0
р рлдком", втората по големина телефонна компания в САЩ, изненадващо обяви, че е открила фалшиво счетоводство в баланса си в размер над 3,8 милиарда долара, съобщава днес "Дневник". Сензационната новина предизвика вълна от сривове на световните фондови борси. По предварителни оценки, поредният финансов скандал в САЩ - отново свързан с "Артър Андерсен" - ще затъмни дори аферата с фалиралия енергиен гигант "Енрон". Признанието на "Уърлдком" помете в сряда 180 милиарда долара от стойността на 300-те водещи компании в Европа, съобщи "Ройтерс". Еврото вечерта беше на половин цент от паритет с долара.

Прокурорът да може да иска от съда разваляне на сделки в защита на държавния интерес, гласува в сряда парламентът, пише още ежедневникът. Депутатите са приели на първо четене законопроекта за изменение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), предложен от депутата Любен Корнезов от "Коалиция за България". Той се мотивира, че държавното обвинение трябва да има право да предявява искове за разваляне на приватизационни сделки, тъй като така интересите на държавата и на обществото ще бъдат по-ефективно защитени.

Три дни след като изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Георги Попов беше сменен с Георги Костов, руската компания "СК - табак" веднага се възползва от положението да възобнови контактите си с тютюневата ни компания. Това пишат руските вестници "Комерсант" и "Ведомости" във вчерашните си броеве. Първият отбелязва, че ситуацията сега може да се промени. "Комерсант" цитира вицепрезидента на "СК-табак" Григорий Исраелян, който твърди, че новото ръководство на "Булгартабак" е поканило собственика на руската компания Гарегин Гевондян на преговори. От руската фирма не изключват възможността да се договорят с българската компания за възобновяване на сътрудничеството, допълва "Дневник".

За пореден път заседанието на парламентарната икономическа комисия, на което в сряда трябваше да се избере надзорен съвет на Агенцията за следприватизационен контрол, не се състоя. Според "Дневник" причината този път бил полуфиналът от световното първенство по футбол Бразилия-Турция. От 24-членния състав на комисията в залата дойдоха само трима депутати - Юнал Тасим от ДПС, Петър Жотев и Йордан Нихризов от ОДС. Атанас Папаризов и Борислав Борисов от "Коалиция за България" се появиха само за да проверят дали ще се събере необходимият кворум от осем души. След задължителното изчакване от 15 минути се разбра, че заседание няма да има. Това е поредната игра на мнозинството, заяви Петър Жотев. Според него едно такова важно решение нарочно се отлага за "когато му дойде времето".

Сделката за продажбата на банка "Биохим" на "Банк Аустрия" ще приключи най-късно до 12 юли, съобщава "Пари". Днес се очаква съветът на директорите на БКК да одобри условията на договора и да обяви параметрите по сделката. Всички ще бъдат приятно изненадани от тях, заявил финансовият министър Милен Велчев. След това договорът трябва да бъде одобрен от надзорния и от управителния съвет на "Банк Аустрия". Съветът на директорите на БКК избра "Банк Аустрия" за ексклузивен купувач на "Биохим" на заседанието си на 30 май, а преговорите започнаха на 3 юни.

По време на двудневното си работно посещение в САЩ Милен Велчев е обсъдил финансовата страна на бъдещото присъединяване на България към НАТО с председателя на Комитета на САЩ по разширяването на алианса Брус Джаксън. Не съм поемал никакви ангажименти, но България ще продължи да изразходва повече средства за отбрана през следващите три години, отколкото другите страни кандидатки за НАТО, обяснил Велчев. Разходите ще бъдат около 2,9% от брутния вътрешен продукт за тази година.

МВФ и Световната банка трябва да се адаптират към новите икономически реалности в света. Това поиска Парламентарната сесия на Съвета на Европа (ПАСЕ), която обсъди на тазгодишната си лятна сесия дейността на двете финансови институции. Причината за това е очевидна: депутатите в асамблеята идват от близо 50 държави, осигуряващи по-голямата част от капитала на МВФ и СБ, чиито решения пък влияят пряко върху живота на стотици милиони хора по света, разяснява "Пари".
Разискванията станаха въз основа на доклад, подготвен от австрийския социалист Алфред Гузенбауер. Въпреки кардиналните промени от световната икономика след създаването на МВФ и Световната банка, за тях има място и сега, но при две условия. Първо, двете институции трябва да се адаптират към новите икономически реалности в света. Второ, основните насоки в тяхната бъдеща дейност да бъдат решени на нова конференция от типа Бретън Уудс, смята Гузенбауер. Първата такава конференция, както е известно, е начертала икономическата структура в света след Втората световна война.

Четвъртата традиционна награда на в. "Пари" "Банка на годината" получи Мая Георгиева, изпълнителен директор на "Първа инвестиционна банка". Престижната статуетка връчи председателят на изборната комисия Иван Искров. ПИБ е комплексният победител по всички показатели сред 28-те участващи в класацията банки. На официалната церемония снощи в "Хилтън" бяха дадени още четири награди. Приза за "Пазарен дял" получи "Булбанк", за "Динамика на развитие" - "Корпоративна банка", за "Ефективност" - "Българо-американска кредитна банка", и за "Пазарно присъствие" - "Обединена българска банка".

ОДС ще поискат оставката на вицепремиера Николай Василев, ако при продажбата на "Булгартабак" не се постигне добра цена и не се защитят националните интереси, обявиха вчера четирима сини депутати в парламента. Според тях сделката за тютюневия монополист е застрашена и най-вероятно ще се провали заради постоянните скандали около неговото ръководство, съобщава "Сега".
Напрежението в приватизацията е създадено от неадекватните управленски решения и вредната кадрова политика на вицепремиера Николай Василев, заяви депутатът Никола Николов. Според него във важни предприятия за икономиката по роднински и приятелски линии се назначавали хора, които не могат да ги управляват и така застрашавали реформите в страната.

Софийското летище обмисля идеята да премахне или поне да ограничи плащанията в долари, заради поевтиняването на щатската валута, допълва още "Сега". Основните плащания ще бъдат в евро, съобщи вчера изпълнителният директор на "Летище София" Стоил Пашкунов. В момента най-същественият дял от приходите на летището идва от наземното обслужване на чуждите авиокомпании. Услугите превоз на пътници от терминала до самолета, чекиране, информиране, обслужване на товари и почистване на самолети са в долари. Единствено трите държавни такси - за пътници, за кацане и за паркинг на самолетите, са в евро.

Кампания за ограничаване на пиратския софтуер стартира у нас през юли, пише още вестникът. Тя ще обхване и повечето страни в Източна Европа и има за цел да стимулира малкия и средния бизнес да използва легален софтуер. "Задачата ни е да накараме потребителите да не купуват пиратски копия", обясни вчера Велизар Соколов от фирма "АКТ Софт". 50% намаление ще ползва всеки, закупил продукти "Корел" от 1 юли до 31 октомври.

250 млн. долара загуби очакват туроператорите, ако се провали сезонът, алармира "Стандарт". Резкият спад на туристите от Русия, Украйна и Беларус е резултат от въвеждането на визи и лошата работа на служителите. От началото на сезона курортистите са с 80% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Очакваните загуби за страната ни ще са 250 млн. долара.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 2 часа

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 4 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 5 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 5 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 6 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 6 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 6 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 6 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"