0

"Политиците се скараха и на 3 март", пише "Труд". Тържествен гвардейски марш, гневни президентски забележки, развети национални знамена, протестен националистичен митинг и една кметска заповед - така вестникът е видял случващото се на площад "Св. Александър Невски" в София.

Вестникът информира, че столичният кмет Бойко Борисов е издал заповед за спиране на тържествата с мотива, че не може да се празнува след трагедията във влака.

"Докато държавата умува, хората са в траур", е челното заглавие на "Труд".

До късно снощи премиерът Сергей Станишев не бил решил дали да свика извънредно заседание на правителството днес с обяснението, че траур за цялата страна може да се обяви едва след като приключи идентификацията на телата на всички жертви, пише изданието.

Докато властта умуваше, община Шумен сама обяви траур, допълва вестникът.

"Труд" отделя голямо внимание на темата за безопасността на вагоните и информира, че само 3 вагона от общо около 13 хиляди в България са устойчиви на пожар.

БДЖ спешно слага пожарогасители във всички влакове, съобщава още "Труд". Министърът на транспорта Петър Мутафчиев е готов да подаде оставка заради трагичния инцидент, но първо трябва да се изчакат заключенията на причините за пожара.

"Увеличава се вероятността за 9-а жертва", твърди пред "Труд" доц. д-р Петко Лисаев, ръководител катедра "Съдебна медицина" в Плевен. Според него най-вероятно хората са починали от обгазяване или поне са изпаднали в безсъзнание от вдишаните димни газове.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт. Йордан Мирчев (НДСВ) също коментира темата пред "Труд": "Железниците са пред фалит".

За класическа приватизация на БДЖ не е реалистично да се говори, но може в компанията да влязат чуждестранни партньори чрез смесени дружества, смята той.

В момента има много сериозен инвеститорски интерес в тази посока и той трябва да се използва, иначе железниците ни ще се приближават все повече до пълен крах, е мнението на Мирчев.

"Политици вгорчиха и празника, и траура", пише "Стандарт". Спорът във властта да има или да няма чествания след трагедията във влака, да се обяви ли траур и кога лиши и двете събития от онова, което им се полагаше - достойно отбелязване, коментира авторът.

Според него взаимните нападки, които са си разменили политиците, са се превърнали в удар по държавността.

"Овчаров явно има комплекс от ДПС", заявява пред "24 часа" Людмил Георгиев, член на Централния съвет на ДПС. Той посочва, че е необходимо да се положат повече усилия по реализацията на актуализираната управленска програма.

Ако до 1 януари 2007 г. имахме една национална цел - влизането в ЕС, сега е необходимо преформулирането на тази цел с оглед реалното членство в ЕС, коментира Георгиев.

ДПС ще направи нов опит за създаване на административен съвет към председателя на парламента Георги Пирински, след като предишното предложение за промени в правилника не бе подкрепено от правната комисия, съобщава "Сега".

Идеята бе съвет от представители на всички парламентарни групи да контролира работата на администрацията на Народното събрание, а решенията му да са задължителни за Пирински, припомня изданието.

"Може да се върне наборната служба", казва пред "Сега" депутатът от БНД и бивш заместник-министър на отбраната Илко Димитров. Според него е възможно да се стигне до това, но не изцяло, а да има смесен модел. Това може да се случи, ако финасовите проблеми са в основата на липса на военнослужещи, аз обаче мисля, че няма финансови проблеми, а политически, посочва Димитров.

Ще имаме нови лични карти от септември, информира от първа страница "Стандарт". Те ще са с уникален чип, в него ще са кодирани отпечатъци от пръстите ни и родословното ни дърво. Документът ще съдържа дори данни за социалните ни осигуровки. Данни от ириса на окото ни най-вероятно също ще влизат в чипа.

"Безмитна бензиностанция финансирала МВР 17 години", е челното заглавие на "Сега". МВР е получавало пари от безмитната търговия с горива в продължение на 17 г. независимо от настойчивите критики на Европейската комисия и САЩ срещу този търговски режим като източник на корупция, допълва изданието.

Сметната палата е разкрила, че фирмата, която държи бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево, плащала на полицията процент от печалбата си. Безмитната търговия с горива у нас се държи от турския гражданин Фуат Гювен, пише "Сега".

"Софийските данъци може да са незаконни", обявява от първа страница "Дневник". Според изданието размерите на местните данъци в столицата за 2008 г. може да се окажат незаконни, защото Столичният общински съвет не е спазил задължителния срок за определянето им, предвиден в Закона за местните данъци и такси - 29 февруари.

Според "Дневник" липсата на обнародвана наредба ще доведе до хаос при имотните сделки. Вестникът припомня, че столичният парламент е използвал процедурата "спиране на часовника" при приемането на новите данъци и бюджета на София и работата по тях ще продължи на следващото заседание.

Юристи обаче смятали, че една седмица е е прекалено дълго време и съветът вече е изпуснал срока. Процедурата се използва от парламента, но само за удължаване на заседанията в рамките на деня, припомня вестникът.

"Един живот не стига, за да си купиш дом само от заплата", пише в анализ "Монитор". Пазарът на недвижими имоти у нас се оказа доста нелогичен и главна причина за голямото поскъпване е кредитната инвазия на банките, коментира авторът.

"Бутам хотели за повече зеленина", посочва пред "Стандарт" Ветко Арабаджиев, пловдивски бизнесмен и председател на Съюза на инвеститорите в туризма.

Той информира, че вече работи сайтът на сдружението, на който могат да се направят резервации за лятната ваканция и ако българските туристи сторят това до 31 март, ще имат 10 на сто намаление от най-добрата договорна цена, постигната от големите туроператори.

"Брюксел плаши, че ще ни спре милиардите", информира "24 часа". До 31 март България трябва да отговори на Брюксел по 25 въпроса, зададени от ЕК, след като в петък оттам спряха финансирането на проекти ФАР за около 150 млн. евро, пише изданието.

В писмото имало ясно предупреждение, че ако не бъдат взети конкретни мерки за контрол, може да се спре временно финансирането на България и по структурните фондове. По тях имаме за усвояване 7 млрд. евро до 2013 г. От еврокомисията искали по-конкретни заключение в доклада от одитите на пътния фонд.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 6 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 14 минути

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 33 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 41 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 49 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 49 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 57 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината