0
Фронтменът на групата, която идва за концерт в София на 1 септември, е загърбил миналото си на Казанова заради своя бивша приятелка, назначена за управителка на винарската му изба

Една от най-емблематичните британски групи и фронтменът й Мик Хъкнал, който е сред водещите вокалисти на Острова, идват у нас благодарение на "София мюзик ентърпрайсиз" (SME.bg) и издателите от "Вирджиния рекърдс/Юнивърсъл мюзик".

Гостуването е в рамките на европейското турне на "Симпли ред", което започна на 30 юни от уелската столица Кардиф и включва концерти и в други балкански градове като Белград, Любляна и Атина.

Мик Хъкнал в КубаПоводът е миналогодишния им албум "Simplified", където най-големите хитове от тяхната над 20-годишна история са представени в нови аранжименти - с елементи на джаз, реге, ритъмендблус и латиноритми - всички музикални форми и стилове, от които Мик Хъкнал се е вдъхновявал през всички тези години.

Миналото лято те станаха първата британска формация, изнесла концерт в историческия "Гран театро" в кубинската столица Хавана, а шоуто с участието на местни танцьори и музиканти бе издадено на DVD. Кубинската примадона Данае взе участие и в сингъла им "Perfect Love".

Младият Хъкнал с колегите си от групатаНай-новата им песен, озаглавена "Oh! What A Girl",

която излиза през втората половина на септември, се очаква да прозвучи и в София. Иначе групата, чийто стил се определя като "соул поп", има зад гърба си 12 албума, продадени в около 50 млн. екземпляра.

Тя е създадена през 1984 г. от британците Мик Хъкнал (вокал), Тони Бауърс (бас), Крис Джойс (барабани) и Тим Келет (брас и клавишни). Впоследствие към тях се присъединяват Съливан Ричардсън (китара) и Фриц Макинтайър (клавишни).

Първите албуми на \'Симпли ред\'Година по-късно те влизат в полезрението на продуцент от "Електра рекърдс" и през 1985-а излиза техният дебютен албум "Picture Book", откъдето са първите им хитове "Money's Too Tight To Mention" и "Holding Back The Years", смятан днес за една от любимите песни на Острова от последния четвърт век.

През 1987 г., малко след втория албум, Съливан Ричардсън напуска състава и на негово място идва бразилецът Хектор Ти Пи. Третият албум "A New Flame" (1989 г.) се превръща в златен заради кавърверсията "If You Don't Know Me By Now", изпълнена в оригинал от Харолд Мелвин и "Блу ноутс" през 1972 г.

По време на записите за четвъртия - "Stars" (1991 г.), "Симпли ред" се разделят с басиста и барабаниста си, но присъединяват трима нови музиканти: Шон Уорд (бас), Гота (барабани) и Ян Къркам (саксофон).

Този техен албум става най-продавания през годината във Великобритания, а най-характерни за него са синглите "Stars" и "Something Got Me Started", но също и "For Your Babies", "Thrill Me" и "Your Mirror".

В световен мащаб до средата на 1993-та той е пласиран в 8,5 млн. екземпляра. Следват още няколко успешни проекта: "Life" (1995), "Blue" (1998), "Love And The Russian Winter" (1999), оценен като провал, "It's O­nly Love" (2001).

В края на 90-те изтича договорът им с "Тайм Уорнър" и Мик създава своята собствена звукозаписна компания SimplyRed.com. През 2003-та издава сам 11-ия албум на групата си - "Home".

"Работата за някой друг износва. Затова реших да съм самостоятелен и сам да си определям кога да работя. Мислил съм дори да се откажа - всеки месец към класациите напират нови и нови хлапета, но просто не мога да спра да правя музика", обяснява той.

Заради промените в състава през 90-те "Симпли ред" означава предимно Мик Хъкнал, акомпаниран от различни музиканти, понастоящем 10 (заедно с беквокалистките).

Мик с двете си беквокалисткиТой уволнил първите си колеги от групата още през 1984 г.,

"защото не бяха достатъчно добри", като им платил по 1000 лири на човек, макар че самият по онова време карал на заеми.

46-годишният вокалист, наричан "Ред" заради червената си коса и лицето, обсипано с лунички, е роден в града на "Манчестър юнайтед". Той е фен на "червения" тим и неслучайно именно неговата група бе избрана да изнесе концерт, когато Англия домакинстваше световното по футбол през 1996 г.

Отгледан е от баща си Рег, бръснар по професия, след като майка му Морийн ги напуска, когато момчето е само на три години. Оттогава се е срещал с нея само веднъж - когато тя пожелава да го види, когато е тежко болна.

От своето детство той си спомня и една семейна позната - "леля Нели", която имала четири дъщери и те се редували да гледат бебето Майкъл. "Така

имах четири майки, които ме обсипваха с грижи и внимание;

истинската никога не ми е липсвала. Макар баща ми години наред да се притесняваше, че може да стана обратен." Рег Хъкнал за него е светец, въпреки че не бил почитател на неговата музика и предпочитал синът му да стане морски биолог.

В един момент Мик отряза косата си и започна да изглежда по-зрял"Той се труди 30 години, пенсионира се по времето на Тачър, но така й не дочака парите си. Аз се погрижих да ги получи", казва Хъкнал-младши.

Майка му Морийн междувременно има четири деца от следващите си бракове, виждали прочутия си брат само на сцената. Той самият пък зърнал родителката си за първи път... на снимка във в. "Сън" - в дома им навремето нямало нейни фотографии.

Във възрастта между 11 и 16 години бил неспокоен и припрян, често се карал с баща си и дори посягал към наркотиците, но не се пристрастил, защото се оказало, че организмът му просто не понася дрогата.

Аутсайдер в училище заради червената си коса и луничките,

той продължил образованието си в във факултета по изящни изкуства на Манчестърския политехнически институт - "пресата никога не пише за дипломата ми оттам, но хората от работническата класа може да са и интелигенти, колкото и да не ви се вярва".

По-късно, когато се увлича по пънкрока, учи музика и композиция в продължение на три години, като "попива" целия репертоар на "Бийтълс" и песните на големи чернокожи певци отвъд Океана като Марвин Гей и Арета Франклин.

Кариерата му на сцената започва през 70-те с... пънк. Тогава Мик основава групата "Frantic Elevators", която успява да издаде четири сингъла, вкл. с "Holding Back The Years", станала по-късно хит в изпълнението на "Симпли ред"...

Още тогава се понася и славата му на женкар, успял да свали

безброй топмодели и актриси, при това без да променя ергенския си статут. Сред гаджетата му е била дори бъдещата носителка на "Оскар" Катрин Зита-Джоунс, на чиято сватба с кинозвездата Майкъл Дъглас по-късно е поканен да пее.

Дълги години той оправдава нежеланието си да сключи брак с негативния опит на своите родители: "Може да идвам от разбито семейство, но не искам да създам още едно такова."

Предишният албум \'Home\', който издава самОт неговото обкръжение твърдят, че привлича жените като магнит. Любовните му завоевания да са стотици, но истинските връзки се броят на пръстите на едната ръка.

Интимни истории, в които той е главен герой, често са изтичали в жълтата преса, веднъж дори са го обвинявали в изнасилване, но той излязъл чист от ситуацията. Някои от сексуалните му завоевания са описвани в многотиражния таблоид "Нюз ъв дъ уърлд".

Стриптийзьорка в нощен клуб например разказва, че правили секс 10 пъти в продължение на 14 часа, после дори в тройка с друга жена, а след това Мик от благодарност я завел на вечеря с министър-председателя Тони Блеър, премиершата Чери и министри от кабинета.

След секс често отварял дума за политика,

разкрива някоя си Петрина Джеймисън, която се оправдава, че танцувала за 800 лири на вечер, за да плаща за обучението си по хомеопатия в университета.

Двамата се запознали в Милано, където певецът имал апартамент, и изкарали заедно известно време, а след като скъсали, той тръгнал със Зита-Джоунс.

Най-новият му албумЗаради славата му на сваляч в един момент дори го наричат "Simply Bed" (от англ. bed - легло; спя с някого), макар че навремето в родния Манчестър му викали Amply Fed.

Сред завоеванията му са били още тенисистката Щефи Граф и няколко от т.нар. "супермодели", сред които Хелена Кристенсен - и то още преди тя да се раздели с вокала на "Инексес" Майкъл Хътчънс.

Легендарна е историята от 1996 г., когато журналист от музикалното издание "Ню мюзикъл експрес" (NME) бил оставен да чака пред автобуса на групата, докато Мик се забавлявал с фенки и почти пропуснал концерта, защото тръгнал да си ходи с една от тях.

Тогава той самият обясняваше, че не може да се разкъсва между музиката и личния живот - а тя преобладавала: "Работата е всичко за мен. Ако живееш с работата си и глобалните проблеми, които ни заливат от ефира на Си Ен Ен, няма как да не си поне малко самотен."

Мик с кубински музикантиСамо по червената коса обаче можеш да познаеш, че това наистина е Мик, коментира обаче днес пресата на Острова. Хъкнал вече не обикаля клубовете и не пие по цяла нощ, както прави типичният английски мъж.

От три години насам в миналото е и имиджът му на Казанова, за който той твърди, че се дължал на скуката през почивните дни и прекомерната употреба на алкохол.

Жената до него е бивша приятелка, с която са имали връзка преди повече от десетилетие. Беше ме страх от обвързване, но така и не успяхме да скъсаме истински, спомня си той.

След нейния краткотраен брак и неговите многобройни флиртове двамата са отново влюбени един в друг, дори кроят планове за потомство, макар че засега не възнамеряват да сключват.

Тайнствената дама, идентифицирана от британските медии като Габриел Уилки-Уесбъри, освен това е мениджър на винарската изба на Хъкнал в Италия, където се произвежда виното "Il Cantante" (букв. - "Певецът").

С нея имаме общи интереси, можем да си говорим за изкуство и култура, разказва Мик, като уточнява, че я наел на работа заради шестте й езика.

Отново в КубаВ сицилианското имение от XVIII век край вулкана Етна той произвежда вино заедно с местния енолог Салваторе Фоти. В Италия прекарва част от времето си, което дели и между имотите си в Съри и Париж.

Политиката също не му е безразлична и, естествено, пристрастията му клонят наляво. Смятат го за най-големия привърженик на лейбъристите и Блеър, а на миналите парламентарни избори дори предоставя песента си "If You Don't Know Me By Now" за реклама срещу тогавашния лидер на консерваторите Майкъл Хауърд.

В началото на годината Мик тръгна по стъпките на Род Стюарт, "Куин", АББА и Елтън Джон, като обяви, че подготвя мюзикъл за лондонската сцена. Най-големите му хитове, преработени в латиностил, трябва да илюстрират една любовна история в Куба с работно заглавие "Simply Cuban".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 3 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 13 минути

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 41 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 56 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 1 час

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна