0
Ик компании предупредиха, че чезне славата на българските програмисти, пише "Дневник". Една година след като НДСВ постави високите технологии като основен приоритет в икономическата си политика, българските ИТ-компании още не са усетили реално някаква подкрепа от правителството. На този фон митът за качествените български специалисти бавно започва да се развенчава. Това бяха част от заключенията на приключилата в четвъртък конференция "България: бързоразвиващ се софтуерен център", организирана в София от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика през 2000 г. софтуерната индустрия в България е имала оборот от около 150 млн. долара.

До утре технически ще бъдат преведени всички депозити на кандидатите в конкурса за приватизацията на "Булгартабак холдинг", каза вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев преди заседанието на кабинета в четвъртък, съобщава "Дневник". Срокът за подаване на депозитите беше 14 юни. "От опит знаем, че може много хора да кажат, че са платили, а после пари няма", добави министърът. От бъдещия собственик на холдинга ще се търсят гаранции за изкупуване на около 42 000 тона тютюн годишно и това ще бъде записано като клауза в приватизационния договор.

Въвеждат се единни такси за операции с кредитни карти в еврозоната, информира още "Дневник". От 1 юли т.г. таксите по операциите с кредитни карти в еврозоната стават единни за всички страни участнички в нея, съобщава европейската преса. В практически план това означава, че независимо в коя държава се намира собственикът на картата, тегленето на пари от банкомат например ще му струва толкова, колкото и в собствената му страна. Банките са на път да свалят цените, след като бъде премахната специфичната комисиона за финансови операции в чужбина, коментира "Либерасион".

Разплащайте се безкасово на митниците, цитира "Пари" съвета на специалният координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа Ерхард Бусек. Строителството на моста Видин-Калафат ще започне догодина, заяви вчера Бусек след министерска среща за либерализация и улеснение на търговията в рамките на "Работна маса 2" на пакта. Няма съмнение, че ще настъпят промени в проектите, тъй като се променя средата, в която се осъществяват, каза той и припомни, че проектите за аерогара София и пристанище Лом са на пакта. Франция и Германия са обещали да подкрепят с безвъзмедна помощ от 150 млн. долара изграждането на втори мост над Дунав, съобщи от своя страна зам.-министърът на икономиката София Касидова, която в момента съпредседателства "Работна маса 2" на Пакта за стабилност. Според нея финансирането на проекта за изграждане на магистрала София-Ниш няма да е безвъзмездно.

Еврото регистрира двегодишен максимум, съобщава още "Пари". Единната европейска валута надмина нивото от 0,96 EUR/USD. Това е двегодишен максимум, достигнат, след като щатската валута отчете 8% спад от началото на т.г. Обезценката на зелените пари е резултат от спада на щатските фондови пазари, взел връх в сряда, и данните за рекордно високото ниво на търговския дефицит на САЩ за април, изнесени вчера. Междувременно "Морган Стенли" прогнозираха задълбочаване на рецесията и възможна корекция на лихвите надолу от Фед. Пазарите са объркани и несигурни, пише всекидневникът.

Над 5 млрд. лв. ни трябват за енергоспестяване, информира още "Пари". За подобряване топлоизолацията на 25% от сградния фонд през следващите три години ще бъдат необходими вложения общо от 126 млн. лв. При едропанелното строителство ще са необходими 63 млн. лв., за търговските обекти - 33 млн. лв., за монолитните сгради - 30 млн. лв. Това показва 3-годишен план за действие, който е неразделна част от Националната програма за енергоспестяване за 2002-2010 г., каза Мила Кебарова, експерт от Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) към енергийното министерство.

Пактът за стабилност става собственост на региона, пише "Сега". През последните 200 години проблемите на Югоизточна Европа са решавани винаги извън региона. Време е това да бъде променено и затова Пактът за стабилност трябва да стане собственост на Югоизточна Европа. Това заяви вчера специалният координатор на пакта Ерхард Бусек. Той взе участие в министерската среща на работната група по либерализиране и улеснение на търговията, чийто домакин е България. Спецкоординаторът подчерта необходимостта от създаване на зона за свободна търговия на Балканите. Според подписания миналата година в Брюксел меморандум всички страни в региона трябва да имат двустранни споразумения за свободна търговия до края на 2002 г. Това ще създаде безмитна зона в седем страни с 55 млн. души население. "Девет споразумения вече са факт, по девет се преговаря, а по три пактът трябва да даде тласък", обясни Бусек, цитиран от "Сега".

Исландската компания "Фармако", чиято 100% собственост е "Балканфарма", от 1 юли продава фирмата си в Исландия. Това съобщил пред "Сега" главният изпълнителен директор на "Фармако" Синдри Синдрасон. "Фармако" е втората по големина исландска компания, чиито акции се търгуват на Исландската фондова борса. Пазарната капитализация на фирмата е около 310 млн. долара. От продажбата на дистрибуторската компания акционерите спечелили около 30 млн. долара, които ще се инвестират в разрастване на дейността на "Балканфарма". От приватизационната сделка през 1999 г. у нас са инвестирани около 31 млн. долара при ангажимент в договора за пет години да се вложат 45 млн. долара. "Ще надхвърлим тази сума", уверява Синдрасон.

Държавата склони да гарантира заем за софийското парно, пише "Сега". Кабинетът даде съгласието си вчера за отпускане на държавна гаранция за заем от 30 млн. евро за "Топлофикация-София". В същото време разреши на работещите по подмяната на топлопреносната мрежа да взимат заплати над регулираните. Ако решението мине и през парламента, преговорите с Европейската банка за възстановяване и развитие за получаване на заема ще могат да приключат още наесен, казаха от Министерския съвет. Заемът се обсъжда вече трета година, като на два пъти досега стигаше до решение за отпускане на държавна гаранция и беше връщан заради спорове с финансовото министерство.

2,7 млрд. лева са парите в брой, които хората държат под дюшеците и по джобовете си, разкрива "Стандарт". Това означава, че на всеки българин се падат средно по 335 лв., които не са в банките, сочи статистиката. Това е съобщил Светлозар Каранешев, директор на управление "Емисионно" на БНБ. Той бе сред участниците в конференцията за борба срещу фалшифицирането на пари, организирана от Международния банков институт.

ЕБВР иска дял в още една банка, съобщава "Кеш". Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Дексиа банк проявяват интерес да се включат в акционерния капитал на "Общинска банка" АД с миноритарно участие. Водят се разговори, но те са на първоначален етап и са конфиденциални. Това е съобщил Любомир Павлов, председател на Надзорния съвет на Общинска банка (ОБ), след Общото събрание на акционерите.

Пенсионноосигурителните дружества отчитат увеличение на активите на пенсионните фондове и на инвестициите за първото тримесечие на тази година, сочат данните в бюлетина на Държавната агенция за осигурителен надзор, цитирани в "Кеш". С 8,28% общо са се увеличили активите на пенсионните фондове към 31 март 2002 г. спрямо края на 2001 г. и с 8,37% - инвестициите.

Предстоящата ликвидация вдигна цената на "Слънчев бряг", информира още вестникът. През миналата седмица акциите на "Слънчев бряг" АД се разменяха за 27 лв. бройката. При тази цена сме свидетели на безпрецедентна за българския капиталов пазар ситуация. Основният движещ фактор е очакването, че дружеството ще бъде ликвидирано, а активите му ще бъдат разпределени като ликвидационен дял.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 16 минути

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 28 минути

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 1 час

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 2 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

България Преди 2 часа

На този светъл празник се обръщаме към уроците на Христос за смирение и обич към ближния, посочи кметът на София

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 3 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 3 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 3 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 5 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 6 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 6 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 7 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 7 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак