Дишай
Източник: netinfo
0
Ка а изплаках за пръв път, кога детските ми устни са се разтворили, за да поемат първото дихание на земния ми живот- вече двадесет лета аз слушам само разкази за този съкровен момент, който паметта ми е заличила безследно.

Аз знам, че това е била моята първа глътка въздух, с чийто вик някога съм поздравила света, а той на свой ред е поздравил мен.Първата ни среща наистина е била кратка. Един миг, останал в миналото. Колко мига са изтекли от тогава, колко секунди, дни и години са се раждали и умирали- аз вече не съм същата и светът не е същият. Ние сме се променили, станали сме други, а част от самите себе си сме забравили.

Не е ли време да си спомним за онези кратки секунди, когато знаехме, че животът остава завинаги свързан с глътката въздух, която разтуптява сърцето на милиони в един ритъм, в един пулс на човешкия ни свят? Нека надникнем у човека- ние самите сме такива, но умеем и да забравяме онова, което сметнем за необходимо.

Само за няколко кратки момента можем да сме изследователи от друга планета и да опишем (макар и с известен риск за отдалечеността на погледа ни) най-интелигентното същество на Земята и някои от „интелигентните" му навици спрямо обичния му дом, възпяван от хиляди прочувствени слова.Ако построим пирамида на потребностите на Homo Sapiens, може би ще повярваме на господин Ейбрахам Маслоу и ще повторим неговия модел без да се замисляме.

Най-горе ще поставим духовността, най-долу- нуждите на физиологията. Ако съставим пирамида на умствените възможности на живите същества на Синята планета, може би отново ще се съгласим със самооценката на хората и ще им отредим върха. Но тук нашите две пирамиди ще се нуждаят от доуточняване, защото няма да са напълно точни. Никой връх не е възможен без своята основа. Те са неразривно свързани.

А човекът сякаш често забравя за тази основа, улисан да се възхищава от собствената си необикновеност, самозабравящ се и по този начин самопринизяващ се. Прехласнат егоистично от себе си, той върви с главоломна скорост напред, погълнат от магията на своите изобретения, с които иска да воюва срещу ограниченията на пространството и времето. Прекрасен творчески подвиг, който обаче човекът сам не е способен да разбере, защото в даден момент, сътворяването на едно, води до унищожението на друго. Опиянен от своята независимост, алчността, а не интелигентността става негова спътница. А алчността превръща творчеството в унищожение.

Днешният човек рядко спира задъханото си темпо, за да поеме спокойна глътка въздух и да усети как се е променил ароматът й. Животворната глътка, въздухът от основата на първата пирамида, който приемаме за даденост- съзнаваме, че за нея има проблем, реален проблем, но освен да говорим интелигентно за него, не можем да поемем крачка към решаването му. И този проблем може да оспори и върховенството ни във втората пирамида. Когато ламтежите за господство чрез капитал завладеят ума и бъдат постигнати от един, те могат да приспят в опасен сън хиляди. Всеки миг, всяка секунда, всеки ден и година- милиони хора като залисани мравчици натискат едно копче и някое изобретение бълва своя дим в атмосферата.

Ликуващите от живот улици поемат забързания бяг и тежък дъх на безброй коли. Той бавно се прсомуква навсякъде, процежда се в хараната, водата, превръща някога обожествяваното слънце в пламнал тиранин. Тиранин, който нашето бездействие е създавало години наред. В пирамидата на нашите потребности въздухът е в основата. Неговото замърсяване е върхът и основата на най-наболелия общочовешки проблем, заради който биха могли да пострадат безброй много други живи същества освен самите нас. Милеем за живота си, а сами го опустошаваме чрез алчността си. Оправдаваме се със страх от внезапни и радикални промени, които биха могли да съсипят икономиката на света.

Защо стигнахме до тук? Може ли да се променим бързо и безопасна ли е промяната? Не можем дори да твърдим, че всички са готови да пристъпят към промяна, когато преходното и материалното са движещите сили за самосърханение в момента. Отстъпката от страна на един го превръща в лесна плячка в очите на друг. Такава изглежда хищническата природа на човека, неспособен да приеме своята мимолетност, да жертва нещо от себе си в името на света, в името на бъдещето на идните поколения от наследници. Когато егото застане над това да пребъдеш във времето, давайки част от себе си, когато страхът и алчността се „венчаят" едни за други, то дори и постепенно бързата промяна изглежда някак невъзможна.Сам човекът е трудно да се изправи срещу безбройните държавни машини, захранвани с горивото на капитала, от който са зависими.

Описваме тази зависимост като болест. Звънтежът на парите е като опиат, който подобно на наркотик приспива съвестта на хиляди хора, превръща я в робиня на този бич, за чийто звук спящите са определили думата музика. И безропотно приемайки това, ние рядко се замисляме какво бихме могли да направим- говорим, разказваме вдъхновени речи, пишем прочувствени трактати, сочим виновниците с пръст и се обличаме в безопасността на потока от слова. Той баче остава застинал, когато ние също сме такива. Думите са безмислени без действие.

Всеки ден жадно бленуваме просперитет и улеснение на живота си, затрупваме се с какви ли не невероятни изборетения, после ги изхвърляме, завъртаме ключа на колата, защото не искаме да ходим, потребляваме, източваме, изяждаме, вземаме- но нищо не връщаме, не възстановяваме. Поне в повечето случаи се държим така. Тровим въздуха, а после го поднасяме на себе си и онези, които идват след нас. Крадем милиарди глътчици въздух, а не се грижим правилно за сто от тях. Рано или късно обаче, когато организмът, който тровим, започне да умира все по-бързо, ние ще сме обречени и преди него. Ако онези, които разполагат с власт, не могат да променят нищо, то се приема, че човекът сам изобщо няма влияние. И в тези думи има капка истина.

Но ако продължаваме да им вярваме, ние самите ще се превърнем в тирани спрямо природата, спрямо въздухът в дорбовете си, спрямо атмосферата, която ни пази от гибелното влияние на директните слънчеви лъчения. Всеки от нас трябва да се промени. Сам човек е слаб, но в тълпата той е сила. Без една глътка въздух човек оцелява, но без няколко такива животът го напуска за около минута. Време е да оставим автомобилите да си починат, да живеем като част от този свят, като едно от милионите му колелца, които го карат да се завърти отново и отново пред нашите очи.  Ако искаме да продължим заедно с него, е крайно време да направим някои жертви с „удобствата" си.

Дали можем да го направим е въпрос, чийто отговор би означавал какви сме всъщност, дали можем да съхраним себе си, дали онова, което наричаме цивилизация, не се закрепва на жестокостта и алчността и няма ли именно тя да се объре срещу нас. Превърнали сме творчеството на човешкия гений в унищожителна сила, а мястото му е именно там, където има проблеми за решаване. Нужни са средства за нови изследвания, нужна е и малко чиста мисъл и съвест, която отново да ни тласне към развитие. Въздухът повлиява на всичко. Неговото замърсяване е в основата на най-болезнените ни проблеми. Бъдещето, което виждаме в своите деца, захранваме именно с него. тровим го, постепенно го предаваме от любящите обятия на майкта, в ръцете на случайността и палещите слънчеви лъчи. Замисляме се, когато настане крайност и отчаяние.

През другото време лягаме удобно в леглото си, завиваме се на топло, ставме в свежестта на зората и поемаме отново- безметежно и нехайно. Един миг приветства новия живот и един миг може да го съсипе. А миговете пилеем с безхаберие, с каквото никога не бихме пилели имане. Нашите действия говорят за това какви сме. Дано и след много лета, когато поемем новия живот в ръцете си, да можем без свян и без чувство за вина да кажем простичко:

„Дишай!"...
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 минута

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 9 минути

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 50 минути

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 53 минути

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 56 минути

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 1 час

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 1 час

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 1 час

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 1 час

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна