Има вече досъдебно производство за инцидента с лифта
Източник: Архив
7

Софийската районна прокуратура вече е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради неделния инцидент с Драгалевския лифт, при който пострадаха деца, информира БТА.

Досъдебното производство се води за причинена средна телесна повреда поради незнание или немарливост. Назначени са експертизи, започнали са и разпити на свидетели, обясняват от Софийската районна прокуратура.

При инцидента на 9 юни пострадаха три деца, едното от които остана за наблюдение в "Пирогов".

Основната версия за инцидента на собственика на съоръжението - "Витоша ски", е саботаж

Проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор агенцията приключи в понеделник.

Според информацията на БТА, която цитира Юлиан Иванов, ръководителя на главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, разхлабено съединение на хващач (устройство, което придържа седалките към въжето) е причина за инцидента с лифта.

Досега подобна техническа неизправност не се е случвала, посочва Иванов.

Тези съединения подлежат на контрол в началото на всеки сезон, освен това съоръженията ежедневно се наблюдават и проверяват от обслужващия персонал. Тяхно задължение е да вписват резултатите от проверките в специализиран дневник, уточни Иванов.

Последният контрол е направен в началото на този зимен сезон, така че не може да бъде констатирано административно нарушение, извършено от ползвателя на линията, каза Иванов.

Поддържаме лифта в състояние, в което да работи, да бъде изправен, според изискванията в България, казва Радослав Пеев, началник сектор "Писти и машинен парк" във "Витоша ски". 

Ето какво още казва той:

- Вече минаха два дни, изясни ли се каква е причината за инцидента в неделя на Драгалевския лифт, при който пострадаха три деца?

- Отхлабен е болт и това е причината да приплъзне хващачът. Ежедневно проверяваме тези хващачи. Няма как този хващач да е бил разхлабен и да работи до четири без десет. Логично е, ако е бил разхлабен, това да се случи още в началото на деня. Имаше един интервал, малко преди случая, на градушка, когато лифтът е спрял. Може тогава някой да го е направил, просто недоумяваме. Чакаме решението на полицията.

- Имате ли някакви подозрения кой може да го е направил?

- Не. Най-вероятно хората, които чупят прожектори, които запалиха долната станция на влека на Ветровала, които на Рилските езера направиха опит за рязане на въжето. Тази група от хора.

- Кога очаквате резултати от прокуратурата и МВР?

- Не мога да кажа. В понеделник взеха хващача за изследвания и експертиза, тъй като видимо имаше деруги по главата на болта, а ние използваме специални ключове, които не нараняват главата на болта. Тепърва ще правят експертиза.

- Имате ли достатъчно средства да ремонтирате този лифт, има ли възможност той да се реновира, за да се избегнат такива инциденти?

- Какво означава да се реновира? Поддържаме го в състояние, в което да работи, да бъде изправен, според изискванията в България. Има Наредба №24, която определя правилата и нормите, по които всички лифтови съоръжения в цялата държава работят, включително асансьорите.

Придържаме се към тази наредба. Преминаваме всички прегледи, които са задължителни от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. По наредба е минимум веднъж годишно. Отделно ние извършваме два пъти годишно, тъй като работим и зиме и лете с туристи.

Правим и ежедневна проверка на хващачите на столчетата и правим всичко възможно този лифт да работи. Естествено няма нищо по-хубаво от новото. Новите лифтови съоръжения ще бъдат на австрийска фирма.

- Имахте проект за нов лифт, той не мина екологична оценка, имате ли намерение да го възобновите след този инцидент?

- Не сме спрели работа по проекта. Юристът трябва да ви каже докъде точно са стигнали процедурите. Екооценката върна министър Нона Караджова. Надяваме се възможно най-скоро нормативната уредба да бъде така направена, че не само на Витоша, но и във всички останали курорти да могат да се подновяват лифтовете, без да има невероятни протести от страна на т.нар. екозащитници. И лифтовете, както в цяла Европа, да бъда подменяни с нови, модерни.

- МОСВ има ново ръководство, смятате ли да внесете отново проекта за нов лифт?

- Тези неща трябва да каже юристът. Не сме се отказали от обновяване на ски зоната, желаем го повече от всички, тъй като е недопустимо да се возим на съоръжения, на които са се возили баба ми и дядо ми, след това моите родители, сега аз. Не искам и моето дете също да се вози на тези съоръжения на 60 и кусур години.

Да, те са поддържани, но не отговарят на никакви норми и стандарти от модерна гледна точка.

Всеки българин желае да кара нова и модерна кола. Разбира се това е въпрос на възможности, но виждате колко трабанти и москвичи се карат в момента. Лифтовете са на тяхната възраст.

Тома Белев, бивш директор на Природен парк "Витоша" и настоящ председател на Асоциацията на парковете в България, 

определи като невероятни версиите за саботаж

Белев изрази надежда собственикът на лифта да намери необходимите средства и да го подмени с нов, както и отдавна неработещия княжевски лифт.

"Като човек, който от десетилетия е свързан с природния парк, ми е трудно да си представа как някой служител на собственика на лифта би тръгнал да прави подобно нещо. Драгалевският лифт е туристически и е обвързан много малко с ползването на ски пистите", коментира Белев версията за саботаж.

Според него вариант за действие от конкурент е също толкова невероятен. Най-близкият конкурент за тази дестинация е Столичната компания за градски транспорт, но двете фирми нямат практическо съревнование, коментира природозащитникът.

Предположението за действие на еколози е също малко вероятно, тъй като планът на "Витоша ски" за ново строителство край хижа "Алеко" е с отменена екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 още преди четири години, припомни Белев.

"Явно самият инвеститор е забравил този си проект, защото ако искаше да продължи процедурата за четири години, щеше да направи нова оценка и да я подложи на обществено обсъждане. В този смисъл даже и за най-крайните природозащитници липсва актуален мотив за подобно действие", заяви екоактивистът.

Като интересна Тома Белев определи версията за неадресиран саботаж, представена от собственика на лифта. Според еколога е трудно да се възприеме, че в движение някой би се изкачил по държача на собствената си седалка и

с ключ би развил болт, който го спасява да не падне

"Неделният ден довежда хиляди посетители в парка, включително по пътеките под лифта, както и ползватели на самото съоръжение. Една подобна самоубийствена акция няма как да остане незабелязана от тях", коментира Белев.

Маршрутът Драгалевци - Бай Кръстьо - Голи връх - Платото - Златните мостове - Копитото - Княжевски лифт - Княжево беше най-натовареният и много любим на поколения софиянци.

Сега дирекцията на парка получи от оперативна програма "Околна среда" достатъчно средства за ремонт на алеите, но остава задачата за възстановяване на княжевския лифт и безаварийно ползване на драгалевския, посочи Белев.

Така стотиците хиляди любители на планината ще могат отново да посещават високата й част, ползвайки публичния транспорт, добави той.

Ако собственикът на лифта е затруднен да направи тези инвестиции, не е лошо да се помисли дали продажбата на "Въжени линии" от Столична община не може да се преразгледа и общината да върне собствеността си върху тази част от електрическия градски транспорт, за който има достатъчно средства по европейските програми, каза още Белев.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 40 минути

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 3 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 5 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 7 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 10 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 10 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 10 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 11 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 11 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 12 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 12 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите