0

- Сега нещо много важно обаче, вече по една от спецификите на този двуполюсен модел. Вторият тур е много важен.

От него зависи дали ще се очертае асиметричен политически модел, което би означавало една институционално лява силна конфигурация около Георги Първанов, ако той увеличи своя резултат за сметка на намаляване на вашия, т.е. диспропорция, пак двуполюсен модел, но с отчетлив превес на левицата - или относително по-балансиран модел при евентуално повишаване на вашия резултат.

Като си правите анализите, кой вариант е по-добър за стратегията на "Атака" - асиметричният модел, който означава, че ще имате възможност за евентуално бавно натрупване, или по-балансираният, който означава, че още отсега ще трябва да влезете в ролята на силен контрапункт?

- В крайна сметка това са политически реалности, които аз и да ги чертая, те ще се случат след два-три дни...

- Да, но коя е по-добра?

- ... така че не мога да дам предпочитан вариант. Ако трябва да разсъждаваме чисто стратегически, би трябвало да имаме повече време за натрупване на мощ, на ресурс, защото аз знам много добре, че една политическа партия, ако спечели много наведнъж, а не е готова за управление, може да се провали.

Затова мисля, че е нужен период на натрупване, период на укрепване. Но в
същото време вотът на хората ще покаже, ако те решително застанат срещу, да го кажем общо, това управление, което сега се олицетворява от Първанов (защото той е свързан с правителството, той е конструктор на правителството), тогава може да се очаква и едно изравняване на нашите резултати.

И аз съм убеден, че доста от гласувалите за г-н Беронов и г-н Марков избиратели вдясно ще...

- Ще ви подкрепят.

- ... ще разчетат в "Атака" не антиевропейска партия, а една партия, която се грижи за България.

- Сега, между другото ето днешния брой на вестник "Атака" (VestnikAtaka.com), Волен Сидеров пред "Ройтерс", дал сте интервю за "Ройтерс"...

- Да.

- ... текстът му ще бъде публикуван утре. Казвате, че очаквате подкрепа от избирателите на Беронов и Марков. Тук е важно да изясним следното:

В началото на този парламент по безпрецедентен начин като форма на партньорство десните, центристката партия НДСВ и "Атака" направиха така, че с доста синхронно поведение в залата и тактическо взаимодействие осуетиха първия мандат на Сергей Станишев да стане премиер, с мандата на БСП.

Сега, това ли би било стратегическата основа за партньорство, или виждахте в това само тактически ход?

- Специално за "Атака" тогава беше важно разширеното, хипертрофираното участие на ДПС и ние бяхме против това, тъй като...

- Говоря за партньорството ви с опозицията, защото за да ви подкрепят избирателите, те трябва да се опрат на нещо.

- Партньорството аз го виждам по-скоро като участие на хората, които... не толкова на политическите лидери, защото ние виждаме, че техният авторитет за симпатизантите вдясно доста силно е спаднал и аз не съм убеден, че ако един от техните лидери каже - не гласувайте за Сидеров, те ще го послушат.

Така че по-скоро така го виждам партньорството. Виждам у тях също една такава срамежливост ли, как да я нарека, да се посочи "Атака" като алтернатива на Първанов и ДПС. Вероятно това е от притеснение кой отвън какво ще каже.

- Отвън казаха, Пьотеринг им каза - подкрепете Първанов. Между другото с тази позиция на...

- Не мисля, че е работа да се месят еврофактори в това отношение...

- Дали ще послушат Пьотеринг или ще се задейства някакъв друг рефлекс? Под въпрос ли е според вас ценността суверенитет на вота?

- Смятам, че факторът "Пьотеринг" играе за тези, които ходят в командировки в Страсбург. Те са много малко, те са на пръстите на едната ръка.

Останалата част, масата хора, които са били някога за синята идея, които са сега разочаровани или по-малко, или не, за тях факторът Пьотеринг не е толкова силен. Те гледат реалностите тук в България и ще вземат решението си на тази база.

- Преди два дни говорих с ръководителя на щаба на Георги Първанов г-н Никола Колев, беше според мен много ценен, съдържателен разговор. Възникна контекст, в който аз му казах следното - взимам текста от вестник "Земя" и му казах така:

Може би най-добре би било един от проблемите, който дискутирахме с него, да се изясни в условията на пряк дебат между г-н Първанов и г-н Сидеров. Г-н Колев ми отговаря, че няма комуникация от разговора му с шефа на вашия предизборен щаб, и:

"Мисля, че ние не трябва да падаме до това ниско ниво и да влизаме в някакъв пряк дебат при такава голяма разлика в политическата култура". Значи, какво излиза - висшата култура не иска да слезе до по-низшата, а иначе стоят 20% от българските избиратели зад вас.

Няма ли някакво азместване на понятията? От една страна се хвърлят епитети и квалификации срещу вас, от друга страна, една теза - висшата култура не иска да разговаря с по-низшата, не ви ли напомня на нещо?

- Преди всичко е неуважение към хората, включително и към техните избиратели, защото съм сигурен, че и те искат да видят и да чуят една такава дискусия.

Така че това високомерие, което се проявява, всъщност е признак на комплексираност и на бягство от отговорност.

- Между другото знаете ли, 1922 г. в една от последните си речи Владимир Илич Ленин казва трите основни врага на комунизма. Първият враг на комунизма бил комунистическото високомерие.

- Не я знам тази мисъл на Владимир Илич, но тук виждаме, да, точно това високомерие. Това е високомерието на политбюровците, които едно време смятаха, че са различна каста и че не е нужно да обясняват какво правят пред хората, просто защото те са богоизбрани.

И сега ни управляват всъщност децата на политбюровците и това обяснява високомерието.

- Ние между другото го поканихме г-н Първанов да дойде, ще опитаме и днес да го поканим. Той не желае пряк дебат с вас. Много бихме се радвали, ако в задочен формат влезе в дискусия.

- Може косвено, чрез видеостена, както той разговаря с Буш.

- Няма да спестя обаче и нещо друго. Обадиха ми се хора, които са мои познати, и казаха: утре ще говориш със Сидеров, ти... очакваме едва ли не да го побъркаш, ти можеш и т.н.

Аз им казах следното нещо: давам си сметка, защото знам какво е, когато една цяла държава и нейната машина започнат да скачат върху един човек, да го мачкат, да се опитват да го дискредитират по всевъзможни начини.

И затова, казах аз, контрапункта на цялата компроматска култура, насаждана през всички тези години, ще се опитаме да го изразим чрез диалог, за да се покаже, че може да се разсъждава, независимо от различия във възгледите.

Обаче поех един ангажимент. Помолиха ме да ви попитам - бихте ли се извинили на българските турци и българските роми, които се чувстват по някакъв начин обидени от вас?

- За извинението също трябват аргументи. Аз бих се извинил на всеки, когото съм наскърбил, и това е между другото изконна християнска ценност. Знаете, че има специален такъв ден на прошка, но е нужно все пак да аргументираме.

Не може... защото аз това пак го разглеждам като част от компроматната война.

- Защото тези хора... не, знаете ли, чувстват страх наистина. Доста роми интуитивно се страхуват.

- Неоснователно. Неоснователно и в резултат на лъжи. На тях им казват - Сидеров каза циганите на сапун, и това го повтарят разни лъжци. Това ги плаши, а е много лесно да наплашиш хора, които... просто да им предадеш един слух.

- Кажете им нещо категорично, за да не се страхуват, ако може да им го формулирате.

- На всички българи от различна вяра и произход мога да кажа, че не трябва да се страхуват от идването ми на власт, защото то ще бъде грижа за абсолютно всички. То ще бъде изключително точен модел на народна власт, не на олигархична, а на народна, т.е. власт без двойни стандарти, власт без привилегии.

- Знаете ли, на 4 февруари 1997 г. Петър Стоянов призова от балкона на президентството за нов обществен договор и прозрачност, което по някакъв начин не знам доколко е синоним на това, което вие влагате в народна власт, но във всеки случай беше идея за нов обществен договор, който обаче не се състоя.

Според вас има ли нужда днес България от нов обществен договор?

- Категорично има нужда и това се показва и от тези резултати на изборите. Тези хора, които са гласували, те го наричат това "протестен вот".

Той не е протестен, протестен е вотът на тези, които не отидоха да гласуват, а тези 600 хил. човека, гласували за мен и "Атака", са хората, които искат нов обществен договор, искат нови правила, регламент и спазването им, най-вече спазването им.

- Добре. 68% от нашите зрители казват, че ще гласуват за Волен Сидеров. Това, което аз мога да кажа, е въпреки различията, които са принципни, пожелавам ви конструктивност, грижа за България и израстване като един от факторите в демокрацията в България и в бъдещата ни мозайка в ЕС.

Нека да се учим да решаваме проблемите си с диалог, а не с компромати.

- Аз благодаря за тази възможност за диалог. Благодаря.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Осем убити при масова стрелба в САЩ

Осем убити при масова стрелба в САЩ

Свят Преди 30 минути

Най-малко четирима души са хоспитализирани, като един от тях е в критично състояние

Здравка и Мирослав напускат романтичното риалити "Един за друг"

Здравка и Мирослав напускат романтичното риалити "Един за друг"

Любопитно Преди 1 час

Двойката загуби от своите претенденти Яница и Момчил

<p>Защо тракийска могила тъне в разруха</p>

Защо тракийска могила тъне в разруха

България Преди 1 час

От дълго време обектът е затворен и често се вандализира

<p>Ново тайно общество в България</p>

Станете член на най-новото тайно общество в България

Любопитно Преди 1 час

Три от най-интересните тайни общества в историята. И бонус – покана за включване в едно от тях

Канадски депутат се появи гол на виртуално заседание

Канадски депутат се появи гол на виртуално заседание

Свят Преди 1 час

"Това бе злощастна грешка", каза депутатът в изявление, изпратено по електронна поща

Арестуваха столичен полицай, куриер на бутикова дрога

Арестуваха столичен полицай, куриер на бутикова дрога

България Преди 1 час

Какво разказа за случая и други престъпления от униформени директорът на "Вътрешна сигурност"

С Търновската конституция се слага началото на парламентаризма у нас

Днес е ден на Конституцията, професионален празник имат юристите

България Преди 2 часа

Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден, обърна се президентът Румен Радев към българските юристи

All Inclusive

Тест за бременност предизвиква бъркотия в "All Inclusive"

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте комедийния сериал този петък, от 21:00 ч., по NOVA

Мария Капон

Мария Капон: Трябваше да дойде премиерът

България Преди 2 часа

„Когато искаш да направиш саботаж, винаги ще намериш причина”, категорична беше депутатът от „Изправи се! Мутри вън!”

<p>Какъв знак сте според зодиака на индианците</p>

Какъв знак сте според зодиака на индианците

Любопитно Преди 4 часа

Проверете своят знак в галерията ни

Учените с нови открития за пчелния мед
Ексклузивно

Учените с нови открития за пчелния мед

Любопитно Преди 4 часа

Вижте на какво са се натъкнали германски археолози

Citroen C5 X

Citroen C5 X залага на формулата „3 в 1”

Технологии Преди 4 часа

Преди години едноименното парче на „Ъпсурт” се превърна в безапелационен хит у нас. Citroen обединява седан, комби и кросоувър в едно с надеждата, че ще може да се върне към времената на старата си слава.

Времето: Все така хладно за април, очакват ни валежи

Времето: Все така хладно за април, очакват ни валежи

България Преди 4 часа

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане почти без съществена промяна

Недостигът на чипове ще продължи поне до 2023 г.

Недостигът на чипове ще продължи поне до 2023 г.

Технологии Преди 5 часа

Производителите влошават прогнозите си за пореден път