0

- Г-н Халаф, каква е ситуацията в поствоенен Ирак? Сработва ли новата стратегия на САЩ?

- Ситуацията в Ирак придобива по-страшни измерения с всеки изминал ден. Американската администрация предприе нова стратегия за Ирак. Предвижда се още 22 000 военни да бъдат изпратени в района на столицата Багдад и други проблематични градове.

Стратегията предлага и действия за помирение между различните религиозни общности в страната.

Нов елемент е и тактиката за проверки по районите около столицата, ликвидиране на терористите, настаняване на изгонени преди шиити и започване на инфраструктурни проекти.

Целта е да се привлекат повече от местните жители в процеса на възстановяване, защото безработицата в Ирак достига 60%.

Тя именно принуждава повече жители да търсят финансова закрила от терористичните организации.

В страната има множество различни милиции. Има сунитски и шиитски милиции, както и муджахидини, които се инфилтрират през границата. Всяка от тези групировки има собствена цел и идеология.

Сунитите искат завръщане на власт на бившия режим на БААС и Саддам Хюсеин. Шиитите и искат осъществяване на иранската визия за региона. "Ал Кайда" пък иска да превърне Ирак в нов халифат и от там да започне ислямизацията на съседните държави.

- По думите Ви разбираме, че в Ирак цари хаос и насилие?

- Не в цялата страна. В Северен Ирак кюрдите нямат проблеми със сигурността, те на практика си изграждат собствена държава и техните проблеми са по-скоро социално икономически. Вече се забелязва нашествие на инвеститори от цял свят.

Американски, германски и френски предприемачи вече сериозно са навлезли в района. Появяват се нови консулства на изброените държави и дори Русия откри ново представителство.

- Каква е перспективата за Ирак, ще се установи ли някога демократичен режим?

- Не мога да отговоря положително на този въпрос. В момента в Ирак няма нито една партия, която да вярва в съвременния демократичен строй. Той се разминава в идейно отношение с принципите на исляма, чиито проводници са именно политиците.

Да се говори за демокрация от западен тип в Ирак е абсурдно. Когато една държава не може да гарантира живота и сигурността на гражданите си, те могат във всеки момент да потърсят закрила и да сътрудничат на сектите и терористичните организации.

Дори Хенри Кисинджър в последния си анализ казва, че САЩ не трябва да търсят установяване на демокрация от западен тип в Ирак, а по скоро да се ангажират с установяването на мир и подобряване на сигурността.

Дори при нови избори ситуацията ще остане непроменена, защото няма предпоставки за спечелване на изборите от либерални политически формации.

В самото общество господства политическият ислям. Дали иракчаните желаят именно това, не мога да кажа, но със сигурност постепенно установяват, че религиозните партии водят по-лошо управление дори от това на Саддам Хюсеин. Има едно изследване за книгите, които се четат в Ирак.

Тенденцията е ясна - в предишни години се четяха повече религиозни книги, но от тази година по-търсена става светската литература.

- Какъв е изходът от тази тежка ситуация в Ирак?

- Спасението на Ирак може да стане само по един начин. Американците трябва да приемат реалностите и да се откажат от налагането на парламентарна демокрация в страната. Трябва да разпуснат парламента.

Да обявят извънредно положение, за да повишат сигурността на гражданите. Да създадат едно правителство на националното спасение, като забранят всички религиозни партии.

Правителството трябва да е технократско и членовете не трябва да са обвързани с нито една местна партия. Просто трябва да има санитарен период за подготовка на обществото към демократично управление.

Всякакъв вид избори в момента ще доведат до вземането на властта от ислямистите.

В Палестина властта бе взета от "Хамас". В Египет "Мюсюлмански братя" щяха да спечелят целия парламент, ако не бяха службите за сигурност в страната.

- Администрацията в САЩ прави все по-остри изказвания по адрес на Иран. Експерти прогнозират, че може да се стигне до военни удари срещу страната, ако не прекрати ядрената си програма. Каква е Вашата прогноза?

- Интензифицирането на информационната война между Иран и САЩ показва, че американците не изключват военен удар. Според мен на територията на Ирак вече се води война срещу Иран от един месец.

За това свидетелства арестът на трима високопоставени ирански служители в дома на лидера на най-голямата шиитска иракска партия "Върховен съвет на ислямската революция" Абдул Азис Хаким.

След протест на иракското правителство ги пуснаха, но по време на ареста заловиха голямо количество документи, които потвърждават, че Иран се намесва във вътрешните работи на Ирак.

В Кюрдистан по-късно бяха арестувани други петима иранци, за които Техеран твърдеше, че са дипломати. В последствие се оказа, че не са дипломати, а работят за революционната гвардия на Иран.

В тях намериха документи за парични потоци от Иран към организации в Ирак. Карти за трафик на оръжие. Петимата са още в затвора. Бяха арестувани и 700 ръководители от армията на Муктада Садр.

Имаше още такива знакови арести, които показват, че мерките срещу Иран са съвсем реални. Според американските анализатори това са провокации към Иран. Ако Иран реагира остро, това вече ще е повод за военно нападение, както Пърл Харбър.

Според мен е възможно да има война в региона. Условията за това са налице. Има два проекта за Близкия Изток. Американският проект цели демократизацията на региона с падането на всички режими, започвайки от Ирак.

Другият проект е иранският, който цели ислямизация в региона и поемане на властта от шиитската секта. Саудитска Арабия и останалите държави до този момент не бяха активни, но като видяха тази агресия на Иран, са по-склонни да подкрепят американските усилия.

Перспективата Иран да се сдобие с атомно оръжие ги плаши. В крайна сметка тероризмът заплашва всички.

- В България имаше арести на радикални ислямисти, поддържали сайтове, целящи насаждане на религиозна нетърпимост. Това изолиран случай ли е на подобна подривна дейност?

- Цяла Европа е заплашена от навлизането на радикалния ислям. Арестите в България не са изолирани от подобни случаи в Западна Европа.

Миналата седмица осем французи бяха арестувани за подривна дейност в Египет. В Белгия имаше наскоро такива арести. В Германия и Франция също има ислямистки групи, а на Балканите има нашествие на ислямисти.

Ядра, които са добре финансирани, с потенциал да проникнат във всяка държава с голяма мюсюлманска общност.

В България има такива общности в Родопите. Аз правих едно изследване и мога да кажа, че опасността е сериозна.

В страната действат различни фондации и тези мюсюлмански общности са почва за развитието на радикалния ислям.

В различни райони на България има нарастване на броя на ислямските училища. Те представляват проблем и за самите арабски държави. В Пакистан бяха затворени 4000 такива училища.

България може и трябва да упражни контрол върху тези школи. Трябва да се изясни кой, как и какво преподава там.

- Защо намират почва тези движения в България?

- Не в цяла България, трябва да отбележа. Там, където има хора от турски произход и членуват в ДПС, има опасност за тези радикални звена да бъдат разкрити и засечени.

ДПС е модерна светска партия и нейните членове имат друго мислене. Но в отдалечените райони с българо-мохамедани...

Такива райони се характеризират с висока безработица и там лесно могат да проникнат радикални организации, като предлагат парични помощи.

Ако отидете в джамията във велинградското село Света Петка, ще видите страшна картина. Млади момичета учат забулени. Момчетата пускат бради и носят къси панталони като ислямистите. Всички четат само Корана.

Как ще се справят в живота? На много от тях ще им организират обучение в арабска държава в ислямски университет. Там те стават лесна плячка за "Мюсюлманските братя", организация която ги вербува и превръща в терористи.

- В Европа нивото на бедност е доста по-ниско, но и там се инфилтрират ислямистки организации. На какво се дължи това?

- Там факторите са други. Ислямското население чувства, че е изолирано. Чувства, че има дискриминация срещу тях. Родителите им са строго индоктринирани в омраза срещу САЩ и Израел.

Ако направите анкета сред възрастните имигранти от Близкия Изток в Западна Европа, ще видите, че те мислят по същия начин, както гражданите в самите размирни региони.

По същия начин възпитават децата си. Те не приемат новото в общественото развитие. Не приемат толерантността. Децата са потенциални терористи.

- Как може да реагира държавата и нейните граждани срещу подобна заплаха?

- Българската държава си има лостове и мерки и трябва активно да ги използва, да възпира тази заплаха. Във всички европейски държави има такава опасност. В много от тях отнемат гражданството на такива хора.

Ако един човек представлява заплаха за националната сигурност, не трябва да се отнасяме демократично към него, защото той точно от тези принципи се възползва.

Аз съм сигурен, че българските служби за сигурност имат наблюдения и знаят кой, къде и как извършва подривна дейност.

Има множество фирми, които идват от арабски държави и са проводници на финанси за такива хора и организации.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 51 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума