0

"БСП ще агитира с добро настроение", пише "Труд". Всеки социалист трябва да се превърне в застъпник на президента Георги Първанов за изборите през есента. Тази повеля към членовете на БСП отправи вчера в Габрово нейният лидер Сергей Станишев пред целия национален актив на партията.

"Нашето послание е президент, който се е доказал. Нашата стратегия ще бъде - за достойния президент", каза още Станишев.

Според него такава кампания водят силните и победителите. "Ще водим кампания на доброто настроение, а не на компроматните битки", заяви министър-председателят.

"Гергьовден" още се чуди за десния кандидат", посочва "Труд". "Гергьовден" няма да пречи, ако СДС и ДСБ са решили, че Неделчо Беронов създава перспектива за дясното, дава надежда на избирателите и може успешно да се противопостави на Георги Първанов. Това обяви лидерът на движението Любен Дилов-син.

"Гергьовден" е една от десните партии, които още не са дали категорична подкрепа за конституционния съдия и се очаква да вземат решение до 1 август.

"Левицата не си представя Беронов като президент", отбелязва "Труд".

Уважавам Неделчо Беронов като шеф на Конституционния съд, достолепен човек на достолепна възраст е, но не си го представям като президент, обяви вчера заместник-председателят на БСП Ивелин Николов, който е и шеф на предизборния щаб на червените.

Според него съдията не можел да обедини вота на десните избиратели.

"Труд" предлага повече информация за десния кандидат за президент Неделчо Беронов под заглавие "Покорител на върховете". Припомня се, че той е на 78 години, роден е в Стара Загора, има диплома за юрист от Софийския университет и от Висшия икономически институт.

До 1997 г. Беронов работи като арбитър. След това за кратко е депутат от ОДС в 38-ия парламент, а по-късно е избран за член на Конституционния съд.

Самият Беронов дава заявки, че се включва в кандидат-президентската кампания като шанс за активизиране на десномислещите хора в България.

Не съм организационен работник, нито водач на партия, заявява той.

"Предимството да си възрастен и неизвестен", е коментарът в "Труд". Отстоява се позицията, че възрастта и неизвестността на Неделчо Беронов не са нито дефекти, нито непреодолими бариери.

Проблем е времето което е необходимо, за да стигне новият общ десен кандидат до избирателите. Време, което е потребно на избирателите да го опознаят, да се убедят в неговите предимства, за да го подкрепят убедително в деня на вота. Това е единственото и истинското затруднение пред кампанията на Неделчо Беронов.

Но това също се преодолява с добра организация, плътен график, гъвкаво планиране, професионална работа с медиите и интензивна мобилизация на публична подкрепа. При това положение Беронов се превръща в един от най-сериозните играчи, което му гарантира отиването на втори тур, смята вестникът.

"Подаръците на Бойко Борисов", е коментарът в "Сега". Посочва се, че с отказите на Петър Стоянов и Бойко Борисов да участват в президентската надпревара интригата около президентския вот почти е разрешена.

Освен че оставя тепиха за класически ляво-десен двубой, накрая може да се окаже, че Бойко Борисов, без да ще, е направил още една голяма услуга на десните.

Критиките му срещу тройната коалиция и разкритията за далавери, свързани с хора от нейните среди, могат да помогнат за консолидирането на протестен вот, който да осигури победа на Беронов на втория тур, въпреки аритметичната немощ на всички "крилца" и "кълки" вдясно, коментира "Сега".

"Метла няма да съм на никого", казва в интервю за "Труд" Анастасия Мозер, заместник-председател на 40-ото народно събрание.

Според нея издигането на Беронов не обезсмисля десните преговори, защото и преди това не можеше да се намери обща кандидатура.

"При това положение няма нищо лошо в обявяването на Беронов. Но то дойде малко късно. И разговорите поначало се водеха несериозно с големи прекъсвания и пререкания за формата. Ние по-скоро все искахме да доказваме кой е по-голям и кой е по-велик. А това се вижда на изборите", казва Мозер.

"Командира отказа Стоянов със стар трик", е анализът в "Стандарт". Развива се идеята, че срещу днешната амбиция на Петър Стоянов да бъде отново кандидат за президент застана не Иван Костов, а вчерашния политически "модел Стоянов". Застана схемата, по която преди 10 години Петър Стоянов бе избран за единен кандидат на десните партии за президент.

"Моделът на "новото лице", или както стана популярен - "моделът Стоянов", при който партийният лидер посочва някой след себе си и е сигурен в неговата лоялност набързо наруши всякакви демократични правила, които прохождащата българска демокрация все пак трябваше да научи.

Достатъчно беше да се каже, че зад "новото лице" стои партийният лидер, за да умре вътрешнопартийната демокрация. Сега Костов и Стоянов ги разделя това, което сами създадоха като партийна практика и поведение", пише авторът.

"Борисов излезе от образа на успешния президент", смята проф. Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания. В интервю за "Дума" той прави следната преценка: "В публичното пространство той (Бойко Борисов, бел.ред.) спечели влияние с декларираната от него консенсусна политика. Като главен секретар на МВР демонстрира завидна диалогичност с целия политически спектър и показа държавнически качества. Завоят, който направи през последните месеци, промени този му образ.

От общоноционален политик Бойко Борисов влезе в образа на десен политик, водейки всекидневни вербални битки отляво и отдясно. Тази промяна в политическото му поведение обаче рязко стеснява политическите му възможности."

Можем да удвоим бюджета на университетите, смята министърът на образованието Даниел Вълчев. В интервю за "Сега" той уверява, че ако промяната на модела се приеме, държавните висши училища ще определят сами таксите за платено обучение и държавна поръчка, но в определени граници.

"Идеята е 90% от традиционно приеманите студенти да продължат да се финансират от държавата. Останалите 10% плюс 10-те процента допълнително приети ще финансират сами следването си.

Смятаме за правилно да има и един бонус - първите 5% от 110-те да бъдат напълно освободени от студентски такси. В края на всяка година студентите ще се прекласират за тези три групи въз основа на успеха си, което ще създаде реални стимули за конкуренция между тях", обяснява Вълчев.

"Станишев: Държавата да избира инвеститори", пише "Стандарт". Държавата да избира инвеститорите, които вземат големите ни предприятия, препоръча премиерът по време на парламентарния контрол вчера.

В стратегията за приватизация на всяко предприятие държавата трябва да налага своята визия за неговото развитие и да определя типа инвеститор, който ще може да изпълнява инвестиционната програма за развитие на предприятието, заяви Станишев.

Правителството също трябва да залага гаранции, че ангажиментите на инвеститорите ще бъдат изпълнявани.

"Пламен Орешарски: Намаление на осигуровките само ако праговете се вдигнат много", казва в интервю за "Капитал" министърът на финансите. Той обяснява какви ще са основните показатели на бюджет 2007.

"Планираме да преразпределим малко под 40% от БВП, наред с това да направим вноска в общността около 620 млн. лв., да усвоим повече средства от европейските фондове, в това число предприсъединителните и структурните фондове.

На този фон не планираме увеличение на относителните дялове като процент от БВП на нито един от бюджетните сектори. Може би ключовата характеристика на следващия бюджет може да се дефинира в сериозния опит, който ще направим за повече акценти върху интензифициране на отделните публични сфери, а не толкова за количествено разрастване, което доминираше през последните 10-15 години.

Ще се опитаме да въведем механизми за по-ефективно харчене на приблизително същите пари, които системите са имали през последните няколко години", пояснява Орешарски.

"Чакаме милиони за екотуризъм", заявява пред "Стандарт" министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

"Мрежата НАТУРА 2000 е един от най-модерните инструменти за устойчиво развитие в ЕС, който съчетава опазването на природата с конкретни ползи за хората, най-вече в селските райони. По тази линия България ще получи стотици милиони евро за подпомагане на развитието на екологичното земеделие и животновъдство, селски и екотуризъм", обещава министърът.

"Влезем ли в ЕС, банките може да са 80, но лихвите няма да падат", обявява пред "24 часа" шефът на ДЗИ Банк Красимир Ангарски. "При лихвите, които засягат преди всичко населението (лихви по депозити и кредити), не се очакват значителни промени независимо какво се случва в световен и европейски мащаб, защото те отчитат българските условия преди всичко друго, което се случва по света.

Може да се очаква леко оскъпяване на кредитите в левове и евро, защото кредитната експанзия напоследък се финансира предимно с външни кредитни ресурси. При доларите не се очаква повишение поради това, че по принцип към тях има слабо търсене.

Тези, които очакват след влизането ни в ЕС значително падане на лихвите по кредитите, трябва да знаят, че ние вече сме на европейските нива", коментира Ангарски.

"Три данъка за пътищата", съобщава "Труд".

От догодина може да се плащат три отделни такси за преминаване по пътищата на страната. Финансовият министър Пламен Орешарски съобщи, че има вариант за въвеждане на нов пътен данък.

Той щял да е за второкласни и третокласни пътища. Отделно ще се плащат винетки и тол-такси за концесионираните магистрали.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 1 минута

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 35 минути

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 1 час

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 1 час

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 2 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 2 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 2 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 3 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 3 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 3 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла