0
Сл лката с руската компания РСК МиГ може да се анулира, ако до 5 дни не се постигне разбирателство по проблемите, информира вестник "Пари". Това съобщи военният министър Николай Свинаров пред журналисти в Народното събрание, където беше дошъл за откриването на новата сесия. Ако до 20 януари проблемите не се решат, Министерството на отбраната ще вземе 600 000 долара от гаранционната сметка по сделката, каза още Свинаров.

Той отрече някога да е казвал, че лицензът ще бъде безплатен. А именно с този мотив правителството сключи договор с руската фирма. Тя поиска между 1 млн. и 20 млн. долара, за да даде на българския завод подизпълнител необходимия лиценз. Подизпълнителят е пловдивският завод "Георги Бенковски".

"ТOBACCO Holding" и руският консорциум "Росбулгартабак" са поканени от Агенцията за приватизация да потвърдят валидността на офертите си за "Булгартабак". Срокът изтича на 19 януари. Новият срок е за 90 календарни дни, считано от тази дата. Купеният от "Deutsche Bank"-Лондон консорциум "Tobacco Capital PartnersKlar Innis" не беше поканен да продължи в надпреварата за тютюневия холдинг.

От ведомството на Апостол Апостолов заявиха, че съдебното решение на ВАС от 16 декември предполага продължаването на процедурата без TCP. Само ден преди това от Лондон дойде новината, че "Deutsche Bank" AG е изкупила 100% акциите на TCP с надеждата кандидатът да бъде препотвърден като победител в конкурса въпреки решението на съда.

От Министерството на финансите съобщили, че министър Милен Велчев участва в бордовете на пет дружества - на Свободна безмитна зона АД-Видин, Свободна безмитна зона АД-Русе, Свободна безмитна зона АД-Свиленград, Информационно обслужване и Форум Принт ЕООД. Той е единственият министър, който участва в бордове, останалите нямат право, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев. Според него министърът на финансите имал по-особени функции.

Почти всички министри изпълниха препоръката на парламентарната група на НДСВ зам.-министрите и членовете на политическия кабинет да не участват в повече от два борда и в управителните тела на дружествата да не влизат случайни хора. В Министерството на икономиката четирима висши чиновници ще продължат да участват в по два борда. Това е изключение и е свързано с приватизацията на "Булгартабак холдинг", поясниха хората на Николай Василев.

Предстоящият старт на правителствения инвестиционен фонд за рисков капитал стана повод освен за трескава подготовка на проекти и за създаване на местни "рейтингови агенции", пише днес "Дневник". След като преди няколко месеца от консултантската компания "Финсис" обявиха, че започват да предлагат изготвянето на рейтинги на компании, до няколко месеца се очаква и реализирането на втори подобен проект.

Регистрираната преди няколко месеца "Българска рейтингова агенция"АД ще започне работа до края на февруари, обяви председателят на съвета на директорите Тошко Георгиев, който е и директор "Корпоративни финанси" в "Бони оборот холдинг".

Кораборемонтният завод (КРЗ) "Одесос" съвместно с няколко варненски компании ще участва в надпреварата за закупуване на активите и имуществените права на Варненска корабостроителница. Това съобщи изпълнителният директор на кораборемонтния завод Недялко Панев. С това в надпреварата за варненското корабостроително предприятие се включи и българска компания. Неотдавна собственикът на активите й - Параходство "БМФ", обяви, че подготвя меморандум с изискванията към бъдещия си партньор в корабостроителницата.

Според изнесената тогава информация БМФ ще държи 25% от бъдещото дружество, а потенциалният инвеститор ще притежава останалата част. Директорът на КРЗ каза още, че вече е водил разговори с компании, които да кандидатстват за дял в активите на корабостроителницата заедно с кораборемонтния завод. Според източник от компанията най-вероятен партньор на КРЗ в това начинание ще бъде кораборемонтната фирма "Чакъров".

Община Силистра е подготвила 13 инвестиционни проекта за развитие и стимулиране на икономиката в региона. Те бяха изложени подробно в сряда на специална презентация в икономическото министерство пред представители на бизнеса, банковия и застрахователния сектор. Проектите са свързани с изграждането на газоснабдителна мрежа на града, бизнес и аква парк, зона за лечебен отдих, производство на сушени плодове, зеленчуци и етерични масла и др., обясни кметът на Силистра Иво Андонов.

Общинският съвет ще създаде общински гаранционен фонд за малките и средните предприятия, като средствата от него ще се използват за покриване на част от кредитния риск по отпуснати от банките кредити. Отчисленията във фонда ще са 10% от паричните постъпления от приватизация на общински предприятия. Фондът ще бъде организиран като структура в рамките на общинската администрация, обясни Андонов.

Българските домакинства дават основната част от парите си за храна, показват данните от статистиката, отбелязва вестник "Сега". Забелязва се обаче леко намаляване на този дял: през ноември 2002 г. парите за ядене, алкохол и цигари са били 47,8% от всички разходи, а година по-рано - 49,6%. Сумата за храна е била 148,64 лева през ноември 2002-а срещу 148,64 лв. за същия месец на 2001 г. Впечатляващо е, че семействата дават за алкохол и цигари повече пари, отколкото за облекло и обувки - съответно 17,21 и 15,45 лева.

"Булбанк" става първата банка у нас, която от 22 януари ще предлага на клиентите си да използва парите им като инвестиционни инструменти - да играе с тях на фондовите пазари, да купува ценни книжа и акции, които могат да донесат печалба в бъдеще. Собственикът сам определя риска от инвестицията и нарежда къде точно да бъдат вложени. "Това е значително по-рентабилно от бурканите, а в дългосрочен план е по-доходно от депозит", каза шефът на "Булбанк" Левон Хампарцумян.

Тютюнопроизводители заплашиха, че на 22 януари ще блокират 40 възлови пътища в страната, ако правителството не изпълни 12 техни искания. Предводител на недоволните бе лидерът на Национално сдружение БЗНС Яне Янев. Той организира вчера протестен митинг пред парламента. Въпреки обещанията за масовост на площада имаше стотина души, основно от Петричко, Асеновградско и няколко села от Доспат. Хората протестираха най-вече заради големия брак на продукцията им.

"От 10 бали ми приеха само 2 с най-хубавия тютюн. И от тях 30% го писаха лошокачествен", обясни производител от петричкото село Първомай. Родопчани пък настояваха кабинетът да увеличи минималните изкупни цени, за да се компенсират загубите от брака.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между възрастни приятели: - Как си? - Какво да ти кажа. Докато си спомня какво съм забравил, забравям какво съм си спомнил.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Руски удар по жилищна сграда в Харков,&nbsp; има ранени, сред които и деца (СНИМКИ)</p>

Руски удар по жилищна сграда в Харков, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 25 минути

Спасителите претърсват сградата за ранени хора

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Как да започнем да инвестираме в криптовалута: Съвети за начинаещи

Пари Преди 1 час

Следвайки тези съвети, начинаещите инвеститори могат да започнат да инвестират в криптовалути по-уверено и по-осведомено

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Срутване във въглищна мина в Полша, има загинали

Свят Преди 1 час

Трусът е станал на 870 метра под земята

<p>Никой не може да издържи повече от час на най-тихото място на Земята</p>

Вътре чуваме сърдечния си ритъм: Най-тихото място на Земята

Любопитно Преди 1 час

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис

<p>&bdquo;Исках костите ми да изпъкват&ldquo;: Кристина Апългейт с шокиращо признание</p>

„Исках костите ми да изпъкват“: Кристина Апългейт разкри, че се е борила с анорексията

Свят Преди 1 час

Кристина Апългейт и Джейми-Лин Сиглър разказаха за борбата си с хранителните разстройства в тийнейджърските си години

<p>Великобритания привиква&nbsp;китайския посланик, ето защо&nbsp;</p>

Обвинени в шпионаж: Великобритания привиква китайския посланик

Свят Преди 1 час

Хонконг е бил под британско управление от 1841 г. в продължение на 156 години

Косатки потопиха 15-метрова яхта

Косатки потопиха 15-метрова яхта

България Преди 1 час

Не е известно защо от 2020 г. насам косатките многократно блъскат плавателни съдове

<p>Окончателно: Грузия прие закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)</p>

Окончателно: Грузия прие закона за чуждестранните агенти

България Преди 1 час

Междувременно граждани участваха в протест пред парламента в Тбилиси срещу законопроекта

<p>Влак дерайлира във Волгоградска област в Русия, каква е причината (СНИМКИ)</p>

След украинска атака с дрон: Влак дерайлира във Волгоградска област в Русия

Свят Преди 2 часа

Според предварителната информация няма пострадали

Кейт Мос и внукът на Боб Марли бяха уловени в интимен момент

Кейт Мос и внукът на Боб Марли бяха уловени в интимен момент

Любопитно Преди 2 часа

На получени снимки Мос и Скип се разхождат хванати за ръце

Председателят на СОС с коментар за новата организация на движението в центъра

Председателят на СОС с коментар за новата организация на движението в центъра

България Преди 2 часа

Това е казус, който не минава през Столичния общински съвет, заяви той

<p>&quot;Агресията на Русия срещу Украйна напомня, че&nbsp; сигурността в Европа не е даденост&quot;</p>

Емил Ефтимов: Агресията на Русия срещу Украйна напомня, че сигурността в Европа не е даденост

България Преди 3 часа

Членството на България в НАТО е гаранция за сигурност, каза още той

Тежка катастрофа между 2 коли в Софийско, има жертва и пострадали

Тежка катастрофа между 2 коли в Софийско, има жертва и пострадали

България Преди 3 часа

В момента движението се регулира от екипи на "Пътна полиция"

Отложиха делото за родителски права, заведено от бившия депутат Велико Минков

Отложиха делото за родителски права, заведено от бившия депутат Велико Минков

България Преди 3 часа

За да подкрепи Велико Минков, в съда пристигна бащата на убития Пейо Пеев Орлин Пеев