От оператор до ръководител или как Melexis насърчава професионалното развитие
Източник: Melexis
0

С рещаме ви с Кристиян Киряков, завършил Езикова Гимназия " Д-р Петър Берон" в град Кюстендил. Висшето си образование завършва в Софийския университет, специалност "Скандинавистика".

В Melexis започва през 2018г. на позиция оператор, 6 месеца по-късно е преназначен на позиция флекс оператор. През 2020 г. поема ролята на оператор лийд, а от 2023 г. е ръководител екип производство.

Кристиян Киряков
Кристиян Киряков Източник: Melexis

Повече за компанията и как работата му в световна инженерна компания го мотивира може да прочетете в интервюто.


Melexis разработва иновативни решения в сферата на микроелектрониката. Компанията е основана преди повече от 30 години в Белгия, като дейността си в България започва през 2000 г.


От езикова гимназия и Скандинавистика – до позиция “ръководител екип производство” в световна инженерна компания. Какво ви мотивира да поемете по този път?

Започнах в Melexis България, като целта беше да успея да финансирам висшето си образование. Впоследствие, обаче, тук се запали интересът ми към компанията  и технологиите, и продължих кариерното си развитие след като завърших. Бях впечатлен от вниманието към детайла на хората, които ме обучаваха и с които работех, както и отношението  към екипа. Melexis дава възможност на служителите си да израстват професионално и надграждат своя опит и знания, стига да имат желание.

През какви позиции преминахте преди да оглавите настоящата – “ръководител екип производство”, колко време ви отне и какви бяха предизвикателствата?

Започнах като  оператор, а след това станах и флекс оператор. Операторът в нашата компания обслужва машини за тест на микрочипове, а флекс операторът подготвя чиповете, които трябва да се тестват на машините в производството.

На двете позиции успях да развия и надградя уменията си, свързани с производството ни. На база този опит започнах да взимам автономни решения, свързани с процеса на работа, което ми помогна да се развия до сегашната ми длъжност.
Първото нещо, с което трябваше да се справя, беше да намеря мястото си във вече изграден екип и да продължа да го развивам като негов ръководител. Това изискваше нов подход от моя страна. През цялото време имах подкрепата на ръководителя си, който ми помагаше да стигна до най-важния за мен въпрос - „как може да стане по-добре от сега“. Отношенията и разбирателството с хора са важна черта в моята работа, и смятам, че успях да се впиша в екипа и да  помогна да се развие.

В допълнение трябваше да мисля извън стандартната рамка, за да усъвършенствам текущите процеси, или с две думи - да продължа да подобрявам операциите в производството. Към това се изисква и да се координират действия между няколко екипи и отдели. Това умение, смея да твърдя, ми отне повече време за изграждане, тъй като то изисква доверие, което се печели трудно, но веднъж спечелено, е едно от най-ценните неща, за да върви един екип напред. Нашето производство е точно това - един голям екип от няколко отдела, като доверието и отговорността са движещи сили за развитието и успеха му.

Какво точно означава “ръководител екип производство” в Melexis – какви умения и таланти трябва да има човек на такава позиция?

Позицията “ръководител екип производство” в Melexis е съвкупност от няколко основни направления – познаване процесите в производството, задаване на седмичните и месечните приоритети на екипа, развитието на екипа и на отделните роли в екипа, колаборации с всички отдели в компанията .
Не бих казал, че конкретни умения са задължителни, а че човек трябва да е отворен към новости и да  желае да надгражда. За тази позиция  са полезни харизмата, доверието, умението да общуваш и най-вече - да си добър слушател.

Дори и в момента екипът ни се разширява и си търсим нови колеги, които да заемат ролята “ръководител екип производство”. Повече за нея можете да разберете ТУК.

Източник: Melexis

Човек ражда ли се лидер или се научава в хода на живота?

Според мен човек не се ражда лидер, това е умение което се изгражда, като за лидер са важни доста качества, но най-важно бих казал, че е доверието и подкрепата от колегите.

Как компанията допринесе за развитието на лидерските ви умения?

Melexis допринесе за моето развитие със самия факт, че ми даде възможност да развия  умения, които нямах. Насърчаван съм да се уча от грешките си и да надграждам. Усещам доверие в мен през цялото това време,  което смятам, че е важно за развитието на един човек. В допълнение съм преминал през различни обучения като развитие на coaching умения, обучения за емоционална интелигентност, такива на тема onboarding на нови членове на екипа и други.

Защо е важен лидерът в един екип?

Ролята на лидера на един екип не е да има отговор на всеки проблем, а да научи екипа си да има добри решения. Определянето на посоката на екипа, предложена от ръководителя, е решаващ фактор за успех и помага да се увеличи максимално ефективността.

Колко често трябва да осъвременявате или подобрявате уменията и знанията си като лидер на екип и какво означава това в контекста на работата ви в Melexis?

Melexis е глобална инженерна компания. Ние разработваме интегрални схеми основно за автомобилната индустрия , но работим и за други сектори като алтернативна мобилност, умни електроуреди, интелигентни сгради, роботостроене, управление на енергия и дигитално здраве. При нас иновациите и развитието на индустрията са динамичен процес. В този смисъл, трябва непрекъснато да подобряваме и надграждаме както знанията си, така и уменията си, за да вървим в крак с тенденциите.

Вярвам, че всеки ден се развиваме и като личности, и като професионалисти, и това е нужно, за да можем да се трансформираме и приспособяваме към нови ситуации.

Какво бихте посъветвали хората, които искат да имат подобно кариерно развитие като вас?

Бих ги посъветвал да повярват в себе си и да имат желание да излизат от зоната си на комфорт. Всички видове развитие започват с излизане от нормалната ни среда. Когато е спокойно, нищо ново не се случва, но от непознатото се пораждат всички нови неща.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 4 минути

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 53 минути

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 1 час

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 1 час

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 1 час

Преместването не е за постоянно

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

България Преди 1 час

Важно е да върнем доверието на гражданите в машинното гласуване, заяви служебният премиер

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 час

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 1 час

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 1 час

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 2 часа

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 2 часа

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 2 часа

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата