0

Н ад сто души бяха убити и близо 300 бяха ранени при серия от координирани нападения, извършени от тежко въоръжени нападатели в десетина хотели, ресторанти, болници и железопътна гара във финансовата столица на Индия Мумбай.

Голяма част от сградата на емблематичния за Мумбай петзвезден хотел "Тадж махал" гори.

Терористите взели за заложници неизвестен засега брой чужденци.

Индийските сили за сигурност продължават опитите си да освободят заложниците и да възстановят контрол върху завзетите от терористите здания.

По данни на полицията в Мумбай нападателите са индийски мюсюлмани. Най-малко осем от тях били убити при престрелки с полицията и специалните
части за борба с тероризма.

Ожесточени престрелки имало тази сутрин около здание, в което се намира представителството на ултраортодоксалното еврейско движение "Чабад Лубавич".

Предполага се, че равинът, който ръководи представителството, и
семейството му, са взети за заложници.

Нападенията започнаха вчера около 21.30 часа местно време. Отговорност за терористичния акт пое неизвестна досега

ислямистка групировка, наречена "Муджахидини от Декан".

Декан е район в Южна Индия. Аналитици, цитирани от Ройтерс, предполагат, че групата е клон на "Индийски муджахидини", произлязла от забраненото Студентско ислямско движение на Индия, обвинявано от местните власти за
почти всеки голям терористичен акт в страната.

Един от нападателите в хотел "Оберой" заяви по индийски телевизионен канал, че седем нападатели държат заложници в луксозния комплекс.

"Ние искаме всички муджахидини в Индия да бъдат освободени от затвора и чак тогава ще пуснем заложниците. Освободете всички муджахидини, мюсюлманите, живеещи в Индия, не трябва да бъдат затваряни", казал той.

Очевидци заявиха, че нападателите в Мумбай са южноазиатци, говорещи хинду или урду, което показва, че принадлежат към индийска, а не към чуждестранна група, посочват агенциите.

Финансовите пазари в Индия прекратиха дейността си

и ще останат затворени за неопределено време.

Групите въоръжени мъже нахлуха снощи в луксозни хотели, популярен ресторант, болници и оживена гара. Полицията е установила, че нападателите са проникнали в града откъм морето с лодки. Те имали у себе си взривни устройства и автомати.

Във фоайето на хотел "Тадж махал" нахлули няколко терористи. Отначало поискали от регистраторите да им съобщят номерата на стаите, където са
отседнали западни туристи. После влезнали в ресторанта, откъдето отвели около 15 клиенти към горните етажи.

Предполага се, че повечето от заложниците са чуждестранни туристи. По-късно в хотела прогърмяха експлозии и той бе обхванат от пожар, който е унищожил по-голямата част от горните етажи.

В момента хотелът е обкръжен от силите за сигурност. Проникнали в него командоси се опитват да започнат щурм за обезвреждане на нападателите. Около сградата са заели позиции снайперисти.

Засега не се знае какво е положението в другия луксозен хотел - "Оберой-Трайдънт", където снощи е имало само една експлозия. Съобщава се, че вътре са проникнали елитни армейски части.

След полунощ се появиха информации за нападение срещу болницата "Кама", за взривяване на бензинови колонки и други инциденти.

При нападенията в един от хотелите е бил ранен унгарски гражданин, който се намирал там заедно с делегация от Европарламента.

Шефът на полицейските сили за борба с тероризма в Мумбай - Хемант Каркаре е убит при нападенията.

Най-големият делови център на Индия Мумбай - бивш Бомбай, не за първи път е сцена на терористични актове. През март 1993 г. бойци на радикални ислямистки групировки извършиха серия от атентати, при които загинаха 257 души.

През юли 2006 г. при бомбени експлозии в градски влакове бяха убити над 180 души и стотици бяха ранени.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@