0

В естниците продължават да коментират местните избори в Сандански.

"Обжалват пак вота в Сандански?", пише под въпрос "Труд" в основната си рубрика "Темата". ГЕРБ и "Ред, законност и справедливост" ще внесат искане до Административния съд в Благоевград за касиране на изборите за общински съвет в Сандански, съобщил Яне Янев, лидер на РЗС. Ръководството на БСП в Сандански също обмисляло дали да иска касиране.

"В Сандански бизнесът пак победи политиката", заключава в материал в рубриката "Наблюдател" "Сега". Тъжната новина за цялата ни държава е, че висшите ни управници се сещат за проблемите в политическата и изборната система предимно като отмине някой вот, отбелязва изданието.

Вестникът припомня, че в парламента от началото на годината има работна група за промени в изборното законодателство. Нейната работа върви бавно най-вече заради моткането на БСП, смята авторът.

"Трябва да изгоним търговците от изборния храм", коментира пред "Труд" говорителят на ЦИК Александър Александров. Изборите в Сандански поставят въпроса за реформирането на партийната ни система, отбелязва той. В България има регистрирани около 380 партии, не е възможно по терена да се мотаят 380 играчи и да няма такива явления, смята Александров. В материал в "Монитор"

"Сандански или отварянето на партийния пазар" социологът Антоний Гълъбов коментира, че политическата корупция е риск пред националната сигурност.

Нелегитимното въздействие върху изборния процес подменя волята на избирателите и компрометира политическата система, увеличавайки зависимостта й от нелегитимни интереси, допълва той. Според социолога време е потенциалът на ДАНС да бъде насочен към проблема с политическата корупция.

"Демокрацията е ужасяващо изчерпана", твърди в интервю за "Монитор" директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Според него това е причината за "тези отвратителни явление с купуване на гласове от всички партии". "Стандарт" пък разглежда "Вотът като битпазар" и коментира, че професията политик е изчезнала, а се е родил занаятът избирател.

"БСП паразити правят кампания на гърба на царя", заявява пред "24 часа" Олимпи Кътев, депутат от НДСВ. Неведнъж сме казвали, че не е работа на тройната коалиция и партиите в нея да се занимават с имотите на царя - има си органи, които да го правят, посочва Кътев. За съжаление се намират длъжностни лица от БСП, които правят изявления по темата, допълва той и дава пример с областния управител на Пловдив.

"Седем години съм номер 1 в България", е озаглавено интервю със столичния кмет Бойко Борисов, което "Стандарт" препечатва от френското списание "Politique Internationale".

Борисов сравнява пожарникарската професия с политиката в това, че трябва умение да се работи в екип и да се вземат важни решения много бързо. Очевидно този нетипичен житейски опит ми помогна, защото седем години съм най-популярният човек в България, посочва Борисов.

Той отбелязва, че голямото предимство на България са народът и природата, а главният недостатък - корупцията и нефункциониращата съдебна система.

Дирекция "Оперативно-техническа информация" няма лиценз за използване на специални разузнавателни средства, съобщава "24 часа", като цитира заместник главният прокурор Камен Ситнилски след церемонията по награждаване на посланика у на САЩ у нас Джон Байърли.

Преди месец станало ясно, че има изискване по Закона за защита на класифицираната информация ДОТИ да бъде лицензирана от друга служба в МВР - "Защита на свръзките". Липсата на сертификат не прави невалидни използваните досега СРС-та и няма да повлияе на наказателните дела", уточнил Ситнилски.

"6.8 милиона глоба за вузове с незаконни студенти", пише от първа страница "Сега". Такава санкция е наложило Министерството на образованието и науката на университетите, които обучават студенти над разрешената бройка.

Санкциите варират от 93 хиляди до 1.3 млн. лева и са първата мярка на държавата срещу масовата практика висшите училища да надхвърлят определение им капацитет, пояснява изданието.

Всеки 12-и българин на възраст между 15 и 65 години има проблем с алкохола и пие почти през ден, съобщава "Труд", като цитира данни от пилотно проучване, оповестени от Националния център по наркомании.

Като доказателство за сериозната алкохолна зависимост в България експерти напомнят, че във всеки гимназиален клас има по един заклет пияница.

"Брюксел трябва да знае какво става при нас", заявява в интервю за "Труд" Валери Цветанов, министър на земеделието и храните.

Истината е единственият шанс за ефективна работа, смята Цветанов. Той изразява и мнението си, че трябва да има агенция за контрол и безопасност на храните.

Министърът на здравеопазването д-р Желев приема предлаганата от нас схема, на първо време ще се създаде звено, което да се заеме с анализ и контрол на риска по отношение на храните, обяснява земеделският министър.

"Спешно трябва да се промени българският държавен стандарт" - това мнение изразява пред "Класа" бившият земеделски министър, сега депутат от ДПС, Нихат Кабил. Факт е, че се произвеждат хранителни продукти като сирене, които например не съдържат и капка сурово мляко, посочва той. В това отношение спешно трябва да се направи пълна актуализация и преценка на българските държавни стандарти на храните от животински и растителен произход, отбелязва Кабил, който подкрепя създаването на агенция за храните.

"Ще запазим всички производства на "Кремиковци", декларира пред "Дневник" Фолкер Швих, главен оперативен директор на "Арселор Митал" - компания, собственост на Лакшми Митал.

Ние имаме конкретен план за оказване на първа помощ, включващ незабавни мерки и сме готови да ги предприемем още от следващия месец, ако ни се позволи, посочва Швих. Искаме да възстановим затворените в момента производства, допълва той. "Стандарт" продължава темата в челния си материал и пише, че Лакшми Митал щял да погаси дълговете на ЦСКА, ако държавата му разреши да купи "Кремиковци".

"Германец ще надзирава пътния фонд", съобщава "Сега". На среща с българските евродепутати вицепремиерът Меглена Плугчиева обяснила, че е поканила германец не само защото има контакти там, но и защото правителството е доволно от работата на германските експерти в МВР, БТСП и МЗХ. Експертът няма да получава пари от Българи, а от германското правителство.

Управлението на фонда след преобразуването му в агенция към МС ще се поеме от независим мениджър, специалист по европейска транспортна политика, като най-вероятно за поста ще има конкурс.

"Искаме милионите на Валентин Димитров", казва в интервю за "Труд" заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Трудно ми беше да скрия задоволството си от първата присъда, но знам, че тя е само по едно от най-леките обвинения, чака ни борба за доказване на много по-сложни престъпления, посочва Джамбазов.

Надявам се, че Димитров ще бъде осъдени за всички престъпления, за които има обвинения, категоричен съм, че са налице негови престъпни деяния във връзка с парното, отбелязва той. Според него са нанесени щети за милиони.

"Ще продадем "Топлофикация-София" с две процедури", обяснява пред "Класа" Анна Янева, заместник-министър на икономиката и енергетиката. Целесъобразно е осъществяването на две паралелни процедури за продажба на държавното и на общинското участие в капитала на дружеството, като процедурата за приватизация ще бъде реализирана от обща конкурсна комисия, посочва Янева.

Тя пояснява, че един потенциален кандидат не би могъл да участва за покупката само на държавното или само на общинското участие в капитала, а 100 процента от акциите на "Топлофикация-София" ще бъдат продадени на един купувач.

"Цените паднаха с 30 процента за 6 месеца", съобщава в интервю за "24 часа" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Той информира, че от 1 юли ще има ново намаление на тарифите от стационарен към мобилен телефон с около 10 процента, а след това още две съответно от 1 януари 2009 г. и от 1 юли 2009 г., като в края на този период цените ще паднат от 38 до 46 процента.

Цените на разговорите от мобилен на мобилен телефон били паднали с 30 на сто за последните 6 месеца.

"Европа ни удря с мониторинг върху фондовете", е челното заглавие на "Монитор". Европейската комисия обмисля въвеждането на допълнителен мониторинг на България за европейските фондове и създаването на нов механизъм, предназначен само за страната ни, за регулирането отпускане на средствата от тях и начините на изразходването им.

Това подготвят еврочиновниците след излизането на мониторинговия доклад за България за напредъка по глава "Правосъдие и вътрешни работи" в средата на юли, пише изданието, като цитира депутата и лидер на Единна народна партия Мария Капон.

"Насилници ще садят цветя и ще чистят улици", обявява от първа страница "Новинар", който информира за подготвените промени в Закона за защита от домашно насилие. Според проекта, изготвен от експерти на правосъдното министерство и неправителствени организации, насилие, извършено пред дете, ще се счита за насилие и над самото дете, а виновниците ще трябва да полагат обществено полезен труд.

"Вече не говоря за татко", споделя в интервю за "Труд" дъщерята на легендарния Че Гевара - Алейда. Спрях да разказвам, за да не се изхабят спомените от прекалено експлоатиране, обяснява тя. Алейда Гевара смята, че ако баща й беше все още жив, светът би бил различен.

"Харесах българка с очи като лазер", признава пред "Стандарт" известният певец Тото Котуньо. Той разказва, че най-много цени у човека лоялността и приятелството, мрази лъжата и лицемерието.

Вестниците продължават да коментират ситуацията около ЦСКА. "2 от всеки 3 лева във футбола са в мъгла. И какво чакате?", риторично пита в анализа си "24 часа". Според него трябва да се направи Сметна палата за парите на клубовете

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 8 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза