0

Д ържавен чиновник си гласува заплата от 7000 лв., извежда "Сега".
Рекордът за заплата на държавен чиновник в България се държи от шефа на Комисията за установяване на имуществото от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев. Всеки месец той се разписва срещу 7000 лв., съобщи вчера председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Останалите четирима членове на комисията също получават заплати от по няколко хиляди лева. Още по-скандалното е, че комисията сама си е определила размера на възнагражденията и никой друг не може да го намали.

Общините крият информация за апорти, твърди изданието.
Общините крият от Сметната палата данни за сделки с имоти, стана ясно от изказване на председателя на палатата Валери Димитров.

Става въпрос за липса на информация за направени апорти на общински имоти във фирми. Според проф. Димитров в някои случаи проблемът е лошо архивиране, а в други - умишлено прикриване.

НЕК обявява избора за АЕЦ "Белене" на 31 октомври, информира вестникът.
Комисията по избора на главен изпълнител на АЕЦ "Белене" към НЕК трябваше да обяви вчера избора си. Това е руската компания "Атомстройекспорт", която е класирана на първо място, съобщи източник от електрокомпанията.

"Комисията трябваше да се събере в 9 ч. и да обяви спешна пресконференция в 11 ч. Още предишната вечер обаче от кабинета на министър Румен Овчаров се обадиха и казаха, че обявяването трябва да се задържи за 31 октомври", каза източникът. 

Кабинетът натиска концесионерите на "Тракия" да се откажат, отбелязва още "Сега".
Правителството натиска концесионерите на "Тракия" да се откажат сами, обяви вчера електронното издание "Медиапул", позовавайки се на неназовани източници.

Според тях регионалният министър Асен Гагаузов е поискал 10 промени в параметрите на концесионния договор за магистралата от българско-португалското дружество "Магистрала Тракия", на което предишното правителство даде контракта без търг или конкурс.

На този етап трите португалски фирми в дружеството не са се съгласили с част от предложените промени и вероятно концесията на магистралната отсечка от Калотина до Бургас ще се прекрати.

Нова комисия ще следи харчовете на министрите, пише същото издание.
Специална парламентарна подкомисия ще разглежда докладите на Сметната палата и отчетите на министрите за изразходването на бюджетните пари.

Новият орган ще бъде към Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, създаването му е в напреднала фаза, съобщи шефът на Сметната палата Валери Димитров вчера.

Ресорните министри трябва да докладват на всеки 6 месеца как ведомствата им са похарчили бюджетните пари. Димитров посочи, че в повечето парламенти в ЕС има самостоятелни комисии, които се занимават с отчетите на публичните разходи.

Съдят Eнергото за надписаните сметки, четем "Стандарт".
Очаква се вълна от жалби да залее офисите на EVN. Компанията има над 1,3 млн. потребители. Австрийците са ужилили клиентите си с около 5 млн. лв., ако се докаже, че са забравили евтините 75 квтч по 9,8 ст. за септември, твърдят експерти. Над 500 души са отчитали електромерите, преди да влязат новите цени от октомври, заяви Михаил Томов от EVN.

Инкасаторите са направили извънредно засичане за месеца, за да са доволни абонатите. Сметките обаче са скочили заради удължения период на отчитане и от това са пострадали най-бедните с малка консумация, каза още Томов.

Данъкът за камионите скача до пет пъти, информира ежедневникът.
Жестоки данъци ще плащат превозвачите догодина. Данъкът за камиони над 12 т скача до пет пъти. Това предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси, подготвени от Министерството на финансите. Най-голямо е увеличението на налога за седловите влекачи.

Возилата с пневматично окачване, с две оси и максимална допустима маса от 25-26 тона ще се облагат с 342 лв. Досега за тях се плащаха 75 лева. А ако окачването не е пневматично, данъкът се вдига от 115 на 600 лв.

За влекачите с три оси и маса над 40 тона данъкът расте от 330 лв. на 1228 лв. Това се прави, защото България има ангажимент да въведе минималните за ЕС размери на налога. При малките камиони от 12-13 т данъкът не се променя. Но за големите с маса над 29 тона налогът расте два пъти - от 354 лв. на 708 лв.

230 лв. налози за панелка в София, изчислява изданието.
230 лв. за данък сгради и такса смет за малък апартамент в центъра на София ще плащаме през 2007 г. Данъчната оценка на имотите да нарасне с 20%, предлага Министерството на финансите с промени в Закона за местните данъци и такси.

Така оценката на жилище от 59 кв.м в центъра на столицата ще скочи от 49,5 хил. лв. на 59,4 хил. лв. Това автоматично ще увеличи и данък сгради с 20%.

Фирмите пестят пари с декларации по интернет, пише още "Стандарт".
Фирмите ще пестят пари, ако подадат данъчна декларация и финансов отчет по интернет до 31 март. Те ще ползват 1% отстъпка от данък печалба, но не повече от 1000 лв.

За да имат право на намалението, в срока до 31 март компаниите трябва и да платят данък печалба. Това реши парламентът, който прие на второ четене част от текстовете по новия закон за корпоративно подоходно облагане.

България в ЕС - поглед напред, извежда "Дневник". 
60 дни преди влизането на България в ЕС бизнесът и правителството взаимно се увериха, че не хранят илюзии за гарантирано безметежно бъдеще на страната.

На представителен форум в София министрите очертаха пред крупните местни индустриалци и чужди инвеститори визията си за развитието на икономиката в много по-конкурентната среда на еврообщността, а бизнесът заяви очакванията си към политиците. 

България ще се бори за общите си работници, отбелязва още изданието.
Дори по легалните канали за търсене на работници от България за страни от Европейския съюз вече се обявяват предимно нискоквалифицирани работни места, като с това започва да се оголва и тази ниша на местния трудов пазар, особено в бързо развиващи се сектори като туризма и строителството.

Шофьори, строители, сервитьори, камериерки, болногледачки, работници в консервната промишленост са най-честите оферти на европейски работодатели към България, отправяни чрез държавната Агенция по заетостта или чрез западни частни трудови посредници, показа допитване на "Дневник".

Правят лифт до Перперикон, обявява "Монитор".
До върха на тракийския свещен град Перперикон ще бъде изграден лифт. Това е обещал културният министър Стефан Данаилов, съобщи откривателят на древното светилище археологът Николай Овчаров.

Съоръжението ще е за хора, които имат затруднения с изкачването до върха, уточни Овчаров. 25 000 долара пък ще отпусне ЮНЕСКО за възстановяването на щетите от земетресението в Кърджалийско през миналото лято.

8,3% ръст на чуждите туристи до август, чакат силен зимен сезон, отбелязва ежедневникът.
8,3% е ръстът на чуждите туристи у нас за 8-те месеца на тази година, отбеляза вчера в Смолян председателят на Държавната агенция по туризъм Марио ал Джебури. Той заедно със зам.-министърът на МРРБ Димчо Михалевски и председателят на БХРА Благой Рагин прерязаха лентата на Родопската туристическа борса "Планините на България - гостоприемство в четири сезона".

8 нискотарифни компании искат да летят до Бургас, отбелязва още "Монитор".
Осем нискотарифни компании са проявили интерес да отворят редовни линии от и до Летище-Бургас, съобщи изпълнителният директор Калин Барзов.

Ако всички тези разговори бъдат реализирани на практика, Бургас ще бъде вече на час и половина-два от Европа и ще бъде притегателен център за бизнес- и туристически пътувания, добави Барзов.

Българският банков пазар с най-големи печалби в Централна и Източна Европа, четем пак там.
Българският банков пазар е сред най-печалившите в Централна и Източна Европа. Това показва изследване на австрийския трезор Ерсте банк, който обхваща развитието на кредитния сектор в ЦИЕ.

Според него България заедно с Румъния предлага най-доброто съотношение между риск и възвращаемост в региона. Българският банков сектор претърпя криза в средата на 90-те години, но от тогава се развива много добре на основата на нарастващото доверие, се казва в анализа.

Клиентите на "Софийска вода" могат да избират как да плащат сметките си, извежда "Новинар".
Чрез реализираните проекти и новите услуги клиентите на "Софийска вода" са максимално улеснени в плащането на сметките си. Това каза Теодора Лилова, мениджър "Клиентски отношения" в дружеството.

Една от предприетите стъпки е съвместният проект с "Електроразпределение Столично" за плащане на сметките за вода и ток на една каса, обясни експертът.

Първата обща каса била открита през март в жк "Люлин" 5. Причината да изберем този квартал е, че това е районът с най-голям дълг от физически лица към "Софийска вода" - почти 3,5 млн. лв, каза Лилова.

Втора такава каса била открита в офиса на "Електроразпределение Столично" в "Люлин"3. Само през първия месец от услугата са се възползвали 1500 души, като до момента броят им стигнал до 35 хиляди. Според данни на компанията за първите шест месеца клиентите, които са плащали на обща каса, са се увеличили с около 80%.

Джакузи за 5000 евро на "Стройко 2000" в НДК, отбелязва вестникът.
Детски стаи с кревати във формата на автомобили или автобуси и екзотични стъклени мебели впечатляват посетителите на Стройко 2000 в НДК в столицата.

Панаирът бе открит вчера и ще продължи до 24 октомври. Около 700 фирми показват както класическо, така и модно обзавеждане на дома и градината. Около 85% от фирмите са участници във всички досегашни изложения. Каталогът с изложителите струва 5 лв. и може да се закупи от всеки етаж.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 минути

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 54 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 2 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли