М едът е познат на човечеството от хиляди години: бил е познат в древен Египет, Китай и Гърция, използван е както като сладко, така и като лекарство. Днес за ползите му се говори почти толкова аксиоматично. Разгледахме какво прави меда толкова ценен за здравето.
Медоносните пчели произвеждат естествен, силно концентриран сладък разтвор от растителен нектар. Има много разновидности на мед, които се различават по текстура, метод на обработка и източник на нектар. Медът съдържа приблизително 200 съединения, включително въглехидрати, протеини, минерали, ензими, ароматни съединения, аминокиселини, витамини и полифеноли.
Смята се, че компонентите на меда имат антиоксидантни, противоракови, антибактериални, противовъзпалителни, антидиабетни и заздравяващи рани свойства.
Има доказателства, че заместването на други подсладители с мед може да подобри определени здравни показатели (липиден профил в кръвта, гликемия, глюкозен толеранс), да намали симптомите по време на химиотерапия и лъчетерапия и да ускори заздравяването на рани. Въпреки полезните си свойства обаче, медът е сладък и богат на калории продукт, така че се препоръчва консумацията му умерено.
Доказани ползи за здравето от меда
Антиоксидантна активност
Медът съдържа фенолни и флавоноидни съединения, които могат да намалят оксидативния стрес. Това е състояние, при което тялото натрупва излишни свободни радикали, които увреждат клетките и ускоряват стареенето и заболяванията. Изследванията показват , че консумацията на мед увеличава плазмения антиоксидантен капацитет, който е способността на кръвта да неутрализира свободните радикали и да предпазва клетките от увреждане.
Антимикробни и лечебни свойства
Медът има мощен антимикробен ефект и насърчава ускореното заздравяване на рани и изгаряния. Поради много високото си съдържание на захар, медът създава осмотичен ефект. Той буквално „издърпва“ вода от бактериите, дехидратирайки ги. Медът също така има ниско pH, което означава, че е киселинна среда, в която повечето вредни микроорганизми просто не могат да оцелеят. Когато е изложен на влага, например върху рана, медът произвежда водороден пероксид, който действа като естествен антисептик.
Ползи за сърцето и кръвоносните съдове
Някои проучвания показват, че заместването на обикновената захар с мед може да бъде полезно за здравето на сърцето, особено при редовна и дългосрочна консумация. Когато млади, здрави мъже са яли 70 грама мед дневно в продължение на шест седмици, нивата на общия им холестерол, „лошия“ холестерол (LDL) и триглицеридите са намалели значително. В същото време нивата на „добрия“ холестерол (HDL) са се увеличили. Едно проучване установи, че нивата на кръвната захар се повишават по-малко след консумация на мед , отколкото след консумация на обикновена захар, а глюкозният толеранс се е подобрил.
Ползи при настинки
Има доказателства, че медът е полезно средство при настинки. Той помага за успокояване на болки в гърлото, намаляване на интензивността на кашлицата и като цяло облекчава симптомите на инфекции на горните дихателни пътища.
С какво не се съчетава медът
Горещи течности
Въпреки че медът често се използва като подсладител за чай и други топли напитки, високите температури могат да повлияят на полезните му свойства. Загряването може да промени състава и хранителната стойност. Изследванията показват, че загряването на течности, съдържащи мед, до 50°C може да намали активността на антиоксидантите и ензимите и да доведе до отделяне на някои вредни съединения. Поради това се препоръчва напитката да се охлади преди добавяне на мед.
Млечни продукти
Медът и млечните продукти като кисело мляко, сирене и мляко често се консумират заедно, но това може да причини храносмилателни проблеми при някои хора. Тъй като медът е киселинен и съдържа фруктоза, той може да взаимодейства с протеините в млечните продукти, като по този начин затруднява храносмилането и води до странични ефекти като лошо храносмилане и подуване на корема. Хората с храносмилателни проблеми трябва да избягват тази комбинация.
Алкохол
Медът има гликемичен индекс 50, докато захарта има гликемичен индекс 80. Той повишава нивата на кръвната захар, макар и не толкова бързо, колкото бялата захар. Когато се комбинира с алкохол, това може да влоши симптомите на махмурлук на следващия ден. Освен това, фруктозата, съдържаща се в меда, може да изостри дехидратацията, предизвикана от алкохола. Това е една от основните причини за главоболие и друг дискомфорт на следващия ден.
Медът е естествен, здравословен продукт, познат на човечеството от хилядолетия. Той съдържа приблизително 200 полезни съединения: въглехидрати, протеини, минерали, витамини, аминокиселини и полифеноли. Медът има антиоксидантни, антимикробни, противовъзпалителни и лечебни свойства. Той може потенциално да подобри сърдечно-съдовото здраве и да намали холестерола, триглицеридите и кръвната захар. Медът е особено полезен, когато се консумира умерено, но губи някои от свойствата си при нагряване над 50°C (122°F). Не се комбинира добре с млечни продукти или алкохол.