0

"Входът на ЕС ще ни струва 1,8 млрд. лв.", обявява "Сега". Заради огромните разходи през 2007 г. около присъединяването ни към Европейския съюз ръстът на цели сектори ще бъде ограничен, прогнозираха вчера премиерът Сергей Станишев и министри от кабинета след двудневно заседание в резиденция "Евксиноград".

Бюджетът за присъединяването ни към съюза е над 1,8 млрд. лв. - 650 млн. трябва да бъдат платени веднага след влизането ни, а още около милиард и двеста милиона лева трябва да е ресурсът, който ще вкараме през 2007 г. в еврофондовете.

Необходими са още 600 млн. лева - за финансиране на продължаващи програми по присъединителните фондове и още 70 млн. лв., които ще отидат за поддържане на наши евромисии зад граница.

Българите ще затягат коланите, докато дойдат парите от ЕС и затова може да се стигне до орязване на социални дейности, прави извод "Труд".

Ако ми кажете кой сектор не се нуждае от средства, ще ви включа в работата на правителството като експерти, заявил премиерът Станишев в отговор на питане на репортерите дали се задава замразяване на пенсии и заплати.

Министърът на финансите Пламен Орешарски изрази оптимизъм, че заложената сума ще се върне в страната ни под формата на финансиране от еврофондовете, но това ще стане едва през 2008 г., и то ако България успее ефективно да усвои парите, отпускани от ЕС.

"Лондон ще ограничи имигрантите от България", информира "Сега". В интервю за Би Би Си министърът на търговията и промишлеността на Великобритания Алистър Дарлинг заявява, че страната ще ограничи броя на имигрантите от България и Румъния при тяхното присъединяване към Евросъюза, за да не залеят сектора на услугите с граждани на тези държави.

На първата си страница "Стандарт" пише, че по прогнози на БАН около 16 хил. българи се очаква да започнат да се изнасят към страните от Европа още по Коледа.

До 2015 г. България ще стане по-привлекателно място за живот, работа и инвестиции, където гражданите ще имат по-високи доходи, качество на живот и възможности за реализация, прави извод "24 часа" от националната стратегическа референтна рамка на кабинета.

Орешарски сам срещу апетита за пари на колегите му от Министерския съвет, коментира "Монитор" и определя социалната министър Емилия Масларова като "бюджетен вампир номер едно".

Кабинетът отхвърли идеята на министъра на държавната администрация Николай Василев да се създаде държавна фирма, която да стопанисва шест от почивните бази на Министерския съвет, пише "Сега".

Става дума за базите в Пампорово, Боровец, Банско, Нареченски бани, Св. Св. Константин и Елена и Слънчев бряг. Според министър Василев базите са губещи, само тази в Слънчев бряг е печеливша. Най- вероятният начин да се реши проблемът е въпросните бази да се дадат под наем или на концесия.

"Кабинетът ремонтира Татови резиденции", извежда "Монитор". Резиденциите "Евксиноград", "Бояна", "Шабла" и "Хисаря" ще бъдат ремонтирани, тъй като били "необходими на държавата за осъществяването на външната й политика".

"Президентската кампания ще бъде интелектуална", казва в интервю за "Сега" зам.-председателят на Централната избирателна комисия Александър Петров.

Той съобщава, че бюлетините ще бъдат защитени, а нарушителите на изборния процес вече ще се санкционират. Като цяло списъците в този вид, в който ще бъдат на тези избори, може би ще са най- добрите, коментира Петров.

Вчера 172- ма кметове на общини се обявиха в подписка в подкрепа на втори президентски мандат на Георги Първанов. Разноцветна кметска подкрепа за Първанов, разказва "Сега" и посочва, че сред предимно "червените" кметове в списъка присъстват и "сини", "жълти" и "оранжеви", както и учредители на ГЕРБ.

Единият от тях обаче - кметът на Банско Александър Краваров, заяви, че това, че се присъединява към инициативата "Първанов - президент" не означава, че ще гласува за него.

"Не палим свещи Борисов да не се кандидатира", извежда "24 часа" от интервюто си с министъра на културата и шеф на инициативния комитет, който издигна президента Георги Първанов за втори мандат. Стефан Данаилов коментира предстоящите избори. "Президентът!" трябва да е посланието на Първанов, казва Данаилов.

"Надявам се един ден на Неделчо Беронов (кандидат на част от десницата за президент) настойниците да му разрешат да ми се обади. Ще го попитам първо съгласен ли е с искането на Иван Костов да ме свали като кмет". Така столичният градоначалник Бойко Борисов коментира вчера предстоящите избори, пише "Труд".

"24 часа" извежда от думите на Борисов, че хората са объркани от кандидатурата на Беронов и го мислят за Петър Берон.

Според информация на същото издание инициативен комитет ще издигне 68- годишния ген. Любен Петров за кандидат-президент в сряда. Номинацията ще бъде издигната от членове на наскоро създаденото от генерала Народно патриотично обединение.

Корупционният скандал в "Топлофикация" умишлено се използва, за да се докара дружеството до фалит, пише "Сега". Изданието пояснява, че това предупредили синдикатите към фирмата в открито писмо до собствениците - Столична община, Общинския съвет и Министерството на икономиката и енергетиката.

Целта била чрез изнасянето на неверни данни и тълкувания "Топлофикация" да се продаде на безценица на подбрана фирма срещу голяма комисионна. В дъното на заверата били политически сили, без обаче да бъдат назовани поименно. 

"24 часа" публикува интервю с Лъчезар Таков, адвокат на бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров. Димитров ще обясни за парите в Австрия, казва защитникът.

Народното събрание да заседава не три дни, както е сега, а само два, предлага председателят на парламента Георги Пирински, информира "Труд". Мотивът му е, че основните дебати по законите трябва да се водят в комисиите и не е нужно да се губи времето в пленарната зала за подробно неколкократно обсъждане на едни и същи неща.

Пирински предлага още промяна в Конституцията, с която кворум от поне 121 души да е нужен само при откриване на заседанията и при гласуване. През останалото време в залата можело да остават само ангажираните с дебата депутати. Изданието публикува и интервю с Пирински.

Царските имоти няма да препънат властта, категорична е в интервю за "Стандарт" депутатът от ДПС Филиз Хюсеменова. Тя заявява, че ДПС не се цели в Президентството и че предстои решение за подкрепата на държавния глава Георги Първанов.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков и външният министър Ивайло Калфин не стигнаха до общо мнение по въпроса за присъствието ни в Ливан, анализира "Сега".

Според Близнаков при спазване на определени условия България може да си позволи изпращане на подразделение на въоръжените сили. Калфин обаче контрира, че "за нас би било неприемливо да изпратим наши части в една среда, която е потенциален военен конфликт".

"Кабинетът обсъжда три варианта за мисия в Ливан", обявява "Дневник". Първият вариант, който е с най-много изгледи да бъде приет, е да се одобри изпращането на взвод до 30 души. Вторият бил участие на един или два военноморски екипа. Третият е изпращането на хуманитарна мисия.

"Труд" отбелязва, че бойците ни ще изпълняват задълженията си в Ливан, качени на бронирани джипове "Мерцедес". Военните са готови да изпратят в Близкия изток до 50 бойци. 

"Дума" публикува интервю на БТА с техни величества кралят на Норвегия Харолд Пети и кралица Соня преди посещението на президента на България Георги Първанов в кралството. "Отношенията ни се обогатяват", е изведено в заглавие.

Рекордните температури в страната е сред акцентите в днешния печат. "Жегата спря тировете", констатира под глава "Труд". Заради високите градуси полицаи спираха тировете, за да не разтапят асфалта. По норматив тежките машини не трябва да се движат при температури над 35 градуса.

"Сега" посочва, че горещото слънце е предизвикало множество пожари около Пловдив, Сливен и Ямбол.

"Жестоки катастрофи заради горещините", обявява на уводната си страница "Новинар" и допълва, че десетки са жертвите по магистралите, язовирите и улиците на страната.

Пет инсулта, два инфаркта и четирима колабирали софиянци от горещините, отброява "Земя".

Под заглавието "10 млн. евро капаро за боклука на Вълка" "24 часа" цитира Румен Гайтански- Вълка: "На 15 септември ще получа от "Икуест" 10 млн. евро гаранция, за да им продам "Чистота", "Волф" и ДИТЦ".

Пред изданието управляващият партньор на "Икуест" у нас Георги Крумов потвърдил за сделката и уверил, че до края на годината ще поемат управлението на концесията.

Изданието публикува и мнението на столичния кмет: "Аплодираме сделката с "Икуест" за концесията. Няма да я разваляме, стига да спазват условията ни за отчетност чрез GPS".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 54 минути

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите