Моята околна среда- образи, емоции, чувства
Източник: netinfo
0
Ако в едно така поставено заглавие се потърси речниковото значение на всяка една от тези думи, бихме ли могли да изчерпим темата за моята околна среда!? Ясно е, че някои от думите имат по няколко значения. Тогава как да се избере едно от значенията на една дума и да се съчетае с едно от значенията на друга, и да се получи едно словосъчетание, което ясно да говори за значението си? Всъщност такъв един експеримент би бил безмислен, защото думата образ например, има осем значения според "Тълковен речник на българския книжовен език " на издателство "Наука и изкуство ". Би се получила една лексикална какафония.   

Но за нас по-важно е какво означава словосъчетание околна среда, какво значение се влага днес. Може би отговорите ще бъдат различни, ако се направи едно социологическо запитване. За едни хора околната среда е само красив пейзаж, за други- природа, за трети- място за развлечения и т.н. Но това ли е истинската околна среда? Това ли е тя? Нейният образ е съвкупност от гореизброените характеристики заедно с още други. А именно, ОБРАЗЪТ на околната среда е една съвкупност от характеристики, които пораждат ЕМОЦИИТЕ и ЧУВСТВАТА в нас.   

Но аз мисля да се спра по- конкретно на един от образите на околната среда. Метафорично казано незащитената околна среда. Онази, която никой не зачита за околна, а е като даденост, като фикция, като нещо, което си го има просто ей така, и нещо, което си функционира ей така от самосебе си и никой не полага минимални грижи за онази изоставена и забравена околна среда, която никой не индетефицира като такава. А този образ нима не поражда по- малко емоции и чувства от другите?

Това е най- трагичният, най- печалният образ на моята, твоята, НАШАТА околна среда. И още хиляди примери да се приведат по- долу, за да защитя мнението си, няма да е нищо непознато и никой няма да възроптае срещу тях. Но по-важното е, че никой нищо не прави, за да защити така наречената МАЙКА ПРИРОДА. Най- красивата природа е българската. Не малко поети и писатели са я възпяли и овековечили в свои текстове. Тя е била музата за тях, вдъхновенито, от което са създадени велики произведения в българската литература. Както е казал Вазов: " В природата съм у дома си" . А ние днес дали се чувстваме у дома си с природата, която не пазим, с околната среда, която никой не зачита, с всяко действие, водещо към унищожение?! 

И ето един такъв образ- погледнеш рано сутрин през прозореца на спалнята, за да вдишаш доза чист и свеж въздух, но вместо това ставаш свидетел на една отвращаваща гледка- поляна от отпадъци, заслана през нощта от съседите, а междувремeнно вече си вдишал дозата въздух, но не чист и свеж, а коктейл от авомобилни газове. Или отиваш на разходка по морския или речния бряг, но и там "живописната картинката" е плачевна- следи от снощното пируване на шумна компания. Но каквото и да кажа ще е банално, нали!? Това са ежедневни гледки, които могат да ни вдъхновят само за написването на едно такова есе, например.

Музата  ще е природата, вдъхновението ще е от емоциите и чувствата, надигащи се дълбоко в душата ти. Но какви са те!? Отрицателни емоции и негативни чувства, порадени от НАШАТА околна среда. А дали някой от нас си е задавал въпроса защо тези хора го правят, защо унищожават природата и накърняват околната среда, нима не знаят, че без природа самите те са обречени на унищожение и понятоето за чиста околна среда вече няма да съществува на практика!? ГОВОРИМ за чиста околна среда, а какво ПРАВИМ, за да я имаме? Оказва се, че не за първи път думите са много повече от действията.

Думи без дела... А какво би станало, ако думите се превърнат в дела и всички инициативи и кампании станат част от живота на всички нас? Но май никой не си дава сметка, че часовникът тиктака и отброява малкото оставащо времето, в което ще останем без околна среда и природа. Времето лети, природата си заминава, а словосъчетанието околна среда ще остане да битува в пространсвото на НИЩОТО, без да има какво да се назове с него. Наболели проблеми, наболели въпроси... Но кой го боли за нея, за НАШАТА МАЙКА? Никой ли не чува жалния й плач, сърцераздиралените й вопли? Тя стене и плаче, но никой не вижда знаците, който тя отправя към НАС, хората. Въпроси, въпроси и пак въпроси... но къде са отговорите, кой ще ги даде и кой ще реши проблемите?   

Но въпреки всичко написано до тук и въпреки подобното мнение на много хора, надали скоро ще настъпи промяна. Поговорката, че човек оценява това, което има, чак когато го загуби, в този случай не е валидна, защото ние отдавна губим нашата околна среда, НАШАТА МАЙКА ПРИРОДА. И лошото е, че я губим безвъзвратно. Нашата околна среда върви по пътя на изгубената кауза отдавна, и въпреки това някой направи ли нещо съществено през  последните години!? А съвсем друга е темата, че в нашето мило отечество няма достатъчно подготвени специалисти по екология и опазване на околната среда. Малкото такива кадри, или са в чужбина, или, както се казва "Една птичка пролет не прави" , имайки предвид подготвените специалисти в България.  

Слънцето изгрява и залязва, Земята е върти, а светът върви натам, че скоро околната среда няма да съществува в естествения си вид и с нормалните си функции. Тогава словосъчетанието  околна среда няма да ни е нужно, няма да има какво да назовем с него.  То  няма заместител, няма синоним. А тогава, когато няма околна среда, какво остава за НАС- хората? Ще има ли светът нужда от нас? Свят без хора не е свят, хора без околна среда не са хора!
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 7 минути

И да, може да завива на място като танк

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 25 минути

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 10 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 11 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 12 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 13 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи