0

"Част от червения елит клати властта, ДПС си гони интереса" е преценката на Владимир Дончев, депутат от НДСВ и главен секретар на жълтата партия, който в интервю за "Труд" говори за първата година от управлението на тройната коалиция.

"Ако възникнат проблеми, те няма да са от НДСВ. Ние сме лоялен партньор. Но трусове са възможни, техните наченки вече са факт. И идват от средите на БСП.

Вътре в соцпартията има крила, чиито икономически интереси не са съвсем удовлетворени. Те се опитват да притискат премиера Сергей Станишев и това ясно пролича от скандалите в комисията за царските имоти", казва Дончев.

"Брюксел ни пожали заради прокурор Велчев" е озаглавено интервюто с независимата депутатка Мария Капон в "Стандарт". За коалицията тя казва:

"Чисто технически тази коалиция не може да се разпадне през НДСВ и ДПС. Това е моето категорично мнение. Шансът й да се разпадне е през БСП.

Потърпевши от тази коалиция са социалистите. Най-вече на база всички обещания, които дадоха. Напрежението в партията е много силно, както и сред електората й.

Те дойдоха с много големи очаквания сред хората и днес с каквито и оправдания да излязат, не са нито социално правителство, нито кабинет на икономическия растеж или евроинтеграцията."

Под заглавие "Коалиция на оцеляването" "Труд" посочва, че икономическите лобита в коалицията я държат жива въпреки скандалите и противоречията.

"И трите партии са си направили преценката, че освен Бойко Борисов никой друг няма да спечели от едни предсрочни парламентарни избори. И че следващото управление пак ще е плод на тежък компромис.

Така властта ще крета. При липсата на алтернатива в десницата и в отсъствието на вътрешноуправленски механизми за коректив НДСВ ще вегетира на гърба на царя.

БСП ще понесе своите негативи. Единственият печеливш ще е Доган. И обръчите му", пише в заключение авторът.

"Управление минус 21 грама", коментира "Сега". Подчертава се, че заради ЕС на тройната коалиция сега й е лесно без гражданска подкрепа, но какво ще прави без нея от догодина.

"Какво означава, че управленските приоритети на коалицията остават и че в рамките на ЕС вече ще се решават стратегически задачи, ако гражданите продължават да са извън политиката?

Няма ли тогава неудовлетворените очаквания да се засилят още повече или да избуят и нови, които да подринат не само тройната коалиция, но и постигнатото вече членство?

На тези въпроси тройната коалиция няма отговор, а и не личи да търси. Изпаднала е в телесно самодоволство и никак не се притеснява от липсата на гражданска душа. Все пак тя е само 21 грама", пише авторът.

"Тъжна годишнина", констатира "Монитор" и с критичен тон отбелязва, че в крадлива демокрация като България кражбите и политическата корупция достигнаха абсолютен връх при управлението на тройната коалиция.

"Борисов да побърза, ако иска НДСВ да го подкрепи", приканва в интервю за "Сега" Николай Свинаров, зам.-председател на партията.

"Ако се прецени, че кандидатът на НДСВ при конфигурацията на останалите претенденти няма никакъв шанс, много по-нормално е да работим на президентските избори за нещо, което може да стане реалност.

Ако преценим обаче, че кандидатурата на НДСВ има реални шансове, си заслужава сериозно да работим тя да събере възможно най-много проценти, а защо не да стигне и до балотаж", казва той, като заявява още, че ако политическият съвет реши той да бъде кандидатурата, няма да откаже.

"Само Петър Стоянов може да победи Първанов", смята Яне Янев, главен секретар на "Ред, законност и справедливост". В интервю за "Новинар" той посочва:

"Петър Стоянов има хъс, има мотивация и има най-много сили да поиска реванш с Георги Първанов. Просто друг кандидат, способен да отиде на балотаж и да победи Първанов, от този формат не съществува.

Поради тази причина ние от "Ред, законност и справедливост" казахме дефинитивно, че ако Иван Костов и Петър Стоянов си стиснат ръцете и един от тях се кандидатира, ние няма да издигаме кандидат и ще го подкрепим."

"Десните ще сменят коня за изборите", е озаглавен коментарът в "Стандарт". "Със сигурност вотът наесен ще сложи край на драмата вдясно.

Стоянов и Костов след три месеца няма да бъдат повече фактори, ако не стигнат на балотаж срещу Първанов. Процесите на разцеплението ще роди нова дясна кандидатура за президент.

Новият кандидат ще обедини силите на тези партии, които напуснаха кръга на ДСБ и СДС и новите десни "варвари" в лицето на Бойко Борисов и ГЕРБ. Започва игра за оцеляване, в която десницата, разцепена на две ще води двубой помежду си.

Ако СДС обяви, че кандидатът на ДСБ няма да успее да обедини десните и инициира нов десен проект за президентските избори, сините ще спечелят много повече, отколкото да чакат пасивно краха на Костов и кандидатурата на Беронов", смята коментаторът.

"И в БСП има корупция", признава Павел Писарев, общественик и публицист, един от инициаторите за създаване на ляво крило в БСП. Пред "Труд" той казва:

"Пред БСП стои проблемът за характера й на лява, модерна социалистическа партия. Стои въпросът да се спре нейното одесняване, което се вижда от
десетина години и се засилва все повече, особено сега, когато тя е в управлението.

Разривът между социалдемократизиращото се ръководство на БСП и членската маса е съществен и очевиден." Писарев допълва, че "БСП трябва да реши категорично и принципно проблема с "царските имоти" и проблема с незаконно забогателите и корупцията, тъй като и в нейните редици има голяма корупция.

Ако БСП смята, че ще си крепи коалицията, като мълчи по тези въпроси и се държи безпринципно, тя ще пострада много тежко на следващите парламентарни избори, предупреждава Писарев.

"15 г. затвор, ако криеш досие на ДС" предвижда проектозаконът на ДПС за разкриване на архивите на бившата Държавна сигурност. В интервю за "24 часа" доц. Бойко Ганчевски, експерт в парламентарната група на ДПС, разкрива някои от предложенията.

Предвижда се проверка на 30 000 души - от премиер до зам.-директор на училище. Имената им ще бъдат публикувани в сайт.

"След като се приеме законът, всички, заемащи публични длъжности, трябва да подадат декларации дали са били съпричастни или не към бившите структури на ДС. Всички те се проверяват от комисията и ако са съпричастни и подлежат на публично огласяване, се уведомяват.

Ако не искат имената им да бъдат публикувани, могат в 3-дневен срок да подадат оставките си и да се оттеглят от заеманата длъжност и имената им няма да се огласят."

"Изоставаме с 16 еврозакона", отбелязва "Труд". Проектите трябвало да бъдат гласувани в пленарната зала до края на юли. Евроминистърът Меглена Кунева обясни, че повечето от тях били забавени в правителството заради тромави съгласувателни процедури между отделните министерства.

Сред неприетите са законите за електронните съобщения и за имуществото на партиите. Кунева все пак бе оптимист и посочи, че от предвидените общо 466 мерки за присъединяване България е изпълнила 385, което е 82% от работата ни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи