0

Н аплив от чужденци на пазара на труда, констатира "Сега".
Все повече чужденци искат да работят в България и това оказва сериозен натиск върху пазара на труда.

Социалното министерство е залято от жалби срещу отказите на Агенцията по заетостта да разреши наемане на чужда работна ръка. Това съобщи главният секретар на социалното министерство Георги Георгиев.

Много турци кандидатствали за работа по построяването на магистрала "Тракия" и в "Шише джам".

Рускини и румънки работят в хотели и ресторанти в морските ни курорти. Обикновено това било част от студентския им стаж. Част от чуждите инвеститори у нас предпочитат да наемат свои сънародници вместо българи, които са по-нискоквалифицирани, обясниха експерти.

Данъчни съветват туристите как да се пазят от измами, извежда още изданието.
Главна данъчна дирекция (ГДД) издаде брошури за чуждестранните туристи по Черноморието на 5 езика, за да ги предпази от измами при обмяна на валута и покупка на благородни метали.

 От ГДД съобщиха, че брошурите са на английски, немски, френски, испански и руски.

Препоръчва се да не се обменя валута на улицата и да не се подписва документ за обмяна, ако курсът не съответства на обявения на таблото. Данъчните предупреждават, че не могат да развалят вече сключена сделка. Описани са възможни измами при търговия със злато и сребро.

ЛУКойл-Нефтохим" сваля цените на горивата с около 1%, информира "Сега".
ЛУКойл-Нефтохим" сваля цените на горивата с около 1% днес, съобщиха от компанията. Най-голямо е понижението при бензин А-95 - с 1,52%, до 1425,60 лв./1000 л. Поевтиняването при бензин А-92 и А-98 е с 1,22%.

Цената на газьола пада с 1,51% - до 1383,47 лв. за 1000 л., а дизелът - с 1,34% - до 1446,40 лв. за 1000 литра.

България може да загуби едва 2% от парите по САПАРД, отбелязва вестникът.
Зам.-министърът на земеделието Бойко Боев съобщи, че ако бъде намален общият ресурс за развитието на селските райони за всички 27 страни-членки, намалението за България би било в рамките на 2%, и то само за развитие на селските региони.

Към финансовото споразумение за 2004 г. има още 500 000 евро, които не са усвоени по проекти на САПАРД. Цялото споразумение за 2004 г. е за 180 млн. лв. по данни на Министерството на земеделието. От тях не са използвани 107 млн. лв.

Следващият кабинет и парламент трябва едновременно да вземат решение за допълнителните средства по САПАРД заедно с предварителното изпълнение на споразуменията за 2005-2006 г., съобщи Боев. Така средствата ще могат да се използват в началото на октомври-ноември.

Проектът "София 2014" получи предизборна подкрепа от МС, пише "Дневник".
Проектът за издигане на кандидатурата на София за домакин на зимните олимпийски игри през 2014 г. получи правителствена подкрепа на последното заседание на Министерски съвет преди изборите.

Макар и без никаква яснота колко ще струва кампанията по кандидатстване и лобиране, както и каква е поне приблизителната стойност на организиране на такъв вид спортно състезание, правителството декларира подкрепата си за проекта, и през юли кандидатурата ще бъде депозирана в Международния олимпийски комитет.

Дефицитът по текущата сметка ще расте въпреки добрия туристически сезон, прогнозират специалисти.
Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс на страната ще се увеличи до 9 на сто от прогнозния размер на брутния вътрешен продукт (БВП) на България въпреки очаквания добър туристически сезон, се казва в анализ на макроикономическите тенденции в страните от Централна и Източна Европа на унгарския Международен център за икономически ръст.

Основната причина за нарастването на дефицита остава външнотърговският дефицит на България, който ще стигне 15 на сто от БВП.

"Октопод-С" беше избрана за концесионер на пристанище Сомовит, информира вестникът.
Варненското дружество "Октопод-С" ООД е избрано за концесионер на пристанищен терминал Сомовит за срок от 30 години. Това съобщи в четвъртък правителственият говорител Димитър Цонев след заседанието на кабинета.

Цонев поясни, че фирмата е избрана след проведения едностепенен неприсъствен конкурс, като до изтичането на крайния срок за подаване на предложения на 28 април са постъпили оферти от осем кандидата.

Водещ производител на защитни химикали за стъкла идва в България, информира същото издание.
Американският производител на специални защитни химикали, предпазващи автомобилните стъкла от слънчевите лъчи, CPFilms възнамерява да продава продуктите си на българския пазар, съобщи за "Дневник" от Будапеща отговарящият за външните пазари на компанията Питър Гал.

Дружеството произвежда и защити за различни видове индустриални произведения като тапицерии, килими и мебели.

Депозитите нараснаха с 6,6 млрд. лв. за една година, отбелязва "Дневник".
В рамките на последните дванадесет месеца в периода април 2004 - април 2005 г. депозитната база у нас е нараснала с 6.6 млрд. лв. Това показват обобщените данни на БНБ за състоянието на системата. Това е ръст от близо 45% на годишна база.

В същото време кредитните портфейли на банките скачат в абсолютно изражение с 5,6 млрд. лв., или с около 53%. На пръв поглед може да се изведе фактът, че депозитите в абсолютни стойности растат по-бързо от кредитите. Разбира се, трябва да се разгледа структурата на вложените средства в банките.

От граждани и фирми са били привлечени за дванадесет месеца общо 4,2 млрд. .лв., като към края на април техните пари са за общо 17,2 млрд. лв. при 13 млрд. лв. през април м.г.

Повишението е с 33%. Значително обаче се покачват като обем срочните депозити на банки, които от 1,17 млрд. лв. година по-късно са вече 3,3 млрд. лв.

Туристи от Магадан пълнят плажовете ни, извежда "Стандарт".
Туристи от Магадан ще се пекат по плажовете ни. Родните курорти са предпочитано място за почивка за гостите от Далечния изток заради евтинията, съобщи информационната агенция "Регнум".

Магадан се намира на Охотско море, на 7110 км от Москва. Доскоро го асоциираха с ГУЛаг поради факта, че там е бил най-големият трудово-поправителен лагер на страховитото НКВД (Народен комитет на вътрешните работи, чийто наследник е КГБ - бел. ред.).

Районът на Колима е един от най-богатите на злато. През 2004 г. градът приема амбициозна туристическа програма. С изрична заповед на кмета се възстановяват ваканциите в чужбина. Изградено е вече и супермодерно летище.

Телекомите на бунт срещу БТК, четем още във вестника.
Телекомите обявиха бунт на БТК. Компаниите внесоха обща жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу частния монополист.

Те го обвиняват в злоупотреба с господстващо положение на пазара и ценови натиск върху останалите фирми. Заради това телекомите не могат да предложат по-изгодни цени на клиентите си.

ТЕРЕМ ще прави части за трактори, информира "Стандарт".
Части за селскостопанска техника и строителство ще прави ТЕРЕМ-Търговище съвместно с русенската "Спарки". Те ще се продават в Западна Европа.

Първата поръчка е на стойност около 500 хил. лв. и за срок от 6 месеца. Заводът в Търговище ще прави над 40 машинни детайла, като се очаква работните места да се увеличат с 10%.

За реализиране на първата поръчка "Спарки" ще организира в ТЕРЕМ център за обучение на заварчици, съобщи директорът на търговищкия завод Пламен Методиев.

Продават ВМЗ само на оръжейни фирми, пише ежедневникът.
ВМЗ-Сопот ще се продава само на фирми, които произвеждат или търгуват с военна продукция. Това предвижда стратегията за приватизация на завода, приета вчера от министрите.

На двустепенен конкурс ще бъдат предложени 100% от Вазовските заводи. Кандидатите трябва да докажат приходи за последните 3 г. за поне 50 млн. евро.

Не може да участват офшорки, предвижда документът.

Купувачите задължително трябва да приемат условието да не намаляват участието си под 51% за срок от 5 г. и да не променят предмета на дейност.

Офертите ще се оценяват по точкова система, като цената ще има тежест 70%, а инвестиционната програма и трудовата заетост - 30%.

Стратегията трябва да бъде одобрена и от Народното събрание. ВМЗ отчита печалба от 559 хил. лв. Дългосрочните задължения са 36,1 млн. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 1 час

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 2 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 4 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 5 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 5 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 5 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 5 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 6 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 6 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 6 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 6 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 6 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 7 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав