0

Д ва варианта за продажбата на БМФ анонсира "Сега".
Два варианта за раздържавяване на Параходство Български морски флот (БМФ) разглежда министерството на транспорта, научил вестникът.

Единият е 70% от капитала на дружеството да бъдат продадени на стратегически или финансов инвеститор, а останалите 30% да се пуснат на фондовата борса. Другият вариант е 100% пряка продажба, без борсата.

Стратегията за раздържавяването на БМФ все още не е представена на правителството. Тя подлежи на одобрение и от парламента. От ведомството на Петър Мутафчиев се надяват, че това ще се случи преди лятната ваканция на депутатите.

В последния мониторингов доклад на Брюксел сделката за БМФ влезе в жълтата зона. Забележката е, че не може едновременно всички големи пристанища, регулаторният орган и най-големият морски превозвач да са контролирани от държавата.

Телевизори и лук поевтиняха за три години, констатира още "Сега".
Въпреки че България бързо догонва ЕС по цени, няколко основни стоки са поевтинели през последните три години, установи Националният статистически институт (НСИ).

Средната цена на олиото се е снижила от 1,86 през 2003 г. на 1,69 лева за литър през 2005 г. Компотите са паднали с 14 стотинки от 2,04 на 1,90 лева за кг, а килограм кромид лук - от 72 стотинки на 61, показва изследването на НСИ.

Най-забележително е обаче поевтиняването на битовата техника. За три години средната цена на телевизора е намаляла от 337,36 на 270,89 лева.

А нахлуването на DVD плейърите буквално е сринало средната цена на видеото от 568,90 лв. през 2003 г. на 182,2 лева през миналата година. Повечето стоки и услуги обаче са поскъпнали през последните три години.

Търговците ще плащат за забава на ремонт, информира още "Сега".
Две години става минималната гаранция за стоките с дълга употреба.

Това предвижда новият закон за защита на потребителите, който влиза в сила от 10 юни. Срокът е според изискванията на ЕС, досега такъв задължителен период не бе регламентиран в закон.

Въвежда се и максимален срок от един месец, в който дефектирала стока в гаранция трябва да бъде ремонтирана. Ако надвиши този срок, търговецът ще дължи обезщетение на клиента, е записано в закона.

От 10 юни всички цени трябва да са с включен ДДС. Като нова защита срещу измама на клиентите е и изискването, преди да обявят сезонно намаление, търговците да са продавали поне един месец съответните стоки на фиксирани цени. Самото намаление не може да трае по-малко от един ден и повече от един месец.

Въведени са и конкретни срокове за отговор на потребителските жалби. Компетентните органи, към които са препратени, ще са длъжни да им отговарят за 14 дни. Ако е необходима допълнителна проверка, ще се чака до месец.

Евронатиск предизвика кадрови рокади в АЕЦ "Козлодуй", съобщава "Дневник".
Броени дни след предупредителното писмо от Европейската комисия за забавяне в областта на ядрената енергетика министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров направи рокади в ръководството на АЕЦ "Козлодуй".

В качеството си представител на държавата, едноличен собственик на централата, той освободи от длъжност изпълнителния директор Иван Иванов. Късно снощи Съветът на директорите на АЕЦ избра на поста досегашния зам.-изпълнителен директор Иван Генов.

В предупредителното писмо от края на миналата седмица еврокомисарите по разширяването и енергетиката Оли Рен и Андрис Пиебалгс отбелязаха изоставане при демонтажа на I и II блок на ядрената централа. Изразено е и недоверие по спазването на ангажиментите за затварянето на III и IV блок, което трябва да стане до края на тази година.

КФН разреши инвестициите в Украйна и балтийските републики, информира още "Дневник".
Българските колективни инвестиционни схеми вече могат да инвестират набраните парични средства и на регулираните пазари в Украйна и балтийските републики.

Това стана възможно, след като Комисията за финансов надзор (КФН) разшири списъка на чуждестранните регулирани пазари, в които могат да се влагат активи на българските инвестиционни дружества и договорните фондове. Включването на новите пазари е по предложение, постъпило в комисията.

Според експертите от надзора украинският капиталов пазар в момента все още има ниска ликвидност и е фрагментиран. Развитието му през последните години обаче дава основание да се очертаят добри перспективи и възможности за портфейлни инвестиции, поради което се дава достъп и на българските инвеститори.

Българските инвеститори ще могат да купуват акции само от компаниите, включени в украинския индекс PFTS. В него влизат 12 компании, като всеки месец се прави преглед на включените в индекса акции.

PFTS започва да се изчислява от 10 януари 1997 г., като първоначалната му стойност е 100. Той се изчислява ежедневно и седмично на база на пазарната капитализация. В индикатора са включени представители на ключови за украинската икономика сектори като енергетика и металургия.

Плащанията през интернет и банкомат растат, установява още "Дневник".
Плащанията през интернет са се удвоили от началото на годината, като по данни на системата ePay.bg, която се оперира от фирмата "Датамакс", към 6 юни в мрежата са платени стоки и услуги за около 22 млн. лв.

През банкомат за същото време са платени пък за около 8 млн. лв. Ако пазарът запази темпото си, нищо чудно в края на годината да бъдат отчетени 100 млн. лв., преминали през интернет.

За сравнение - миналата година през глобалната мрежа и банкомати са платени стоки и услуги за 42 млн. лв. Статистиката показва, че растат не само броят на транзакциите, но и сумите, платени през интернет и банкомат.

Тук трябва да се направи уговорката, че тези данни обхващат само плащанията с карти, издадени през националния картов оператор, и не отчитат картите на ОББ и ДЗИ банк. За последните месеци през ePay.bg са правени по около 96-98 хил. транзакции, което прави по над три хиляди транзакции на ден.

За сравнение - по данни на БОРИКА миналата година са извършени през системата общо 645 хил. операции, или по около 1800 на ден. И от тази статистика липсват данни за картите на ОББ и ДЗИ банк.

Тецът ще дава евтин ток, обявява "Стандарт".
С 14% по-ниска цена на тока от бъдещата централа "Марица-изток 1" е договорило българското правителство. Това каза президентът на AES Пол Ханрахан при първата копка вчера.

При подписването на договора през 2001 г. бе договорена фиксирана цена от 4,39 цента за квтч, на която НЕК ще изкупува електроенергията след пускането на централата. При намаляването й с 14% тя става около 3,775 цента, която е сред най-ниските у нас.

Новата ТЕЦ ще осигурява близо 10% от необходимата електроенергия на България. Проектът за изграждане на нова заместваща мощност на площадката на ТЕЦ-а е от 1998 г.

Тогава щатската компания 3С спечели международен търг за изграждане на 670 мвт мощност. През септември 1999 г. AES придоби 88% от капитала на 3С и така стана мажоритарен собственик на проекта.

Договорът бе подписан пред 2001 г. от правителството на Иван Костов, само четири дни преди изборите. След изграждането на проекта държавата ще получава годишно около 40 млн. лв. приходи от данъци, а "Мини Марица-изток" - над 80 млн. лв. за доставените лигнитни въглища.

Около $150 млн. ще получат българските фирми, подизпълнители на обекта. През трите години на изграждане проектът ще осигури над 2600 работни места.

"Америка налива милиарди у нас", коментира още вестникът и пояснява, че тръгват два големи икономически проекта в страната ни.

След като вчера министърът на енергетиката Румен Овчаров и президентът на АЕS Пол Хан Рахан направиха първа копка на нова електроцентрала АЕS - "Марица изток 1", друг щатски гигант - "Хюлет Пакард", пък откри глобален център за обслужване на клиенти.

"24 часа" пише за новоучредения Съюз на българската туристическа индустрия. В него влизат 58 физически и юридически лица, а за председател е избрана Петя Славова, представител на "Феста холдинг"АД.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 46 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 56 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 2 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков