0

Зам.-кметът на София Цветан Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. Завършил е Националната спортна академия и право в УНСС. Специализирал е противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик в Генералната дирекция на полицията в Мадрид, изкарал е курс по мениджмънт в Международната академия за кадри на закононалагащи органи в САЩ.

Специализирал е в Сикрет сървис във Вашингтон. Завършил е курсове на ФБР, Департамента за вътрешна сигурност на САЩ и Международната академия по правоохраияване. Носител на много награди от Франция, Испания, САЩ и Швеция.

От 2001 до 2005 г. полк. Цветанов бе оперативен помощник на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шеф на сектор "Ръководство на МВР". В министерството той е от 1987 г, до 14 септември, когато генералът напусна ведомството. Женен, с две дъщери - Гергана, на 10 г., и Василена, на 2 г.

Г-н Цветанов, по ваша инициатива в сряда съдът регистрира сдружение "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) от близки до Бойко Борисов. Какъв ще е гербът на ГЕРБ - с лъв, орел или друг символ?

- Печатът ни е с оградена от 12 звездички на ЕС карта на България, а вътре е изписано ГЕРБ.

Девиз имате ли, химн?

- Това е сдружение с нестопанска цел. Да правим химн, ще е доста смехотворно с оглед на проблемите на хората в страната.

Не е до песни?

- Не е до песни, да. В държавата е освободено такова пространство и е толкова голямо недоволството от институциите, което е знак, че неформални сдружения като нашето могат да допринесат за израстване на авторитета на тези институции, на които обществото разчита.

Всеки иска да получи добро административно обслужване. Както ние в общината с посолството на САЩ работим за обслужване на едно гише. Вижте критиките в докладите за корупцията.

Всяка администрация трябва да работи прозрачно и бързо. А не когато отиде гражданинът в една служба, да го препращат от стая в стая.

Бойко Борисов даде срок до З1 май обслужване на едно гише да се въведе в районите "Студентски", "Младост" и "Възраждане". Ще направим всичко дотогава това да се случи и в "Оборище" и "Средец".

Борисов възложи на всички 24 районни кметове да проектират "едно гише" и ако може, до края на годината то да е факт.

Разчитате на ударна работа в общината, за да популяризирате ГЕРБ?

- Всички хора в УС малко или много сме успели и сме направили нещо. Понеже се прави връзката с г-н Борисов, искам да уточня, че нашето сдружение ще подпомага присъствието му в градовете от страната.

Ето, вижте писмата, които получихме само от вчера до днес на обяд, в които хората искат да се включат в ГЕРБ, да ни помагат. И всички визират среща с Борисов по проблемите, чието решаване си поставяме в сдружението.

Обществото има нужда от успели българи, които са били в изпълнителната власт, излезли са с възможно най-високия рейтинг и все още го имат. Това е оценка за свършената работа, не е нещо хипотетично и утопично.

Каква ще е функцията на Борисов в ГЕРБ? Той не фигурира сред учредителите. Патрон ли ще е?

- Няма да е патрон. Той прие да сътрудничи за осъществяване на целите на сдружението в страната. Не пожела да влезе в него, за да не се стигне до спекулации, че бяга от проблемите.

Борисов е последният човек, който ще избяга от проблемите на столицата. Той иска да се бори и да ги решава. Убеден съм, че до 20 дни ще има резултат по проблема с дупките по улиците

Вижте писмата, изпратени до кмета от симпатизанти на различна възраст и с разнородни занимания.

(Има от акушер и управител на ДКЦ в Русе, бизнесмени, преподаватели, жп служител, бивш кмет и др. Повечето от тях са написани на ръка и изпратени в общината, но всички си приличат по желанието да се видят с генерала и да споделят идеите си с него - б. р.)

След като се чу за създаването на ГЕРБ, само за 2 часа над 150 души се обадиха в кабинета на Борисов и в моя. Първата покана, която дойде, е за посещение на Борисов в Хасково. Тя е подписана от инициативен комитет от всички гилдии от Хасково, Димитровград, Харманли.

Със съдействието на ГЕРБ на 4 април от 18 ч. в бизнес центъра в Хасково той ще говори на теми, припокриващи се с целите на ГЕРБ - проблеми в местното самоуправление по пътя към ЕС, усилията на институциите в тази посока, обществения ред и сигурност.

Учредителите на сдружението, които сме и приятели, решихме спонтанно да го създадем, защото е важно да се популяризира какво трябва да се направи и да се отговори на очакванията на хората от ЕС.

А след като влезем в ЕС, каква ще е целта?

- Тогава ще има цели, които да потвърждават това членство, работа с всички фондове. Председателят ни Душана Здравкова е човек, доказал, че може да работи по проекти с европейските институции.

Не е ли Борисов заложник на проблема с боклука и не зависи ли политическото му бъдеще от него?

- Обществото за последните 15 г. имаше възможността да прецени кой какво представлява, какво прави и какво наследство е оставил. Показателни бяха и последните парламентарни избори, а следващият вот ще бъде още по-непредсказуем.

Обществото до такава степен е недоволно от това, което се случва, че даже не може да се измери. То много добре разбира, че проблемът с боклука не може да се реши с магическа пръчка за един или четири месеца.

Технологично най-краткият срок за изграждането на един завод е 2 г. Само за 6 месеца кметът проведе толкова активни контакти с екоминистерството, колкото не са правени сумарно през годините назад от цялата община.

Няма обаче площадка за балите, а когато се намери, се блокира от протести. Очаквате ли заради ГЕРБ партиите да саботират Борисов, като бунят хората?

- При посещението си в Брюксел Борисов успя да привлече експерти, които дойдоха и се запознаха с проблема. Те казаха, че проблемът не е общински, а трябва да се решава на национално ниво, от държавата. Заключенията на екоминистерството са, че на територията на Столична община няма подходящо място за депо.

С изказванията си досега уважаваният от мен премиер и правителството водят до въпроса, който ми задавате - че евентуално политическите партии биха саботирали решаването на проблема, за да може Борисов да се провали.

Благодаря на Петър Стоянов и на СДС, които подкрепиха кмета, защото те дадоха същата оценка като Брюксел - че проблемът е национален. Когато затваряш глава "Екология", ти не я затваряш за всички райони без София, а я затваряш, защото нямаш екологичен проблем. А ние сме изправени точно пред екокриза.

Казвате, че хората са недоволни от институциите и че на следващите парламентарни избори ще има още изненади. Кога ще са те според вас? Ще изкарали кабинетът мандата си?

- Едно правителство трябва да си изкара пълен мандат. Дали в него ще се правят някакви промени, е преценка на премиера или управляващите партии. За доверието в институциите и за проблемите - в правосъдието, във вътрешните работи, говорят и докладите на еврокомисарите.

Основна цел на ГЕРБ е именно да издигнем авторитета на тези институции, а не да търсим начин да допринасяме за сриването им.

Няма да акумулирате недоволство из страната, както прави "Атака"?

- Уставът на ГЕРБ, който е изцяло ориентиран в евроатлантически аспект, коренно се различава от визията и това, което демонстрира "Атака". Силата на гражданските сдружения е, че контролират всичко в държавата.

Борисов иска да засилим инвеститорския интерес към София и да има повече прозрачност във всичко. При запълването на дупките самият той поиска мониторинг от гражданите, които си избраха експерти и имат достъп до всички ремонти.

На пресцентъра кметът е възложил публикациите по проблемите на столичани да се изпращат на служителите по ресори.

В МВР Борисов отново искаше контрол - евроатлантическия. Всички полицейски аташета в министерството бяха ежедневно в контакт със служителите. Ние им давахме възможност да осъществяват мониторинг, да ни казват: тук бъркате, тук трябва да е така. Всички операции бяха заедно с евроатлантическите ни партньори. И затова атаките са повече към съдебната система.

Описвате кмета Борисов като деен и открит. Лечков пък го вижда като премиер. А вие?

- Не бива да се говори, защото това е нещо, което в никакъв случай не звучи добре в ушите на когото и да е от сега управляващите. На вот избирателите са тези, които решават.

Иначе Борисов притежава всички качества да е премиер. Той е лидер, умее да интегрира в интерес на работата и на обществото. Роден е в България, отслужил е военна служба, достоен българин е. Има семейство, добър трудов стаж, авторитетен е, доказал се е с действията си, бил е на най-тежкия пост в държавата - главен секретар, ръководещ абсолютно всички операции за 4 г.

Това по-тежко ли е от кризата с боклука?

- С активността на Борисов ще се намери начин за решаването на проблема.

Когато наближат парламентарни избори, сдружението ви ще подкрепи ли блок или партия и това съществуваща формация ли ще е, или нова?

- Такава дългосрочна цел не сме си поставяли. Ще видим какъв е интересът към ГЕРБ и след като Борисов изнесе лекции, ще преценим според настроенията. Нашият устав позволява да се правят районни и общински клубове.

Днес се обадиха, че в "Младост" искат да правят, а и от други места. Хубаво е, че има заряд от много хора да подкрепят целите които сме си поставили.

Но хората очакват от Борисов и нова партия. Социолозите вече й дават 47% още преди да я има и преди да е конкретизирал какво точно ще създаде.

- Аз като подчинен на кмета в общината и член на едно сдружение не мога да бъда говорител за бъдещето на Борисов. Социологическите прогнози са доказателство за авторитета, който има той, и очакванията на обществото.

След срещите, на които ще го каним по районите, мисля, че юни-юли той ще каже мнението си. Аз съм зам.-кмет, негов подчинен, не съм оторизиран от него да говоря по този въпрос.

Сдружението ви няма ли да го подкрепи, като свири сбор за партия?

- Сдружението е отворено да подкрепи евентуални бъдещи политически амбиции на авторитети, доказали, че работят за каузата и интересите на обществото и са с евроатлантическа ориентация. Борисов е един от тях.

Ще застанете ли зад някого от кандидатите за президент наесен?

- Целите, които си поставяме, не са да подкрепяме дадена личност за оглавяване на нещо, а да издигаме и укрепваме авторитета на институциите, в това число и на президентската.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности