0

М инимален ръст на заплати и пенсии след влизането в ЕС, извежда "Сега".
Минимална заплата от 170 лв., еднократно увеличение на пенсиите от 1 юли с 8,5%, замразяване на детските и обезщетенията за безработица.

Това предвижда проектът за държавен бюджет за 2007 г., който днес ще бъде обсъден на заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество. Според него бюджетните заплати ще нараснат с 10% от 1 юли, а средните надници - с 8,4%.

Жп мрежата от две седмици е с блокирани сметки, пише изданието.
Предприятието, което държи цялата жп мрежа в страната - линиите, гарите и съоръженията, от две седмици насам е с напълно блокирани банкови сметки.

Причината е иск на чешката фирма ЖС "Бърно", отправен чрез съда до Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

По договор от 2003 г. чехите са реконструирали жп линията Струпец-Роман, но не са получили парите си, което е поводът да поискат запориране на сметките.

ТЕЦ "Варна" остава без въглища, алармира вестникът.
ТЕЦ "Варна", приватизирана наскоро от ЧЕЗ, закъса за въглища. Тя разполага само със 150 000 тона, които ще й стигнат за два месеца, в противен случай трябва да купува на цени, които са с 20% по-високи от сегашните, каза вчера шефът на съвета на директорите на централата Ян Вавра.

Конюнктурата на пазара кара централата да поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличение на цената, по която продава тока на НЕК с близо 15%, каза шефът на централата Иван Бъчваров.

Все още не е ясно как ще реагира регулаторът, тъй като цените на производителите се разглеждат веднъж годишно, но законът предвижда изключение при силно изменение на цените на суровините. 

Рекордни загуби от ДДС може да изненадат бюджета, смята ежедневникът.
Догодина държавният бюджет може да претърпи двойно по-големи загуби от ДДС в сравнение със заложените в него.

"Не е изключено загубите от данъка у нас да достигнат 1 млрд. лв., което е допълнителна загуба от около 550 млн. лв. извън разчетеното в плана за 2007 г." Това е записало ведомството на Пламен Орешарски в доклада към проектобюджета за догодина.

Досега финансовият министър предупреждаваше за загуби от около 450 млн. лв., колкото са и заложените в бюджета. 

"Мобилтел" пуска за бизнеса 0.5 ст./минута, информира още "Сега".
Нови тарифни планове за корпоративни клиенти, които предвиждат до 30% по-евтини разговори, пуска "Мобилтел", съобщиха от компанията вчера.
Отстъпката се активира безплатно и за досегашните клиенти на оператора, ако подпишат 2-годишен договор с GSM-оператора. Помежду си в групата, абонатите ще разговарят срещу 0.5 ст. на минута в рамките на предварително купени минути.

За конференцията на "Юромъни" пише "Дневник". България ще има най-висок показател за преки чуждестранни инвестиции към БВП от цяла Централна и Източна Европа (ЦИЕ), прогнозират анализаторите на "Уникредит груп".

Според техните очаквания този индикатор ще е 9,8% средно за тази и следващата година, а на второ място се нарежда Румъния с 6,5%. Интересът на чуждестранните инвеститори към двете страни ще бъде подкрепен убедително от предстоящото членство в Европейския съюз.

"България ще става все по предпочитано място не само за бизнес, но и за туризъм и образование", смята Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на търговските банки (АТБ) и председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Булбанк.

СОС обсъжда таван на заплатите за шефовете на общински дружества, четем в същото издание.
Най-високата заплата на шеф в общинско дружество да бъде 2100 лева предлага председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов.

Предложението ще бъде обсъдено на заседанието в четвъртък, съобщи пресцентърът на СОС. Тази заплата ще получават директорите на дружества с коефициент на рентабилност над 10%. Членовете на съветите на директорите в тези дружества ще получават не повече от 1500 лева.

САПАРД одобри нови 61 проекта, отбелязва ежедневникът.
Нови 61 проекта по програма САПАРД за близо 50 млн. лв. одобри на заседанието си от 20 октомври комисията за избор на проекти към фонд "Земеделие", съобщиха от земеделското министерство.

Средствата основно ще отидат за покупка на елитни породи животни и модернизация на ферми. От 30 октомври започва нов прием на документи.

Лондон иска овчари вместо инженери, коментира "Стандарт".
Овчари, а не инженери иска Лондон от България. Британското правителство наложи ограничения за българските работници в първите две години след присъединяването ни в Европа.

Квота от 20 хил. души годишно ни се дава само в земеделието и в хранително-преработвателната промишленост. Наетите там обаче ще могат да работят само 6 месеца и няма да имат достъп до никакви социални фондове, каза вътрешният зам. министър Лиъм Бърн.

Водят туристи по пътя на виното, четем още в изданието.
Маршрутът, дълъг 166 километра, минава през девет винарски изби в Централна България, които са с капацитет 25 млн. бутилки. В тях гостите ще дегустират отбрани еликсири. Вече е създадено икономическо обединение "Античен път на виното", в което влизат девет общини от областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

На 26 октомври за присъединяване към клъстера ще гласува и Общинският съвет на Карлово. Поканени са и представители на винарски изби, регионалната лозаро-винарска камара "Тракия", хотелиери и фермери. Председател на обединението е областният управител на Пловдив Тодор Петков.

Велинград става втори Карлови вари, отбелязва "Стандарт".
До три-четири години Велинград ще конкурира чешкия курорт Карлови вари, като се превърне в най-големия СПА и балнеоложки център у нас.

Активното строителство на 4- и 5-звездни хотели вдига категорията на градчето, съобщиха от Националната асоциация по СПА туризъм. В момента във Велинград се изграждат около шест-седем нови хотела и СПА центъра.

Искат 23 ст. за лихвоточка, информира всекидневникът.
Цената на лихвоточка трябва да е между 18 и 23 ст., като се има предвид движението на инфлацията и цените на жилищата през последните двайсетина години. Това заяви Слав Славов, ръководител на екип за приложението на лихвоточките в градовете.

В момента държавата дава по 4 ст. Всички притежатели на лихвоточки трябва да получат обезщетение, твърди председателят на Сдружението на собствениците на компенсаторки Валентин Христов. 48 хил. души имат около 12 млрд. лихвоточки.

Поскъпването на храните изпревари влизането в ЕС, обявява "Монитор".
Пилешкото, олиото, хлябът и брашното поскъпнаха от 5 ст. до 1 лев за килограм в магазините. Вместо от 1 януари 2007 г., както се очаква, производителите вдигат цените още от сега.

За да запазят своята печалба търговците на дребно също коригират нагоре цените. Според магазинерите ръстът на цените на хранителните стоки ще продължи.

12 млрд. лихвоточки и над 607 млн. компенсаторки чакат зануляване, извежда още вестникът.
Около 12 млрд. към днешна дата са лихвоточките, които притежават дългогодишните жилищно-спестовни вложители, над 607 млн. пък е броят на активните компенсаторки, съобщиха от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

От години държавата е в дълг към тези хора, но за съжаление не прави почти нищо, за да ги овъзмезди срещу техните непарични платежни средства, каза Валентин Христов, шеф на сдружението.

Силно присъствие на България в Скопския панаир тази година, отбелязва "Новинар".
Български компании се представиха тази година на Международния скопски технически панаир. Това са "Оргахим", "Блик", "Нобела", "Щайнбергер" и др.

Тяхното представяне е организирано от "Интермикс" ООД, които са изключителен представител за страната ни на Белградския и Скопския панаир.

Представителите на панаира улесняват работата на фирмите, като водят административната кореспонденция и организират построяването на отделните щандове по проект на самата фирма участник. Тази услуга не оскъпява допълнително участието по време на изложба в международния панаир.

"Ракията поскъпва", обявява на първа страница "Труд". Проверка на изданието е показала, че с 10-15% по- скъпо се продава алкохолът в Благоевград от месец. Водката и ракията са се увеличили с по 40 до 60 стотинки на бутилка. С 50 стотинки на шише е скочила цената им в Бургас.

"Няма причина за вдигане на цените. Това може да е трик на търговците на едро", коментира главният секретар на лозаро-винарската камара Лили Стоилова.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер