0
Следизборна изненада: 20% данък печалба до 2006 г., пише ПАРИ. Ставката за корпоративния данък през 2005 и 2006 г. да бъде 20%, предлага финансовото министерство. Така финансовият министър Милен Велчев отстъпва от още един ангажимент, поет официално в данъчната стратегия, според която той трябваше да слезе до 15% още през 2005 г.

За 2004 г. пък размерът трябваше да е 20% спрямо сегашните 23.5%, но според внесените в правителството законопроекти той е 22%. Както е известно, вицепремиерът Лидия Шулева се застъпи за бизнеса, а в отговор Велчев заяви, че и той е за по-ниски данъци, но това зависело от бюджетния дефицит. Според проектобюджета за 2004 г. размерът му е 0,7% от БВП, което прави 284,2 млн. лв.

Ходорковски повлече и борсите със себе си

Цените на акциите на Московската фондова борса регистрираха рекорден дневен спад с над 15% вчера заради ареста на президента на ЮКОС Михаил Ходорковски в края на миналата седмица. Московският индекс Moscow Times загуби 13% още в началото на сесията, а книжата на петролния гигант се понижиха с повече от 19%. Това принуди някои от руските борси да преустановят търговията с акции на компанията.

Всички тези негативни новини се прехвърлиха и на международните дългови пазари, където глобалните облигации на Русия с падеж през 2030 г. се понижиха с 2,875 USD до 92 USD за 100 USD номинал.

Преките налози намаляват с 0,2% за 2004 г., косвените се вдигат с 0,8%

Финансовото министерство обявява намаляване на преките данъци и увеличаване на косвените. Преките данъци намаляват от 16.2 на 16%. Държавните такси обаче се увеличават от 1,7 от БВП на 1,9% от БВП. Така намалението на прякото данъчно бреме се изяжда с увеличаването на държавните такси. Отделно косвените данъци нарастват от 14.1 на 14.9% от БВП. Общинските такси пък скачат хронично, както всяка година.

Aко един инвеститор си е направил сметката за колко време ще възвърне вложението въз основа на обявената данъчна политика на правителството, сега тя става на пух и прах. След като финансовото министерство отстъпи от ангажимента си за данък печалба за 2004 г. и вместо обещаните 20 предлага 22%, то още по-голяма е изненадата, че през 2005 и 2006 г. предвижда 20, а не 15%, както е по стратегията.

Това е ерозия на доверието на инвеститорите, коментира Дикран Тебеян, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Български мениджъри "изтичат" към съседни държави

Все повече съседни държави се опитват да привлекат висококвалифицираните български мениджъри, пише ДНЕВНИК. Вече има няколко случая на българи, наети на високи позиции в международни компании като "Филип Морис" и "Мобилтел" в Белград и Загреб.

Това съобщи консултантът в "КонсулТим рикрутмънт енд селекшън" Веселка Цочева на конференцията "Фирмена политика за управление на мениджърския състав", организирана от приложението на в. "Капитал" "Кариери".

Един от последните примери е генералният директор на "Лукойл - България" Валентин Златев, който отскоро оглави и сръбската "Беопетрол" след приватизацията от руския собственик.

Инвестициите по САПАРД в месния сектор достигнаха 113 млн. лв.

По програма САПАРД на Европейския съюз са договорени инвестиции в размер на над 113 млн. лв. в месопроизводството и преработвателния бранш. Това обяви в понеделник зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев при откриването на международното изложение за хлебопроизводство, сладкарство и месопреработка - "Месомания и Булпек 2003", което ще продължи до 31 октомври в столичната зала "Фестивална".

Министри решават данъчни спорове в стеснен кръг

Споровете в НДСВ за това как да бъдат намалени данъците през следващата година са обсъдени на неформален политически съвет, информира СЕГА. В разговорите участвали финансовият министър Милен Велчев и колегите му Лидия Шулева, Валентин Церовски, Меглена Кунева и Пламен Панайотов.

Целта на сбирката е била най-после да се постигне политическо съгласие за пакета от промени в облагането, които правителството ще гласува на извънредно заседание в сряда. Министрите задължително трябва да приемат държавния бюджет за 2004 г. и съпъстващите го промени в данъчните закони, защото по закон най-късно в петък те трябва да бъдат внесени в парламента.

Пътуваме повече в чужбина

2,532 млн. пътувания зад граница са направили българи през първите девет месеца на годината, обяви вчера НСИ. Това е с над 100 000 пътешествия повече от отчетените за същия период на миналата година.

Най-много българите са пътували в командировка. За това границата е премината 1,451 млн. пъти, т.е. в 50% от случаите. С тази цел до Турция са направени 597 051 пътувания. Командировките до Гърция са 285 413. Пътуванията за почивка са 693 700.

Най-желаната дестинация според статистиката е Сърбия и Черна гора. Това вероятно не отговаря на истината, а пътувания за куфарна търговия са маскирани като туризъм. На второ място се нареждат туристическите пътувания до Турция - 105 000.

Три шведски компании проучват страната ни

Ръководствата на шведските Electrolux, Scania, Ericsson, TeliaSonera, SAAB и SEB Bank са били информирани от шефа на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев за възможностите за инвестиции у нас.

Евродепутат: Може да не затворим 3-и и 4-и блок

При добри резултати от партньорската проверка на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" затварянето им може да се отложи. Това заяви вчера в Козлодуй депутатът в Европейския парламент Джайлс Чичестър, цитиран от СЕГА. Според него инвестициите, направени за повишаване на безопасността на тези два реактора, се равняват на половината от средствата, необходими за нова ядрена мощност.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 17 минути

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 24 минути

Той е бил установен в хотел в центъра на София

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 2 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 3 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов

<p>Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо</p>

Словашкият здравен министър: Оптимисти сме за състоянието на Роберт Фицо

Свят Преди 3 часа

Зузана Долинкова разкри, че операцията е допринеса за увеличаване шансовете на премиера за живот

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 4 часа

Вижте каква е причината за задържането

с

Румен Радев: Всички ние ще платим цената на войната между Украйна и Русия

България Преди 4 часа

"Накрая сметката ще бъдат хиляди жертви и една опустошена страна"

Панагюрското съкровище

Отбелязваме Европейската нощ на Музеите

България Преди 5 часа

Вижте кои музеи, галерии и работилници може да видите с безплатен вход в събота

Хилари Клинтън и Кирил Домусчиев

Хилари Клинтън в София: Продължаваме да се борим за правата на жените

България Преди 5 часа

Бившата първа дама на САЩ е в България по покана на Кирил Домусчиев

<p>Тежка катастрофа на &quot;Тракия&quot;, има загинал (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

Харков

Украйна е евакуирала близо 10 000 души от техните домове в Харковска област

Свят Преди 6 часа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква още по-сериозна офанзива от руските сили