0

Изложба под надслов "Забравените фотографии от Руско-турската война. 130 години по-късно" се открива на 24 април в Националната художествена галерия.

Организатор е Министерството на културата със съдействието на руската Федерална архивна агенция, Федералната агенция за култура и кинематография, Руския държавен архив за кино и фото документи в Москва, Държавния музейно-изложбен център РОСИЗО.

Експозицията, подготвена от историчката Рада Банялиева и фотографа Иво Хаджимишев, представя снимки, правени от двамата главни хроникьори на войната от 1877-78 г. - руския фотограф А. Д. Иванов и Франц Душек, придворен фотограф на румънския княз Карол І.

Фотографиите показват участници и герои в условията на реални военни действия.

"В много от тях може да се открие "зародишът" на монументалните произведения на художника Верешчагин или италианския скулптор Арнолдо Цоки - автор на паметника на Цар Освободител в центъра на София и на други паметници в България", отбелязват организаторите.

Фотографиите на А. Д. Иванов са открити в Руския държавен архив за кино и фото документи в Москва по молба от българска страна чрез Евгений Березнер - познавач на историята на руската фотография. Те са от албума "Забалканский поход".

От същия архив има и няколко снимки от неизвестни автори.

Творбите на Франц Душек са открити в частния семеен архив на Бърлич Маджуранис - Риека от Борислав Дряновски и са предоставени безвъзмездно.

Изложбата продължава до 15 май.