0

България влезе в кокаинов период, разкрива "Сега". 65 хил. у нас имали вече опит с наркотика на богатите. "Българите минаха на трева", четем обаче в "Монитор".

40 хил. души употребяват всеки ден марихуана, докато 150 хил. признават, че са опитвали от нея. Твърдите наркотици като хероинът пък все повече отстъпват пред навлизането на синтетичните дроги и марихуаната.

Данните са на Центъра за изследване на демокрацията. Следва подробна информация за цените на марихуаната, къде може да се купи и за догадки, че може би пушещи трева са около 0,5 млн.

"Труд" обаче интерпретира по различен начин същите данни, според които "Пазарът на дрога у нас се свива, твърдят експерти".

Наркопазарът в България се свива, уличните дилъри намаляват, босовете са мъртви, в затвора или се крият зад граница, обобщава вестникът и коментира под заглавие "Заразният консерватизъм".

"Ако данните са верни, този своеобразен български консерватизъм е похвален. Жалко, че от години чакаме от него да се заразят и полицията, и прокуратурата, и останалите правоприлагащи органи", пише всекидневникът.

За черна прокоба над спорта ни четем почти навсякъде. Причината са две зловещи катастрофи.

Смъртна прокоба застигна за два дни трима шефове от спорта, а италианец бере душа в болница, обобщава "Труд". В катастрофа вчера на пътя Варна-София загина мениджърът на волейболния "Левски Сиконко" Георги Захаринов.

Тежко пострада возещият се с него италиански статистик на националния отбор Иван Контрарио. При челния сблъсък починаха още двама души.

Ден по-рано в адски сблъсък на френска земя смъртта си намериха Емил Коен, генерален мениджър на баскетболния ЦСКА, и шефът на клуба Владимир Федяев.

Премиерът чака царя за ремонта, съобщава още "Труд". Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев вече е готов с промените в кабинета и вероятно ще ги внесе в парламента през следващата седмица.

Само две министерства се очаква да сменят началниците си - на правосъдието и на икономиката. Министрите Георги Петканов и Румен Овчаров са в оставка от началото на месеца.

За поста на Петканов Станишев чакал оферта от Симеон Сакскобургготски, тъй като министерството е в квотата на НДСВ. Един от вариантите бил във ведомството да отиде досегашният образователен министър Даниел Вълчев, а неговото място да заеме депутатката Нина Чилова.

За министерството на икономиката премиерът ще избира между Петър Димитров, шеф на бюджетната комисия, и Петър Кънев, подкрепян от бизнеса.

"Социалната криза: "невъзможният" изход", е озаглавен коментарът в
"Труд". Проф. Кръстьо Петков съзира преждевременната кончина на това управление.

На евроизборите БСП и НДСВ претърпяха тежко поражение и днес се крепят благодарение на милостта и  интересите на Ахмед Доган. На местните избори ще е по-страшно: БСП губи общинската власт, а царистите се стопяват до размери на придворен кръжец.

Потенциален вариант за действие на премиера обаче съществува. Петков го съветва да се върне към програмата на собствената му партия за реално двукратно и масирано повишаване на доходите.

И да договори със социалните партньори и съсловните организации за нейното приложение в пакет, за да секнат верижните протести.

Нужно е и радикално решение: правителството да каже срещу какво - като производителност в отраслите, конкурентни показатели и прозрачен бизнес, е готово да гони европейските равнища на доходите.

Михаил Константинов, дългогодишен зам.-председател на Централната избирателна комисия, изразява експертното си мнение пред "24 часа" под заглавие "Седем съвета за избора на кмет".

Според него първо и най-важно е принципът за уседналост да стане 12 месеца, колкото е средната европейска норма. Второ, трябва да се върнем към интегралната бюлетина, както беше на националните избори през 2005 и 2006 г.

Трето, трябва да избираме преференциално общинските съветници. За да върнем хората до урните и защото на местна почва избирателите най-добре знаят кой и за какво става.

Четвърто, трябва да се върне прекият избор на районните кметове, както беше през 1991 г. Пето, и донякъде спорно е въвеждането на задължително гласуване.

За България това изглежда като извънредна мярка. Но извънредните обстоятелства изискват извънредни мерки. Следващите съвети са да се избират пряко и кметовете на малките населени места, да се намали броят на общинските съветници и т.н.

"Мюзик айдъл" и за кметовете" е заглавието на коментар по темата в "Стандарт". Подчертава се, че на кметовете, които са спечелили доверието на съгражданите си, им е все едно дали ще ги подкрепят ГЕРБ и сие или БСП и коалиция.

Самочувствието им, че ще бъдат избрани за втори мандат, дори ражда съвсем непознато явление в политическия живот у нас - кметове подбират партиите, които да застанат зад независимата им кандидатура, не обратно.

А беше време, когато кандидат-градоначалници обикаляха партийни величия и централи и трепереха ще ги подкрепят ли този или онзи политически гигант.

Днес гигантите са джуджета, а добрите управници се превърнаха в мечтан ракетоносител. Дори за победителите от ГЕРБ и БСП.

Само царят ми е бил началник, казва в интервю за "Монитор" Тодор Диманов, съветник в кабинета "Сакскобургготски". Той формулира истината за конфликта в НДСВ така:

"Проблемите в НДСВ в повечето случаи се генерират от това, че от една страна не успяхме съвсем убедително и добре да обясняваме политиките на движението.

А от друга страна диалогът, който се водеше на вътрешнопартийно ниво, беше доста затворен и капсулиран. И никой не чуваше идеите, които се раждаха по места. Това беше и основната теза, застъпена на конгреса.

Точно поради критиките, които се чуха в залата, че местните структури нямаха възможността да се реализират при формирането на реалната политика, се наложи реформирането на партията и търсене на политическата отговорност от предишното ръководство за капсулирането."

"Каролев: Бях агент, обаче от добрите!" е признанието на столичния общински съветник от НДСВ и новоизбран член на ръководството на царската партия Владимир Каролев, цитиран от "Труд".

Той е бил сътрудник на бившите комунистически тайни служби, докато е отбивал военната си служба.

"Не съм направил нищо лошо, не съм писал доноси за мои колеги, не съм ползвал облаги, освен това, че като студент "се опитваха" да ме направят агент вече на ДС и аз отказах."

Самопризнанието на Каролев внесе смут сред царистите. Според тях е странно как този човек първо се е промъкнал в редиците на НДСВ, после е станал общински съветник от НДСВ, а сега и член на ръководството, избран на конгреса.

Сделки за 10 млн. и чиновник на съд, съобщава "24 часа". Бившият шеф на държавния резерв Станислав Копаров е сключил през 2003 г. сделки за купуване на общо 100 хил. тона брикети от три фирми, без да има право на това.

По този начин е причинил щети на държавата за над 10 млн. лв. Това обяви вчера прокурорът Андрей Андреев на процеса срещу Копаров в Софийския градски съд. Процесът продължава през септември.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 1 минута

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Обвиниха в убийство мъжа, нападнал хора с меч в Лондон

Свят Преди 17 минути

14-годишният Даниел Анжорин бе ранен фатално във вторник, докато отиваше на училище в Хейно

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 1 час

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 1 час

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти

<p>Велики четвъртък е</p>

Велики четвъртък е: Днес се припомня Тайната вечеря

Любопитно Преди 1 час

Предиобед в православните храмове се служи Василиева литургия и Велик маслосвет

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 1 час

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса

Снимката е илюстративна

Слънчево изригване спря радиокомуникациите

Технологии Преди 2 часа

Райони в тихия океан останаха за кратко без покритие

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 9 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 12 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 13 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

30 души ранени на първомайски парад в Германия

30 души ранени на първомайски парад в Германия

Свят Преди 13 часа

Инцидентът е станал около 13:05 ч. местно време на път до Кандерн

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 14 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 15 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

Главчев отмени решението за частна детска болница

Главчев отмени решението за частна детска болница

България Преди 15 часа

Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес ще иска оставката на Кондева

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 15 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект