0

За първата година от членството си България е получила с 500 млн. лв. повече средства от ЕС,

отколкото е платила като вноска за членството, каза министър-председателят от трибуната на парламента в отговор на обвиненията.

Ние навлизаме в най-важния период, от гледна точка на усвояване на тези потенциални средства, отбеляза премиерът и призова, когато се говори за България по отношение на европейските средствата и тяхното усвояване, тя да се сравнява със страните от ЕС и с усвоените от най-развитите страни-членки средства.

Това, което внушавате, включително и с мотивите по вота на недоверие, по отношение на европейските фондове е или съзнателна лъжа към българските граждани, или тотална некомпетентност на хора, които са управлявали и които имат претенциите да управляват, заяви Станишев.

Той изложи тезата, че опозицията не предлага алтернатива на управление и различните партии имат противоречиви платформи.

В тази обединена опозиция, коя ще е обединяващата платформа за управление - платформата за тотална приватизация на ДСБ и СДС, платформата за свиването на държавата до минимум, защото в цялата програма на ГЕРБ няма една дума за държавата или платформата на "Атака", която иска национализация, попита премиерът.

Станишев очерта какво правителство би съставила опозицията в този състав. Очевидно водеща роля ще играе новата партия ГЕРБ и очевидно кметът на София, който преди няколко месеца се кълнеше, че има сериозни намерения към софиянци, ще избяга от тази отговорност, ще бъде обединен лидер и министър-председател.

Разбира се, в една коалиция, която лидерът на ГЕРБ по принцип нарича мръсна дума, ще трябва да има взаимен политически контрол и няма как да няма разпределение на политически позиции, каза Станишев.

Очевидо ще има вицепремиер от десницата и съвсем логично е това да бъдат или Иван Костов, или Атана Атанасов, които може би ще отговарят за борбата срещу корупцията.

Логично е "Атака" да бъде представена на вицепремиерско ниво и Волен Сидеров да отговоря за икономическата политика, която очевидно ще мине през национализация.

За социалните въпроси би трябвало отново представител на ГЕРБ - вероятно Лъчезар Иванов, който е най-близък сътрудник на кмета на София, обясни Станишев.

Атанас Щерев или Борислав Китов ще поемат Министерството на здравеопазването. Водещият претендент за министър на финансите би бил авторът на програмата на ГЕРБ - либертарианско-икономическа и финансова програма, Стоян Мавродиев, посочи Станишев.

Сигурно ще създадете едно министерство на усвояване на европейските фондове - логично е Стефан Софиянски да го оглави. Яне Янев, активен в сферите на горите и земеделието, сигурно ще ги обедини в едно и най-сетне ще може да се реализира като успешен управленец. По-спокоен съм за Министерството на отбраната, защото е логично и ВМРО да получи един министерски пост. Красимир Каракачанов ще носи отговорно този тежък кръст.

Външните работи би трябвало да поеме архонт Слави Бинев за първата половина от мандата, защото втората година няма да има външни отношения на Република България. Стела Банкова ще поеме труда и социалната политика, а Минчо Христов - енергетиката.

Тогава със сигурност ще пуснем 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", но ще ни спрат еврофондовете за Софиянски. Надежда Михайлова ше поеме европейската интеграция, завърши премиерът.

"Това ще бъде тюрлю гювеч от идеи, политически платформи и личности. Казвам го в рамките на шегата, но честно казано ми е тъжно, защото досега не чух конкретна идея за законодателно действие, което е работа на Народното
събрание, в това число на опозицията, нито конкретно предложение за системен подход", добави Станишев.

Противодействието на корупцията трудно ще се осъществи със заклинания и политически кампании, необходими са системни и последователни действия и най-важното конкретни резултати, които да върнат доверието на хората в институциите и техните представители, каза председателят на комисията за борба с корупцията и депутат от "Коалиция за България" Бойко Великов.

Еднозначен е отговорът на въпроса

има ли сериозен проблем с корупцията в България - има такъв проблем

и той е особено важен преди всичко от гледна точка на реалното състояние и перспективите за развитие на страната, каза Великов като добави, че този проблем не е възникнал сега или през последните две-три години.

Това е проблем, който има значимо наследство - "резултат от управлението на различни политически сили, защото корупцията по дефиниция е свързана с властта и нейното упражняване, а оценката за нея се дава чрез вота на избирателите".

Острото политическо поставяне на този проблем чрез парламентарен вот на недоверие, съпроводено с политически организирани протести, показват твърде ясно и конкретните политически цели и властовите амбиции, каза депутатът от БСП.

Според него не е вярна тезата, че няма наказани и осъдени. Великов цитира данни на Националния статистически институт, според които през 1999 г. престъпленията за подкуп и осъдените са нула, а за 2006 г. престъпленията за подкуп са 82, а осъдените ? 83-ма.

Като конкретни предприети мерки за борба с корупцията Бойко Великов посочи направените изменения на Данъчно процесуалния-кодекс и в Закона за ДДС, както и приетия Закон за Държавна агенция "Национална сигурност", както и закона за съдебната власт.

У нас

корупцията не е просто отклонение от нормата, а основен начин на функциониране на институциите,

заяви председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов.

Той цитира министър от кабинета "Станишев", който признава, че източването на милиони не е конфликт на интереси, а морален въпрос. Бакалов припомни и как лично премиерът Станишев е поискал европейски съдебни експерти да наблюдават скандала с Румен Овчаров. Как тогава ще обясним пред ЕС, че България може сама да се справи с престъпността, обърна се към мнозинството Йордан Бакалов.

Не е толкова важно дали правителството ще падне, по-важно е дали демокрацията ще оцелее, каза председателят на парламентарната група "Българска нова демокрация" Борислав Ралчев. Той посочи, че проблемът с корупцията тормози българското общество от много години, без значение дали една или друга партия е в управлението.

Трябва не просто да се декларира непримиримост към корупцията, а политическа воля, материализирана в конкретни законодателни и управленчески действия, подчерта Ралчев. Според него, ако България продължи да бъде неадекватна в противодействието на корупцията, не просто ще бъдат ощетени българските граждани, но и следващото поколение българите ще бъдат обречени да бъдат аутсайдери на Европа.

Не може повече да бягаме от поставянето на темата "конфликт на интереси" и темата "свързани лица", заяви още Ралчев. Той смята, че трябва трябва да се изготвят универсални и либерални дефиниции за двете понятия и да се уточни кога поведението в такъв конфликт ще се третира като административно нарушение и кога като престъпление.

В Съвета на коалицията властта се крепи на сделка, посочи по време на дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов.

За БСП, по думите на Костов, са европейските пари по инфраструктурните и енергийни фондове, ДПС контролира фондовете за земеделие, околна среда, бедствията и авариите и държавния резерв. Според ДСБ, сделката за Симеон Сакскобургготски са върнатите имоти, магистрала "Тракия" и БТК.

Иван Костов допълни, че има и вторично разпределение на облагите, което е дало на БСП правото срещу комисионни да продаде българските интереси на Русия, на Доган - остатъците от разпадането на здравно-осигурителната система, а на Сакскобургготски - възможност да брани полученото досега.

Според ДСБ българският данъкоплатец плаща за щетите от различните корупционни схеми. Данъкоплатецът възстанови на ЕС злоупотребените от президентски спонсор 15 млн. лв. по програма "САПАРД", каза Костов.

ДПС ще отхвърли вота на недоверие,

не защото отрича съществуването на корупция, а защото е категорично против истинската мотивация на вота, заяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан.

По думите му вотът е опит за политическа експлоатация на тема, която е много чувствителна за всеки български гражданин, и че той не е мотивиран от загрижеността за премахването на корупционните схеми.

Лютви Местан отбеляза, че опозицията може да бъде поздравена с избирането на темата за искане на вот на недоверие, тъй като е успяла да намери изключително благодатна за популистки внушения тема.

В обществото има силна чувствителност към темата за корупцията, но вотът няма да раздели управляващи и опозиция по признака признаващи и непризнаващи явлението или на корумпирани и некорумпирани, посочи Местан.

Според него сред вносителите на вота има немалко политици, които са наясно с корупционните схеми и с темата корупция.

"Има много истина в репликата, която вчера се чу, че днес корумпирани ще говорят за корупция с претенция за морален коректив. Това е един от проблемите на този вот", подчерта Местан.

Парадоксално е, че в началото на 2008 г. се повдига въпросът за вот на недоверие заради корупция, когато изследванията на индексите на корупция в България от 2001 до 2007 г. включително намаляват, каза зам.-председателят на парламентарната група на НДСВ Христина Христова.

Според нея това, че се говори критично по темата не дава право да не се признаят ефективните усилия на сегашното правителство и сегашния министър-председател за създаване на всички възможни условия за преодоляване на корупцията в България.

Това е първото правителство в българската история, което разследва себе си, каза по време на дебата министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той посочи, че без да има доказателства, само за да няма подозрения в обществото, са били отстранени министър и зам.-министри от кабинета.
Петър Димитров отбеляза, че участници в антикорупционната коалиция са символи на корупционния модел в България. Знаем, че господин Иван Костов доста често ходи по разни органи да дава показания, а да си спомним и за фондацията на съпругата му, а господин Стефан Софиянски е усмихнатият символ на това явление, за което днес вие искате оставка на кабинета, обърна се Димитров към опозицията.

Фактът, че

пред Народното събрание има над 10 хил. човека

показва ясно, че има проблеми в управлението и нормално е опозицията, която трябва да бъде коректив да посочва грешките, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Управляващите вместо да държат възхвални речи за своето управление да посочат поне част от тези, които са допуснали тези грешки, да ги изправят на подсъдимата скамейка, защото тези безобразия, които се търпят в последните 15 години не могат да продължават в една европейска държава, каза Каракачанов.

Тук министър Димитров говореше за един бивш министър, когото наричаха 10%, уважаеми г-да министри, 30% са комисионните в определени министерства, най-вече за заменките за земя достигат 50%, за какво говорим тогава?, попита Каракачанов. "Стига със скелетите в гардероба на предишните правителства", добави лидерът на ВМРО.

Любен Дилов се обърна към депутатите от ДПС с думите, че скоро "ще се отприщи такава лавина, че ще трябва да ги крие в мазето си, за да не ги обесят по улиците". Ако продължавате с този безогледен ред в поверените ви министерства, ще се случат неща, пред които "Атака" ще ви се стори като оперетна увертюра, заяви Дилов.

Той призова премиера Сергей Станишев да разпусне кабинета и да сформира ново правителство, като остави ДПС "да си почине". От своя страна зам.-председателят на ПГ на ДПС Ремзи Осман определи изявленията на Дилов като популистки.

Независимият депутат Елеонора Николова говори за нова, по думите й супер актуална форма на разпределение на обществения ресурс - процедурата на обществените поръчки.

Аз искам да ви кажа г-да министри, че вие имате принос в съкровищницата на българските приказки, майките няма да разказват как тримата братя са запазили златната ябълка, а те ще разказват, че не ламята, а тримата братя са изяли златната ябълка, каза Николова, намеквайки за скорошния скандал с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев.

Корупцията тръгва от тук, от тази зала, защото в навечерието на 2006 г. приехме Закон за обществените поръчки, който създаде възможност за провеждане на обществени поръчки при съкратени срокове и без възможност да се потърси съдебен контрол. Процедурите са непрозрачни, неподлежащи на контрол и правителството на тройната коалиция си осигури възможност чрез законни процедури да разпределя държавен и европейски ресурс, каза Елеонора Николова.

Тя обясни, че с промените в Закона за обществените поръчки, които внася заедно с независимия депутат Мария Капон, предвиждат при състезателен диалог и договаряне да се иска становището на експертна комисия, в която участват и представители на работодателските организации.

Гласуването ще бъде утре след 17 ч., тъй като според правилника на парламента то се провежда 24 часа след приключване на дебатите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Господине, провеждаме анкета. Може ли да Ви зададем няколко въпроса? - Може! - Прекалявате ли с алкохола? - Да! - Играете ли комар? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 12 минути

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят "допирни точки"

Свят Преди 23 минути

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 37 минути

От помощник, технологията може да стане вредител

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

България Преди 52 минути

На заседанието са поканени и трима адвокати, които се споменават в схемата на Мартин Божанов

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

България Преди 1 час

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние, контрабанда и подкупи

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 7 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 7 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 8 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел

<p>Поддръжник на Тръмп: Тръмп или смърт</p>

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Свят Преди 9 часа

Тръмп: Процесът срещу мен е нападение срещу Америка

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Свят Преди 10 часа

Инцидентът стана два дни след като мъж с нож уби шестима души в търговски център

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

България Преди 12 часа

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия

<p>Борисов поиска смяна на външния министър</p>

Борисов планира да издигне Йорданка Фандъкова за депутат

България Преди 12 часа

Борисов: Тя свърши огромна работа за София

Тежка катастрофа, загинаха двама души

Тежка катастрофа, загинаха двама души

България Преди 13 часа

По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

България Преди 13 часа

Тя бе придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов

Огромна приливна вълна приближава руския град Курган

Огромна приливна вълна приближава руския град Курган

Свят Преди 13 часа

Вече частично е наводнена дясната крайбрежна част на Курган