0

Учителската стачка е топ новина за пресата на 24 септември.

"Учители и детски градини в цялата страна започват ефективна стачка", информира "Труд". По данни на просветното министерство ще протестират 21% от учебните заведения, но според синдикатите ще стачкуват между 56 и 74% от училищата и детските градини.

Според проучване на "Алфа рисърч", цитирано от вестника, 74% от родителите на ученици са на мнение, че незабавното увеличение на учителските заплати е нереалистично.

"Всеки учител на стачка! Не е заплаха, а дълг", призовава в "24 часа" лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Увеличенията могат да започнат на базата на икономиите, които имаме в тазгодишния бюджет, смята тя.

Вестниците отбелязват, че президентът Георги Първанов е декларирал готовност да се намеси в разговорите между учителските синдикати и правителството, ако са изчерпани другите възможности за решаване на спора, но не поема посредничество, ако се поставят ултиматуми или има отказ да се разговаря.

"Дневник" продължава темата за образованието от друга гледна точка. "Висшето образование у нас се разминава с европейското", пише вестникът от първа страница, като се позовава на данни в огласения преди дни доклад на ЕК за тенденциите във висшето образование.

Една от констатациите в него е, че противно на общата тенденция в ЕС, където броят на студентите от 2001 г. досега се увеличавал, в България кандидатите за висше образование намалявали.

Местните избори на 28 октомври

"Кметът - симпатичен, заможен, на средна възраст" - така "24 часа" описва образа на идеалния кмет според допитване до читателите на вестника.

Основните надежди, които анкетираните хора възлагат на кмета, е да оправи пътищата, да спре корупцията и да привлече инвестиции. Вестникът информира за две нови кандидатури за кмет на София от други формации.

Историкът проф. Драгомир Драганов, който беше депутат от Евролевицата, най-вероятно ще бъде номиниран за столичен градоначалник от партията ЛИДЕР, учредена от приближени до бизнесмена Христо Ковачки предприемачи, пише вестникът.

Другата кандидатура е шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев, номиниран от партия "Български социалдемократи", партньор на БСП в Коалиция за България.

Три дни преди официалния старт на кампанията за местните избори премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев привиква всички кандидати на левицата, съобщава "24 часа".

Станишев ще открие с реч националното кметско съвещание в НДК. Освен да зададе основния тон на кампанията, се очаква Станишев да увери местните организации, че този път няма да има прошка за тези, които работят срещу официалните кандидати на БСП, пише изданието.

"Програмата на ГЕРБ е популизъм без граници", коментира пред "Труд" социологът Петър-Емил Митев, шеф на института "Иван Хаджийски".

Част от мерките са непосилни за икономиката ни, други няма да бъдат допуснати от международните ни партньори, смята той. Социологът прогнозира, че балотаж на местните избори в София е доста вероятен.

В отговор на въпрос за двойните кандидатури за кметове на БСП, Митев отбелязва, че последицата е намаляване на шанса на левите кандидати.

За кандидата на СДС и ДСБ за кмет на София социологът казва, че Мартин Заимов е интелигентен и комуникативен, но непопулярен и без политически опит и ще му бъде трудно да компенсира това за няколкото оставащи седмици до вота.

В друг материал "Труд" коментира понятието "синя крепост" и отбелязва, че според едни политолози синя крепост е голяма община, която поне два мандата има кмет от СДС, а според други сините крепости са изчезнали, но така по инерция наричаме градовете, в които десницата има превес.

"Стандарт" информира за предизборната програма на Бойко Борисов за местния вот. Борисов обещава, ако спечели втори мандат като столичен кмет, реконструкции и нови пътища за намаляване на задръстванията, общински скоростни маршрутки, чип вместо билетче за градския транспорт, както и да продаде фирмите, които се занимават с несвойствена за общината дейност, сред които според него е "Софийски имоти".

"На вота разчитам и на турски гласове", казва пред "24 часа" Никола Пашинов, кандидат за кмет на Кърджали, издигнат от гражданското обединение "За Кърджали".

Когато зад една идея застават представители на различни етноси и партии, в никакъв случай не може да се нарече анти-ДПС, още повече, че разчитаме на много турци, които в последните години също се убедиха, че сегашното управление на общинския съвет не е еднакво към всички, посочва Пашинов.

В материал "Тестът "Кърджали" "Сега" коментира, че от резултата на гражданското сдружение на местния вот зависи не само кой ще управлява бастиона на Доган през следващите 4 години, но и дали подобни начинания изобщо ще имат бъдеще у нас.

Здравеопазване

"Критично малко пари за здравеопазването догодина", съобщава "Сега". Недостигът на средства за здравеопазване догодина ще се задълбочи сериозно - едва 150 млн. лева повече ще отпусне финансовото министерство за целия сектор, научил "Сега".

Вестникът съобщава още, че "лекарствата с рецепта ще поевтинеят до 17 процента". Цените на лекарствата ще паднат чувствително от януари заради орязване на максимално позволените надценки на търговците на дребно и едро заради новата проектонаредба на здравното министерство за регулиране цените на лекарствените продукти.

Документът вече предизвика остра реакция от страна на аптекари и дистрибутори, коментира изданието.

Доходи

Експерти от МВФ прогнозират над 8% инфлация в края на 2007 г., но очакват през следващата година инфлацията да започне да спада, пише "Пари".

Представителите на фонда идват в България, за да изготвят годишния си мониторингов доклад за страната. Според фонда причините за увеличаване на цените у нас са природните бедствия, които поразиха земеделската продукция.

"Кабинетът пусна печатницата за пари", твърди пред "Стандарт" депутатът от ДСБ Евгени Чачев. След като в официалния отчет на БНБ има значителен скок на столевките, който е по-голям от средния, това показва, че правителството печата пари, смята той.

"С харчове като западняци и мизерни доходи България е на ръба на голямата беля", коментира "Стандарт". Авторът сравнява България с европеец, който изглежда външно добре, но иначе е болен от политически СПИН и имунната му система е рухнала.

"Плъзнаха интернет лихвари", съобщава в челното си заглавие "24 часа". Условията са доста заробващи, а за 500 лв. кредит оскъпяването е 50 лв. на седмица, пише вестникът.

Според него БНБ предприема мерки срещу безразборното небанково кредитиране в страната. Банката е подготвила формуляр за регистрация, който всеки кредитор ще трябва да попълва, освен това е написала писмо до икономическа полиция, която да провери как точно се раздават нерегулираните заеми.

"24 часа" съобщава, че днес ще бъде открит Международният технически панаир в Пловдив. "Винаги с 3 крачки пред другите", заявява пред "Труд" изп. директор на изложението Георги Гергов. Мащабната картина на световната икономика, която ще видите на ЕСЕН 2007, е резултат и на усилията ни да разширяваме нашите международни контакти, те ще помогнат на българския бизнес успешно да се адаптира към новата среда и ЕС и пълноценно да използва всички шансове, които тя дава, посочва той.

"Кремиковци" ни трови с олово и серен диоксид", пише от първа страница "Монитор". Комбинатът бълва вредни емисии в пъти над допустимото, съобщава вестникът, като се позовава на данни от контролни измервания, получени от Регионалната инспекция по околната среда и водите в София.

"Губим 180 млн. лв. от нелегални цигари", пише от първа страница "Труд". 320 млн. лв. пък била годишната загуба на "Булгартабак" от продажби на незаконни цигари на вътрешния пазар. Твърденията са на учени от БАН, които са извършили проучване на потреблението на цигари през юли и август в осем от най-големите градове у нас.

"Нападки за агентурно минало вбесиха Симеон", съобщава "Сега". Ден след като лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев обяви, че царят е работил за службите на бившия СССР, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски загърби характерния си тон в публичното общуване и нарече хората, разпространяващи такива информации "жалки личности, които търсят изява", а самите твърдения "ретроградни компроматчета", пише вестникът.

Над 30 са кандидатурите за членове на новия постоянно действащ ВСС от квотата на парламента, а другата седмица се очаква бройката им да се увеличи, защото до 28 септември Народното събрание трябва да избере 11-те свои представители в съвета, пише "24 часа".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 59 минути

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 1 час

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 1 час

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 8 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 9 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 10 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 11 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 12 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 12 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 12 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 12 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 13 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 13 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 14 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни