0

"Първанов и Станишев демонстрираха разбирателство", пише "Дневник" по повод срещата на четири очи между премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов.

Според изданието целта е била да се демонстрира близост и да се разсеят съмненията за напрежение между двамата.

Според "Сега" срещата на Първанов и Станишев не е изяснила отношенията между двамата. На излизане от "Дондуков" 2 Сергей Станишев обясни, че поддържа работен диалог с Първанов и разговорите са се въртели около енергийната политика и промените в изборните закони, както и посещението на премиера в САЩ, информира изданието.

"Станишев и Първанов запяха в един глас", съобщава "Стандарт". Вестникът тълкува думите на премиера, че поддържа с президента работен диалог по всички въпроси, като демонстрация, че няма конфликт помежду им.

"На кой му пука как ще гласуваме", е озаглавен материал в "Стандарт", подписан от евродепутата от левицата Кристиан Вигенин. Според него темата каква ще бъде избирателната система, е много назад в списъка от приоритети на българските граждани.

Независимо по какъв начин се избират, по-важно е какви са кандидатите, които партиите предлагат, и каква политика ще реализират, коментира Вигенин. Той засяга и темата за предстоящия евродоклад и отбелязва, че очакванията на хората, които разчитат на унищожителен доклад, няма да бъдат оправдани.

Вигенин развива и тезата, че строгият контрол, наложен ни от ЕС, може да ни научи как да използваме максимално ефективно не само европейските пари, но и парите в собствения ни държавен бюджет.

В анализа си "Монитор" също коментира идеите за промени в избирателната система и отбелязва, че мажоритарният вот, намаленият брой на депутатите и подмяната на стари с нови лица са пропагандни трикове за провалени политици.

Вестникът дава пример, че в мажоритарната битка е трудно да си представим с какво например Мартин Димитров от СДС би спечелил пред Азис или как би победил Михаил Миков от БСП Красимир Радков от "Шоуто на Слави".

"Какво да правят старите партии", анализира в материал за "Труд" политологът Васил Гарнизов. Според него след последните местни избори в Сандански и Казанлък т.нар. стари партии имат над какво да се замислят и утехата, че това е само местен вот и не е свързано с националната политика е безполезна.

Старите партии не могат да отхвърлят посланието на цифрите, че са на път да се превърнат в политически малцинства на местно ниво, отбелязва политологът.

"Депутатите не могат да ме питат като министър", заявява пред "Труд" Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд. Трябва да е ясно, че взаимодействието на Народното събрание с органите на съдебната власт не може да възпроизвежда класическия парламентарен контрол, какъвто народните представители упражняват над министрите, които са излъчили, посочва Груев.

Той допълва, че в никакъв случай подобен дебат не може да се превръща в повод за решения на конкретни дела. На базата на своите доклади за отчета на дейността за работата на ВКС и за дейността на съдилищата Груев посочва като проблем огромната натовареност на съдилищата.

В районните съдилища месечно на един съдия се падат около 40 дела, а в Софийския районен съд - 65, дава пример той.

"Стратегията за сигурност ще роди правилните закони", коментира пред "Монитор" Димитър Йончев, национален координатор по проекта за Стратегия за национална сигурност. Стратегията има една амбиция - да прехвърлим политиката на сигурност не върху неутрализиране на заплахи, не върху пренебрегване на рисковете, а върху управление на предизвикателствата, обяснява той.

"Свиват 30 млн. лева от личните лекари", пише "24 часа". Личните лекари ще губят между 25 и 30 млн. лева годишно, след като отпадне такса преглед от 2009 г. , цитира вестникът мнението на д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари.

Правителството реши сумата от 2.20 лева за преглед да се намали на 1 лев за пенсионерите от 1 юли, а от Нова година - да отпадне за тези пациенти, припомня изданието.

"Хванахме боен стрес при 84 бойци", разкрива пред "Труд" началникът на Центъра за военна психология и психопрофилактика към Генералния щаб на Българската армия подп. д-р Илия Маринов.

Общият брой на диагностицираните военнослужещи, които страдат от такъв стрес, в мисиите ни - от първия батальон в Ирак през 2003 г. досега е 84 души, което е под 2% от всички, обяснява той.

"Южен поток" дава газ през 2013 г.", съобщава в челния си материал "Труд". Подготвя се смесена компания между "Газпром" и "Булгаргаз Холдинг", която ще извърши предпроектното проучване за мегапроекта у нас, пише вестникът, като се позовава на заместник-председателя на "Газпром" Сергей Коровин.

Москва разглеждала различни маршрути, включително и такива през Турция. Коровин обаче определил като преждевременни изчисленията на българското икономическо министерство, че страната ни ще получава по 300 млн. долара годишно такси за тръбата, защото още не е готово инвестиционното предложение.

В свой материал"Пари" разглежда "България като енергиен и геополитически играч". Само чрез участието на България в големите енергийни проекти страната ни може да изиграе важна геостратегическа роля, отбелязва вестникът.

"Държавата се чуди как да спре тримесечното отчитане на тока", информира от първа страница "Сега". След като разреши на ЧЕЗ да отчита тока в Западна България на 3 месеца, държавата сега мисли как да го забрани, причината е масовото недоволство на битовите потребители от големите прогнозни сметки, пише вестникът.

Икономическият министър Петър Димитров лансирал няколко идеи по време на дискусия за правата на потребителите, като едната е хората сами да си отчитат електромерите. Другата идея е потребителите сами да избират на какъв период да им отчитат измервателните уреди и това да е обвързано с цената на услугата - колкото по-често се отчитат уредите, толкова повече ще плаща клиентът.

"Дума" продължава темата също от първа страница с информацията, че и според еврокомисаря Меглена Кунева за потребителите в България е по-добре токът да се отчита всеки месец.

"Слагат палмово масло в сиренето", твърди в интервю за "24 часа" Димитър Зоров, председател на Националния млечен борд. Тук измамата на производителя е, че трябва да декларира какво има в продукта и да не използва името българско сирене, иначе никой не може да забрани да се влагат растителни масла, щом са безопасни, обяснява той.

Според него ако ДДС падне сега с 10 на сто, храните може да поевтинеят. В дългосрочен аспект цените щели се вдигат - заради енергоресурсите, увеличаване на заплати, осигуровки.

Той допуска възможност заради високия ДДС фирми да изнесат фиктивно производство в Румъния, където ставката е по-ниска. Зоров е дал интервю и в "Труд", което е със заглавие "Трябват поне 100 крави за ефективно стопанство".

"Важно е заплатите да са високи, а не цените да са ниски", отбелязва пред "Класа" Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа". Той очаква наесен да има стачки, защото доходите много силно изостават от цените. Като прибавим нежеланието на управляващите да променят нещата, никак не е трудно да прогнозираме подобно развитие, допълва Манолов.

"Чакат над 500 кг зърно от декар в Добруджа", посочва "Труд" в материал в основната си рубрика "Темата". Заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова прогнозира рекорден добив от хлебно зърно - между 3,4 и 4 млн. тона, пише изданието.

България може би ще започне да връща европари, първите средства вероятно ще се възстановят на Брюксел в края на юни, тъй като сроковете за разплащане по спрените пътни проекти изтичат, съобщава "Труд", като цитира предупреждението на заместник-министъра на регионалното развитие и координатор към ФАР Савин Ковачев.

Строителството на 10 обекта, финансирани с европари, бе спряно миналата седмица след доклад на KPMG, който установи конфликт на интереси в пътния фонд.

"Кабинетът иска трети одит в пътния фонд", пише "Сега".Правителството ще възложи на KPMG да направи нова проверка на фонд "Републиканска пътна инфраструктура", като одитът този път трябва да разследва направените плащания за отделните пътни отсечки и има ли конфликт на интереси по всеки отделен проект.

Работата на KPMG ще се фокусира върху проектите по ФАР и ИСПА, които се изпълняват в момента. Одиторската компания вече представи на министрите два свои доклада за фонда, припомня изданието.

"България вече е клиничен случай в ЕС", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Жалка е онази страна, в която арогантния конфликт на интереси и използването на служебното положение за лични цели могат да бъдат съвсем законни, пише изданието.

Брюксел вижда, че България е специален случай, който се нуждае от специална терапия, отбелязва авторът. Властите се успокояват, че на 23 юли няма да бъдат убодени с предпазна клауза, но всъщност тогава ще им бъде написана диагнозата, смята той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 7 минути

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 10 минути

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 1 час

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 1 час

За щастие при инцидента няма пострадали

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 1 час

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 1 час

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 1 час

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 1 час

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 1 час

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 1 час

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 1 час

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 2 часа

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 2 часа

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 2 часа

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа