0

"Битката за София" е рубриката на предавнето "Тази сутрин" по Би Ти Ви (bTV.bg), която започна да представя по азбучен ред основните кандидати за поста кмет на столицата.

Първи с водещия Николай Бареков разговаря досегашният главен секретар на МВР и настоящ кандидат-кмет ген. Бойко Борисов.

- Вие ще бъдете първият ни гост, за да разрешим може би по някакъв начин началото на голямата интрига на тези избори, както чухме и социолозите - ще бъдат ли те партийни или мажоритарни.

Те казаха, че вашата кандидатура би могла да ги направи мажоритарни, и обратно, вие бихте могли да изпаднете под руслото, така, на партийното влияние, както казаха самите социолози.

И вашата лична интрига в случая - ще превърнете ли високия си обществен рейтинг в политическа подкрепа? Да започнем с голямата новина, която каза доц. Щерев в нашето студио. Има шанс НДСВ да ви подкрепи на тези избори като независим кандидат за кмет.

Чухме аргументите на доц. Щерев. Как гледате на тази идея и ще приемете ли подкрепа от партията, за която играхте на парламентарните избори?

- Благодаря на доц. Щерев, защото го слушах внимателно. Ще започна с това, че всъщност какво общо имат кметските избори с партиите. Партиите в България доведоха София до това състояние, в което е в момента.

Партиите определят общинските съветници. Партиите са дали своите програми преди 2,5 години на всъщност кметските избори и са убеждавали хората коя партия какво ще направи. А какво направиха всички виждат.

Благодаря на доц. Щерев, благодаря и на Огнян Герджиков и на Милен Велчев, на всички, които са казали добри думи за мен.

- Е, това е една много мощна лична подкрепа за вас, но ще стане ли тя партийна ще разберем.

- Лична подкрепа аз търся от всеки гражданин на София, търся от всеки политик, от всеки човек.

- Това е ясно, всеки гражданин е един глас за вас, няма спор.

- Оттук нататък НДСВ какво прави днес, дали има политически съвет, дали участва в парламент си е е лично тяхна работа. НДСВ трябваше да ме вика и да говори с мен много отдавна, преди два месеца, да речем, тогава, когато се решаваха стратегическите проблеми, особено за МВР. Тогава те не само че не ме викаха, не само че не се вслушаха в това, което...

- Ами ви пратиха Румен Петков ...

- ...и се спазариха за министерства, правиха циркове в парламента не само те, и всичките останали, и сега слушам 10-15 дена, че те ме спрягат за кандидатура, връзват ме в някакви такива техни кандидати. Ами питам откъде накъде и с какво право.

- Кажете сега вие ще приемете ли, ако те ви подкрепят?

- Аз не желая партийна подкрепа от никоя партия. Не желая. И ако те искат да ме подкрепят, добре дошли са. Но аз партийни повели няма да изпълнявам и не се интересувам от това кой политически съвет кой кандидат издига или зад кого застава. Това си е тяхна партийна работа.

В противен случай ще излезе с всичките тези приказки, които те приказват, че едва ли не и аз участвам в тази далавера, наречена коалиция, и в това, което в момента всичките те правят.

- Коя коалиция, БСП и НДСВ ли? Защо е далавера тази коалиция?

- Ами, разбира се. Ами как да не е. Кой беше алтернатива на БСП в изборите? Какво ни караха да говорим ние или какво говорехме ние по време на тези избори и аз...

- Вие по време на кампанията казахте ли на хората, че сте алтернатива на БСП?

- Разбира се, на това беше изградена...

- Излъгахте ли ги?

- Аз не ги излъгах, защото се отказах от парламента.

- Вие оставате ли алтернатива на БСП?

- Аз оставам алтернатива на ръководството на политическите партии към този момент. Защото в предизборната кампания то не беше магистрала "Тракия", то не бяха имоти на царя, то не беше незабавно изтегляне от Ирак. Незабавно означава утре, вдругиден,а не така, както е решил парламентът, до края на годината.

Тези, които бяха против либералния алианс и не слушаха какво им казва Ахмед Доган преди изборите, че по този начин само може да се продължи в обща коалиция, сега участват в правителство с мандата на ДПС и на Ахмед Доган, и са вицепремиери и министри. Откъде накъде аз трябва да бъда...

- Чакайте само да уточним нещо много важно. Вие сте казали на
хората в кампанията, че сте алтернатива на БСП, и сте напуснали,
след това парламента.

- Аз напуснах и МВР.

- В прав текст ви питам, означава ли това, че вие оставате алтернатива на БСП?

- Разбира се.

- Така, добре, след като е така, продължаваме напред. Вие казахте, че г-н Петканов е работил за вкарването и за подготвянето на МВР за овладяването му от БСП. Това бяха ваши думи пред колегата Йово Николов от "Капитал". Обаче, ако трябва да продължим вашата политическа логика, знаете ли какво излиза?

Ако министър Петканов е работил за това, то какво е правило цялото НДСВ, докато е управлявало страната? Какво е правил вашият лидер тогава Симеон Сакскобургготски? Не излиза ли, че самото НДСВ е подготвяло БСП за влизането във властта като основна функция?

- Това трябва да го отговорят те, защото, дори когато се опитах и събрах тези седем депутати, които са в парламента от двете листи, Пловдив-област и Благоевград, да ги помоля поне Цветанов да го направят зам.-министър, нали, за да имам някаква подкрепа и политическа в МВР, те изпраха Цонко Киров. Откъде накъде?

- Кажете тази логика, съгласен ли сте с нея? Вие го казахте. Аз просто продължих вашата мисъл. НДСВ какво е правило - работило е да върне БСП във властта.

- Неслучайно двамата министри - и министър Петков сега е правосъден министър, а Бойко Коцев беше предложен за министър, остана, нали, и той е в момента основният мотор движещ в МВР.

- Има такава логика. НДСВ през цялото време, тези четири години, във всички министерства, не само в МВР, където Бойко Борисов е бил и е наблюдавал нещата отблизо, бе работило за влизането на БСП на власт отново. Функцията на НДСВ е да превърне БСП в партия, която ще управлява България, така излиза от това, което казахте.

- За другите министерства не мога да твърдя, но за нашето категорично. Знаейки как съм се борил и съм защитавал директорите на регионалните, на национални служби. Но за МВР повече аз, нали ви казах...

- Зависим ли сте от Симеон Сакскобургготски? Вие бяхте негов много, така, близък партньор в управлението, смятате го за личен приятел. Зависим ли сте от него, защото той утре може да поиска от вас да направите нещо и вие да не може да му откажете?

- Каквото е имало да правим, сме го направили. Аз съм благодарен за всичко, което бившият премиер е направил. Той направи много добри неща, две от тях ще влязат в историята - подписът му за НАТО и само един месец преди изборите подписът в Люксембург за присъединяване към ЕС.

Ами един месец преди изборите в Люксембург всички ни приветстваха за
присъединяване към ЕС и подписан договор. Един месец след изборите изведнъж се говори, че няма да ни приемат. Защо така, това ли беше целта на изборите, това ли трябваше да се получи с държавата?

- Зависим ли сте от Симеон Сакскобургготски в личен план?

- Не, аз съм независим от никого и това, което съм имал да направя, съм го направил. Когато той каза, че е много важно и че за Европа и за всичко останало е да участвам на изборите въпреки това, че нито имах възможност да сложа зад мен хора, на които да им вярвам аз и с които, като отивам, да убеждава хората да гласуват.

Аз се съгласих, дадох си името, участвах. Направих максимум според мен в тези червени региони.

- Притеснява ли ви това, че Симеон Сакскобургготски като лидер на НДСВ може да е работил със своята партия за връщането на БСП на власт?

- Аз предлагам, тъй като говорим...

- Да изчерпим тази тема.

- Не, говорим за София, а не за политиката. Няма нищо общо това, което...

- Искам само да разбера вашето мнение. Притеснява ли ви това, че Симеон Сакскобургготски като лидер на НДСВ може да се окаже, че е работил за влизането на БСП във властта?

- Аз мога да говоря, че в МВР това беше правено. За другите министерства няма как да се...

- Подозирал ли е Симеон какво прави Петканов?

- Така. Ще продължаваме ли нататък или...

- Само последният въпрос?

- Не, няма да отговоря повече.

- Не сте говорили със Симеон Сакскобургготски по тази тема?

- Не, няма да отговоря повече на тези въпроси.

- Не сте говорили със Симеон Сакскобургготски по тази тема?

- Няма да говорим повече по тези въпроси.

- Добре. Да изчерпим темата с МВР и да се съсредоточим върху София. Има ли разлика между вас и между генералите в обществения съвет, поканени от г-н Румен Петков?

- Ами аз напуснах МВР след обявяване на обществения съвет.

- Каква е разликата?

- Именно затова така нервно реагирам, когато НДСВ в момента започва да едва ли не... че ме подкрепя и може да излезе така, че аз съм излязъл от МВР, за да стана кмет на София, което не само че не е истина, а и е дълбока болка.

- Депутати от НДСВ казваха това, Борисов прави един сценарий, излиза от МВР, защото иска да става кмет на София.

- Затова не им ща нищо, точно затова не им ща нищо.

- Има ли фундаментални различия между вас и генералите от обществения съвет, поканени от Румен Петков, и, ако има, какво е то?

- Има, разбира се. Голяма част от тях са хора от друга епоха. Те са много добри професионалисти, били са за времето си, когато ние сме се борили срещу южния фланг на НАТО, а сега ние сме част от южния фланг на НАТО. Това са две различни епохи.

- Последен въпрос по тази тема, понеже, така, човекът, който сега ще цитирам, ме провокира да ви задам този въпрос, нещо, което е казал. Има ли някаква връзка между вас и част от тези генерали, да речем, връзка между Бойко Борисов и ген. Любен Гоцев?

- Г-н Гоцев даде доста интервюта, където изясни много от нещата, но... Имате предвид Иван Костов, това, което днес във... за пореден път...

- Не, нещо, което е казал Любен Гоцев. Искате ли да ви го прочета? Той казва пред в. "Сега" миналата седмица: "Говорим си на "Ви" с Бойко Борисов, макар че се познаваме от много време.

Тук има един детайл, казва той, който ме кара да се замисля като, ми задодохте въпроса защо има отношение Бойко Борисов към мен. Преди изборите Бойко Борисов ме помоли да лобирам по един въпрос, но аз не успях. Може би това е охладило отношението му към мен.

Да лобирате за нещо в МВР, пита журналистът. "Нещо, което го интересуваше лично" е отговорът. Ако това е вярно, би следвало да имате някаква връзка с него.

- Вижте. Аз познавам и Любен Гоцев, познавам всички по-големи, средни хора в бизнеса и тези, които по някакъв начин са били в държавния апарат. А и вече пета година към под рентгена и на нашите служби, и на българското общество, и на евро-атлантическите служби. Тези хора имат подобен стил на изговаряне, с недомлъвки, с приказки, с...

- Кажете тогава за какво лично сте го помолили и ще решим въпроса.

- Не считам, аз специално не си спомням за какво мога да го помоля и кога точно сме говорили. Не виждам... това са неща, които не ме касаят. А и той пред кого ще помогне, за да се случат. Това са хора, които навремето са изиграли своята роля за държавата, добри професионалисти. Просто те са хора от друга епоха.

- Ако Татяна Дончева се включи в тази кампания, както се очертават нещата от страна на БСП, тя ще стане много интересна и на вас ще ви е необходим вотът на т.нар. десен избирател.

Иматели допирни точки с десните партии в България като личност? Вие сам казахте сега, че оставате алтернатива на БСП, което може би хората ще го изтълкуват като някаква по-добра политика, която НДСВ така и не успя да направи.

- Не, мен ме интересува вотът и на левите, и на тези хора, които също считат, че са предадени по един или друг начин и от страна на БСП, и от десните партии. Защото десните партии, както и БСП, реално участват в управлението на столицата.

Татяна Дончева, ако..., или който и да е кандидат там е партиен кандидат, и той първо трябва да дойде и да каже за тези 2/3 от времето, в което вече общинските съветници, излъчени от БСП, какво са направили в столицата.

- В този общински съвет ще бъдете точно като главен секретар в МВР при министър Румен Петков, да ви кажа направо. Той е своенравен общински съвет, води собствен живот, при това държи парите на София и, общо взето, ще ви позволи само да имате медийни изяви според мен.

- Не, медийните изяви ме радват, че всички критици се обръщат към тях, макар че, ето, и тука г-н Костов е във вестника. Всеки ден в някой вестник той има интервю или се показва по телевизията, а говори за мен, че съм медия...

- Ето, вижте какво казва Иван Костов, аз съм си го отделил. Той има тук специално един абзац, посветен на Бойко Борисов: "Той не може да е кандидат на демократичните софиянци. Аз затова ви попитах дали искате да бъдете кандидат на десните. Той е пожарникар."

- Защо? Защото е момент, да, аз се гордея, че съм пожарникар, а не съм преподавател по политикономия на социализма. Защото явно тази наука е накарала, ето, моето градче да вземем, Банкя, от едно цъфтящо курортно селище, което се равняваше със Сандански, с Велинград, по времето на модела "Софиянски", по времето на това правителство, което ръководеше г-н Костов, стадионът и най-хубавата спортна база я разораха и я направиха на вили.

Теневия баир, откъдето кислородът идваше за града, го изсякоха и го построиха с вили. Градът се съсипа докрая.

- Г-н Костов, той е от Драгалевци, той какво общо има с Банкя, вие сте от Банкя?

- Ами всеки квартал е част от София.

- "В миналото Борисов е поддържал тесни контакти с организирани престъпни групировки - казва Костов. - Борисов сам признава, че не става за кмет в момент на трезва преценка."

- Ами аз в момент на трезва преценка пък го запитал г-н Костов години наред като финансов министър, шеф на митниците, след това премиер в едно време, в което президент Петър Стоянов, председател на Народното събрание Йордан Соколов, председател на Висшия съдебен съвет г-н Григоров, който не криеше, че е костовист, публично го казваше, главен прокурор... които назначиха тогава Филчев, син кмет на София Софиянски, цяло правителство - Бакърджиев, Бонев, Надежда Михайлова, Божков,
излъчено от тях.

В същото време опозиция няма в страната тогава, бита с камъни БСП, изгонена от парламента.

- Е какво?

- Защо г-н Костов, първо, през тези ченири години и с неговите хора не доказа една престъпна групировка или една престъпно деяние, което аз да съм извършил. Второ, ако е така...

- Е тогава вие не бяхте фактор. Само да ви кажа, по времето на Иван Костов вие бяхте охрана на Тодор Живков.

- Да, аз и сега в сравнение с тях, те са били премиери, аз съм бил един главен секретар. Но той явно всеки ден се интересува от това аз, което правя, а не БСП или не другите. Досиетата да вземем. В едно свое интервю преди два-три дена той казва, че Държавна сигурност е нещо много лошо, което... всъщност и отварянето на досиетата. Питам аз при това пълно владеене на държавата тогава защо не се разсекретиха досиетата. Питал съм го и Методи Андреев.

- Вашият отговор какъв е? Вие казахте пръв от НДСВ, че трябва да се разсекретят досиетата, първи го е (говорят заедно, не се разбира - бел. ред.)... вие бяхте вторият.

- Продължавам до ден днешен да го твърдя. Защо тогава, когато
цялата власт беше в ръцете на г-н Костов, не отвориха досиетата.

- Е защо, какъв е вашият отговор? И вие трябва да знаете нещо за г-н Костов, както г-н Костов знае за вас.

- Отговорът е предхождан и с лепенките, лепенките, които те твърдят, че всъщност са се преборили с престъпните групировки и ги били изгонили, като махнали лепенките. Това е една заблуда за обществото и всеки човек, който си застрахова колата, много добре знае, че всъщност нищо не са премахнали.

- Вие ги знаете нещата отблизо, какъв е бил проблемът?

- Защото застрахователните компании, ами, разбира се, че тях ги знае всеки гражданин, защото, като отива да се застрахова, му казват "застраховката важи, след като бъде маркирана колата". Просто застрахователните компании преминаха на по-високо технологично ниво, електронно маркиране на гуми, стъкла, джанти и т.н.

- И от професионална гледна точка каква е логиката на г-н Костов с това технологично ниво?

- Явно защитават някого. Аз не знам защо излиза, че са били изгонени някои, след като не са изгонени.

- Заради групировките той не е отворил досиетата според вас.

- Явно, че след като знае и за Петър Стоянов толкова неща, има някой, който му помага най-вероятно.

- Да ви попитам за управлението на София, понеже ще ни свърши
времето. Първо, въпросът на Румяна Бъчварова е изключително важен. Вие как се готвите да ставате кмет на София? Какво правите? Как върви подготовката на кандидат-кмет?

- Първо, много внимавам да не се прилепят и партии, и хора, които по един или друг начин са били, изпадали, а много такива има и ежедневно идват и буквално си предлагат услугите.

- Поне казахме в "Тази сутрин", че не искате НДСВ да ви подкрепя. Аз съм тук с вас в студиото и помня какво сте казали. Няма да...

- Не искам никоя партия да ме подкрепя. Всяка партия да си изкара кандидат и кой каквото изкара на изборите, това е.

- НДСВ няма да ви подкрепят, няма да им дадете.

- Другото, което е, направили сме един щаб от хора, с които лошо е, че аз нямам партийни структури по районите, нямам застъпници, нямам нищо, което партиите притежават с десетки години...

- Но може да имате решение. Вижте какво става сега. На 2 октомври затваря сметището в Суходол. Минко Герджиков само преди два дена, което е, така, твърде в последния момент е внесъл искане за разрешаване екологично на останалите сметища в София.

Разбирате ли, че София няма сметище? На 2 октомври София остава
зарината в боклуци. Може пък да имате някакво решение на този
въпрос. Господ да е с вас, ако станете кмет.


- Решението на този въпрос трябва да се търси вътре в общината, в смисъл да се извадят документите и да се погледне кога за първи път са подадени документи, преди колко години са взети решения да се прави сметище и всичко останало.

- Е, тя работата отиде.

- Иначе аз и досега съм участвал пряко в почистването на столицата, като правехме десанти нощно време да извозим боклука от, дето викате вие, модела "Софиянски". И където накрая всичките партии гласуваха и вчера слушаме, вместо да има превенция, да има наказания за тези, които вършат тези неща, този човек ще ни представя и в Брюксел.

- Ама те знаят ви в Брюксел ние кого пращаме според вас?

- Сигурно знаят, защото те имат толкова представители тук,
че...

- Кой е основният виновник в т.нар. модел "Софиянски"? Вие до момента говорихте по принцип, критикувахте политици, критикувахте магистрати. Искам да чуя конкретно кой е виновникът за т.нар. модел "Софиянски"? Има ли виновници и кои са техните конкретни имена? Каква е вашата оценка?

- Ами първо, виновни са и гражданите, които три мандата поред гласуваха за Софиянски, виждайки това, което прави. Дето се вика, всички ние си заслужаваме управниците. Оттам нататък виновни са тези, които гласуваха такива закони, че да може да съществува този съвет "Софиянски".

- Кои са те?

- Момент... ами партиите, които са в парламента, парламентарно представените за тези години. Не може примерно, ето един... селата около град Банкя избират сами своите кметове, а самият град получава назначение отвън.

- Добре, но вие пак говорите за партиите. Кои са виновниците за този модел "Софиянски", конкретно според вас, политически, ето, като политик най-сетне Бойко Борисов. Кой е виновникът за този политически модел?

- Аз, ако стана кмет и отида в общината, едно от нещата, които ще направя, е да погледнем следприватизационния контрол. Там според мен ние ще намерим виновните за модела "Софиянски".

София е градът, в който е извършена най-голямата приватизация, което означава, че градът трябва да свети, да цъфти. Сиреч много пари са дошли в града.

- Означава ли, че някой е прибрал парите? Ето питате днес къде са парите.

- Всичко това ще стане ясно, обаче аз нямам достъп до общината сега. Когато се отиде там, ще видим - продаден магазин, продадена спортна площадка, направен блок там.

Би трябвало някъде в договора накрая да пише, че заради еди-това си
получават или толкова пари, или трябва да направят две нови площадки.

- Както питаше Тери Пратчет: "Кой изяде прасето?". Последен въпрос, г-н генерал, последен въпрос. Какво мислите за Ахмед Доган и за ДПС? Преди малко казахте добри думи, говорим за партията.

- Доколкото знам, Ахмед Доган и ДПС не издигат кандидат, но казаха, че ще подкрепят кандидат. Какво мисля за тях ли?

- Надявате ли се да ви подкрепят те?

- Аз мисля, че на Ахмед Доган му завиждат всички, защото за разлика от тези, които се самоиздигат в държавници и политици, той, без много да шуми, така си подрежда играта, че накрая всичките ги поставя в ъгъла. Просто, вместо да се поучат и да видят как той действа, те, нали...

- Вие като главен секретар на МВР чухте ли нещо за тези обръчи от фирми около партиите в България, за които Ахмед Доган разказа?

- Чух, разбира се, и аз искам само да напомня нашите операции, които проведохме по "Булгартабак", Държавния резерв, там има повдигнати обвинения, текат процеси.

- Смучат ли партиите пари от държавата?

- Да. Да. Именно затова не се приемат и много закони, които да кажат как се финансират партиите, за лобизма. Защо не се приемат...

- Добре. Завършваме така разговора. Ген. Борисов, първият човек, който представихме в нашата рубрика, която започнахме - "Битката за София", първият кандидат за кмет по азбучен ред, Бойко Борисов, гост в нашето студио - с това какво го мотивира да влезе в политическата битка и, разбира се, какви са целите, които той си е поставил.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 13 минути

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 34 минути

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 2 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 2 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 3 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 3 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 3 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 4 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 4 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 5 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 5 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 6 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 6 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 7 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради