отвлечен при пристигането си в Багдад на 17 май.

19 юни - освободен е ливанецът Жорж Франдо, взет за заложник седмица по-рано.

21 юни - иракската въоръжена групировка "Ат Таухид уа Джихад" (Единобожие и джихад), свързана с Абу Мусаб ас Заркауи, заявява, че е изпълнила заплахата си и е екзекутирала 33-годишния южнокореец Ким Сон Ил, взет за заложник на 17 юни. Тялото му е намерено на 22 юни.

Той бил в страната от около година като преводач за корейска фирма, снабдяваща със стоки американската армия. Въпреки трагичния случай говорител на южнокорейското външно министерство декларира, че няма да се откаже от плановете си да изпрати още 3000 свои войници в Ирак.


29 юни - катарската телевизия "Ал Джазира" излъчва видеозапис, на който се вижда как иракски екстремисти разстрелват американския редник Кийт Маупин, отвлечен на 9 април при нападение срещу конвой западно от Багдад.

В изявление на неизвестната досега групировка "Бригади на джихада с враговете на Аллах и пророка Мохамед" се посочва, че той е екзекутиран заради американската политика в Ирак и като отмъщение за техните "мъченици", загинали в Ирак, Саудитска Арабия и Алжир.

Също на 29 юни - групировката на Абу Мусаб ас Заркауи освобождава трима турски заложници, които е отвлякла на 26 юни със заплахата, че ще ги обезглави. На видеозапис, излъчен от телевизията, маскиран мъж заявява, че "Ат Таухид уа джихад" обявява освобождаването на турските заложници заради мюсюлманите в Турция и демонстрациите им срещу американския президент Джордж Буш.

2 юли - иракски екстремисти освобождават турските заложници Сонер Серчалъ и Мурат Къзъл, отвлечени на 1 юни, след като турската компания "Кайтекс", за която двамата работели в Ирак, обеща да се изтегли от арабската страна и да прекрати договора си с американската армия в Ирак.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 15 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 22 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение