0

С 10 000 лв. ще бъде глобен комбинатът "Кремиковци", затова че е допуснал съхранение на балите с боклука на София, без да има необходимите разрешения. Това каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров преди заседанието на правителството.

Ако "Кремиковци" не изпълни предписанието на екоинспекторите,

глобата ще се увеличи на 20 000 лв.

Според него "законът не е спазен, а той важи за всички, включително за Столичната община, кмета и "Кремиковци".

По думите на Чакъров, комбинатът трябва да издейства разрешение за депониране на боклука на София на своя територия, а до няколко дни битовите отпадъци трябва да бъдат преместени от района.

След заседанието стана ясно, че

Столичната община също ще бъде санкционирана

за вчерашното депониране на отпадъците в комбината.

Две нови площадки се готвят за съхранение на балите, съобщи министърът, но не уточни къде се намират те. Една от площадките вече дори имала изготвен устройствен план.

Той смята, че предложеният от премиера Станишев вариант за возене на балите със смет до Карлово е добър, защото е одобрен и от общинския съвет там.

Чакъров съобщи, че кабинетът е готов да поеме всички разходи по транспортирането на балите до Карлово и ще го направи, въпреки несъгласието на столичния кмет.

Очаква се кабинетът да издаде постановление, с което да предостави на Карлово обещаните 17 млн. лв. инвестиции.

Веднага след изявлението на Чакъров кметът на София Бойко Борисов получи писмо от изпълнителния директор на "Кремиковци" АД Димитър Кузманов.

"Предвид на острите негативни реакции, които получихме от Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи, както и от нарастващото социално напрежение в селата Кремиковци и Локороско,

сме принудени да се въздържим

от по-нататъшни действия от наша страна за възмездното предоставяне на терен за складиране на бали с отпадъци, генерирани на територията на град София." Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От "Кремиковци" АД уточняват, че по-нататъшните разговори и действия могат да продължат при условие, че общината предприеме официални действия и получи необходимите съгласия от съответните държавни и общински институции, в т.ч. и от тези в селата Кремиковци и Локорско.

С оглед мащабността на икономическия модел за управление и оползотворяване на битовите отпадъци на София, бихме желали да получим и разработеният в общината проект и бизнес план, отнасящ се до периода от време, в което генерираните отпадъци ще бъдат балирани и в последствие преработени, допълват от комбината.

Извозването на балите започна вчера. По-късно през деня кметът Бойко Борисов спря по-нататъшното извозване на балите до получаването на съответните разрешителни за използването на терена за складиране на бали с боклук, уточняват от "Кремиковци" АД в съобщение до медиите.

Вътрешният министър Румен Петков категорично

отрече от МВР да е оказван какъвто и да било натиск

върху ръководството на завода и това били "глупости". Той не бил запознат с писмото, което шефът на "Кремиковци" изпратил до Столичната община.

Вчера в МВР е получена писмена информация от "Кремиковци", че за комбината извозването на боклука е неприемливо от гледна точка на водените първоначални разговори и на условията, които са поставени, добави Петков, като коментира, че не знае какви са условията, при които са водени преговорите.

След като няма становище на компетентните органи, извозването на балите на площадката е незаконно, смята министърът. Фактът, че не е спазена процедурата, е много ярък пример на беззаконие и на спекулация с един тежък проблем, заяви той.

"Да се говори, че е оказван натиск от МВР, е смешно. Аз съм готов, ако намерите човек, който е оказал натиск от страна на МВР, да разговарям с него", каза още Петков.

"Няма и не може да има каквато и да е реакция от страна на Министерството на икономиката и енергетиката по конкретните преговори между "Кремиковци" АД и Столична община. Министерството е миноритарен акционер в комбината с 25,29% и няма активна роля в мениджмънта на предприятието", казаха от пресцентъра по повод "появили се съобщения за "остра негативна реакция".

Те разполагали с две писма - искането на Борисов и отговора на "Кремиковци". Освен тях, не знаели за друга кореспонденция.

От комбината са поискали с писмо до столичния кмет срещу складирането на отпадъците общината да им прехвърли собствеността на минимум 5 дка в идеалния център на София, 5 дка в подножието на Витоша, както и още 190 дка, които трябва да бъдат одобрени от "Кремиковци", стана ясен междувременно и отговорът.

Те поискали и

месечен наем от минимум 150 000 лв.

В замяна предоставят 200 дка за депониране на отпадъците за срок не по-дълъг от 3 месеца.

В писмото до Борисов с дата 18 октомври се посочва още, че комбинатът трябва да получи исканите терени в срок от 3 месеца. Решението за това трябва да бъде гласувано от Столичния общински съвет в 20-дневен срок.

В случай, че не бъде взето такова решение, от "Кремиковци" са поискали общината незабавно да освободи терена, където складира отпадъците, а ако не го стори, то да плаща по 1 млн. евро за всеки месец до реалното освобождаване на терена и неговото рекултивиране.

От завода искат и общината да поеме глобите, които държавните институции могат да им наложат.

След като писмото бе оповестено от медиите, от комбината го оставиха без коментар.

Кметът не отрече за имотите, но обясни, че това е замяна. Ние имаме споразумение с "Кремиковци", но за съжаление

натиска, който Овчаров и Чакъров, и премиера им оказаха ...

хората са страхливи, никой не иска да плаща глоби, каза той.

По-рано Борисов заяви, че продължава преговорите със собствениците на комбината и с населението на общината за временно съхранение на балите. Той съобщи, че София разполага с 25 дка, където да ги складира, но не назова мястото.

Кметът се оплака от липсата на желание от страна на кабинета да се реши по най-ефективен начин проблема със сметта.

Той заяви на шега, че 200 бали от "Кремиковци" ще отидат в градинката пред Министерския съвет.

Търпим "игото и турското робство на Чакъров", търпим да се гаври със софиянци, коментира той, цитиран от БНР.

"Кремиковци" искат да защитят интереса си. Преди няколко дни тези техни искания ги нямаше", коментира сутринта Борисов.

Те са бизнесмени и когато чуха, че премиерът дава 17 млн. и 45 млн. лв. на Карлово и Пловдив само за кураж - това правят 62 млн. за временно решение, и

техният апетит веднага се удвои",

обясни градоначалникът.

"Ние сме в разкрачена позиция. Няма децентрализация на властта, всичко е горе и ни манипулират като пионки", коментира той.

По повод думите на министър Чакъров, че се подготвят две нови площадки, Борисов каза, че това е "партизанско движение" и няма логика при 61 общински съветници и общинска администрация да се търсят тайни площадки.

Водим битка с тройната коалиция за принципни неща и се надявам колегите от Асоциацията на българските градове и региони да ме подкрепят, каза той след среща с тях.

Ако кабинетът иска да помогне за решаване на проблема с боклука, то трябва да съдейства за изготвянето на спешна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и да се направи среща на премиера с населението на Кремиковци, каза сутринта Борисов пред Би Ти Ви.

Той предложи

обещаните на Карлово и Пловдив пари

да бъдат дадени на Кремиковци като населено място.

Това трябвало да стане с изричното условие, че до година и половина ще има завод, в който ще се преработват балите, ще се рекултивира цялото землище и ще се направят необходимите инсталации.

Кметът уточни, че през последните три-четири месеца Столичната община не е възложила изготвяне на ОВОС, защото това би се приело като действие срещу президента Георги Първанов.

През тези месеци са извършвани проучванията на рудник "Иван Русев" в Бобов дол, предложен от държавния глава като площадка за временно съхранение на балите.

Площадката при табаните в "Кремиковци" не изисква ОВОС, тъй като вляво на тях са всички метали, а вдясно от комините в небето над София излизат всички цветове, които човек може да познава, каза след това Борисов.

В 8 ч. сутринта жители на столичния квартал Кремиковци

блокираха пътя преди гарата.

Населението е против извозването на балите в района, обясни за БНР председателят на екосдружението "Кремиковци" Цветан Цветанов. Той каза, че вече има закарани бали на 500-600 м. от домовете на хората.

Жителите смятат да спрат с жива верига камионите, ако сметта бъде отново извозвана в "Кремиковци".

С плакати "Не превръщайте града на Левски в сметище", "Вън боклуците от Дружба", "Община Искър: Къде са нашите 17 милиона?" и "За балите - завод или с властта - развод", представители на екосдружения от столичните райони Искър, Требич и Кремиковци и на община Карлово организираха протест в центъра на София.

Те протестираха срещу възможността за съхранение на балираните отпадъци на столицата на територията на техните райони.

Не е нормално една община от 82 хиляди човека, каквато е община Искър, да е с бюджет от 7 млн. лева на година, а на община Карлово, която е около 20 хиляди човека да се предоставят 17 млн. лева.

Това каза пред БТА кметът на район Искър Йордан Томов, на територията на който се намира площадка с две инсталации за балиране на столичния боклук.

Ние също бихме приели отпадъците за толкова пари, с които ще си оправим инфраструктурата на района, каза кметът и припомни, че първата бала с отпадъци на площадката в района е направена на 3 септември 2005 г.

Капацитетът на площадката за съхранение на балите в "Искър", която се намира в промишлената зона на гара Искър, в близост до кв. Дружба, се изчерпа през миналия месец.

В момента инсталациите там балират отпадъци, след което балите се извозват на площадките в Требич и Кремиковци, поясни кметът.

Съдбата на Карлово не може да бъде решавана от няколко човека, тук сме, за да знаят софиянци, че вече не живеем в период, когато властта може да прави каквото пожелае. Това каза бившият кмет на Карлово Христо Войнеговски.

По думите му без сериозна организация в града са събрани почти 10 хиляди подписа против преместването на отпадъците на София в Карлово.

Според него обещаните 17 млн. лв. в замяна на приетия боклук, не могат да покрият чистия въздух в града и понятието "Розова долина". Това за нас е тъмна, черна сделка, добави бившият кмет.

Междувременно кметът на Пловдив Иван Чомаков заяви, че община Пловдив може да приеме боклука на София на цената, на която приема сметта на съседните общини - около 9,60 лв., но предстои решение на пловдивския общински съвет.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 7 минути

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 33 минути

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 1 час

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 1 час

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 1 час

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 1 час

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 2 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 2 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 2 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 2 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 2 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 8 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 10 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 12 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"