1

Д жаз фестивалът в Банско става все по-малко джаз, но за сметка на това фестивалната атмосфера - все по-осезаема.

При положение че джазът е между 5 и 10%,защо трябва наричаме събитието джаз фест, попита Антони Дончев.

Той дори помоли журналистите да не го наричат джазмен. Според мен човек, правейки джаз фест, трябва да има чувството за мисия, а не да се интересува от собственото си благополучие, добави известният пианист.

Въпреки че юбилейното издание на феста започна, справяйки се с наводненията, критиките се оказаха повече от похвалите.

След 10-годишна история

този фестивал би трябвало да е осигурил на своите гости комфорт

за репетиции, с прилични инструменти, каза Теодосий Спасов.

Би трябвало да има също регламент и правилник за уреждане на репетиции, категоричен е той.

Теодосий Спасов апелира за по-широк отзвук от концертите в Банско - под формата на издания с дискове с най-доброто или DVD-та с картина от събитието. Не е достатъчно ставащото да минава само като отражение в един тв ефир, и то в най-негледаемите часове на деня.

"Когато се прави международен фестивал, би трябвало да се спазва формата на този фестивал, смята Теодосий Спасов. Подобни събития трябва да изглеждат по един и същи начин навсякъде по света - и в Австарлия, и в Европа, и в Америка".

Ние не сме влезли юридически в системата на международните фестивали, а влезеш ли в техните категории, много по-трудно можеш да нарушаваш нивото, смята "първият кавал на планетата".

Истината е, че между 8 и 13 август 2007 г. на площада в Банско се чу всичко -

копаница, фламенко и чалга

и много малко джаз. Успокоението е, че тази тенденция се наблюдава в световен мащаб. От Монтрьо до Монреал чистият джаз остава само една сладка нишка в афиша, която да гали ухото на критиката.

Друг тип фестивали, които слагат пред името си прилагателното джаз - като този във Варна, остават почти затворени за широката аудитория. И слава Богу, защото само подобни оазиси все още могат да бъдат наричани места за джаз.

Прочутият български флейтист Симеон Щерев-Банана е категоричен: "Аз правя музика за сноби. Но сноб не е лоша дума. Снобът е интелигентен човек, които разбира това, от което се интересуват."

Саксофонистът Владимир Карпаров, който от години живее и работи в Германия, е доволен от това, че фестивала в Банско е разностилен. Това все пак е импровизирана музика, а всичко друго е въпрос на маркетинг - точно по тази причина беше събрано триото Ал Ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия, мотгивира се музикантът.

Според него

в България нищо не се е променило -

едни и същи музиканти свирят на едни и същи места.

Въпреки това Карпаров има идеи да се върне някой ден, защото "ако нещата у нас тръгнат добре няма значение къде живееш".

Карпаров има няколко идеи за проекти. В Германия има поне по един саксофонен квартет във всеки град, а в Берлин са над 1000. В България дори не се изучава класически саксофон. Затова той иска да създаде подобен квартет. Има и готов репертоар - най-хубавите неща на Пиацола, аранжирани за саксофон.

Музиката в Банско се носеше сред кълба от два типа пушек - сценичен и друг, който беше с миризма на кебапчета, бира и пържени картофи.

Може би това има принос един от гостите на феста да припознае себе си като

автор на Василската копаница - датски барабанист

от Копенхаген, част от формацията, в която участва и Владимир Карпаров.

В Банско беше представен неговият проект, синтез от съвременна музика и български фолклор съвместно с германския китарист Андреас Брун и басиста Джонатън Робинсън. От 2000 г. работят по проект, наречен "Каравана".

С помощта на организацията за Международен младежки обмен всяка година тримата бенд лидери събират музиканти на принципа на уъркошпа. Много от тях са студенти от цял свят - от Япония до Канада, между 20 и 27-годишна възраст. Всички заедно композират и аранжират, свирят джаз и световна музика.

Във второто им турне - в Източна Европа, са събрали най-добрите музиканти през годините от Дания, Швеция, Финландия, Германия, Полша, Турция, Канада, Корея, Япония, Холандия, Испания.

Самият Андреас Брун през 80-те е бил три месеца в Пловдив и два пъти в София. Оттогава се запалил по българския фолклор. Взимал е уроци при Атешхан и Стоян Янкулов.

Карпаров казва, че напоследък също се е обърнал към фолклора, но все още се учи на тази музика. Той определя музиката, която свири като

миш-маш джаз

Най-опасното нещо в една музика е да не се получи кич, смята той. Всичко зависи от смесването на нещата. Засега няма човек, който да е успял да свири перфектно и двата стила фолк и джаз.

Най-удачният фюжън е смесването, важното е да се въздейства емоционално, добавя Карпаров. Аз все още се уча на тази музика. Транскрибирам сола, за да се науча да я свиря правилно.

В Германия през ноември Владимир Карпаров ще издаде албум, в който участват български и германски музиканти, сред които и Стоян Янкулов.

Проектът, наречен "Тракийски танц", е с композиции последните 5-6 години. Записите са реализирани миналата година в Берлин с Карпаров квартет и гост-музиканти: двама германци и българите Пейо Пеев-гъдулка, Недялко Недялков-кавал, Стоян Янкулов-ударни. Участва и китаристът Алексей Вагнер - руснак, роден в Сибир.

Акцентите в джаз програмата

бяха няколко. Един от най-известните полски джаз музиканти Влодек Павлик, който за първи път е на феста в Банско, свири с новосформираното си трио - басистът Павел Панта и ударнякът Цезари Конрад.

Той също се оказа почитател на българския фолклор, на Теодосий Спасов, на Милчо Левиев и на Симеон Щерев.

Един от най-любопитните джаз проекти на Влодек Павлик е създаден по поема на Юлиуш Словацки, която описва живота на полската емиграция, изпратена на заточение в Сибир, а друг - "Стабат Матер", връща към епохата на григорианските хорали.

Както БТА съобщи,

НАТО хвърли музикална бомба

с представителния си международен джаз бенд. Създадена през 1983 г., формация днес включва 22 човека от осем страни членки на Алианса.

Публиката посрещна с голяма радост представянето на българския член на бенда - тромбонистът Любен Петков, който със снощното си участие прави своя дебют в Шейп интернешънъл биг бенд.

Бендът на НАТО изпълни 13 пиеси - класически джаз стандарти в нов аранжимент и съвременни композиции, сред които и посветената на нашата страна пиеса "България", композиция на небеизвестния американски барабанист Питър Ърскин.

Камелия Тодорова пя два пъти на джаз феста:

в един от хотелите представи "Отвъд удоволствието" - първи концерт от нов проект, а след това и на откритата сцена заедно с група "Те-инструментал".

За приноса й към джаза тя стана една от първите, удостоени с отличие. Освен д-р Емил Илиев - основател и организатор на събитието, награди бяха раздадени на Владко Карпаров, Теодосий Спасов, Мишо Йосифов, Васил Петров, Хилда Казасян и Нона Йотова.

Гафовете

- В първата неофициална вечер 40-членният студентски оркестър"Ричоти" от Холандия репетира на тъмно, поради спиране на тока. Независимо от това младите музиканти свириха с изумителна техника и ипровизаторско майсторство всичко - от Петата симфония на Бетовен до българска копаница.

- Два от концертите бяха отменени - на Франческо Бузуро квартет и на "Дърти пърчис" с Амалия.

- Първите четири дни от феста не се състоя нито една от предварително обявените пресконференции. Междувременно журналистките изкупиха почти всички рокли от сергия зад сцената, чакайки за поредната среща с музиканти.

- Специално за спонсорите от една банка пред сцената беше опъната огромна бяла шатра с надпис "VIP". Промяната нямаше да подразни никой, ако заради нея не се беше наложило да се махнат почти половината от пейките за публиката.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 3 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 40 минути

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 1 час

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 1 час

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 14 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия