Кои са батериите в нашия организъм и защо след преболедуване зарядът им е нисък?
Източник: iStock/Getty Images
0

К огато сме болни, сякаш времето е спряло – при това не по хубавия начин. Понякога просто ни се иска да имаме суперсили и да можем да превъртаме периодите, през които сме болни – температурата, общото неразположение,  болките в гърлото, нощите, през които не може да мигнем от кашлица – това са само част от „екстрите“, които ни носят вирусните и бактериални инфекции. През такива моменти времето тече бавно , нямаме сили за нищо и имаме чувството, че скоро няма да се почувстваме отново нормално. За щастие обаче организмът ни разполага с един супергерой, който се нарича „имунна система“ и благодарение на битката му с „лошите“ скоро отново сме на крака и се чувстваме добре. Но между кашлянето и кихането, в организма ни са се разигравали много интересни процеси с участието на митохондриите, а когато преборим болестта, има няколко неща, които трябва да направим за себе си, за да си възвърнем обичайния тонус и състояние. Но какво всъщност са митохондриите и как бързо да си върнем старото „аз“ след боледуване – ще ви разкажем в следващите редове.

След боледуване организмът ни се чувства изтощен от битката между имунната ни система и причинителите на вирусна или бактериална инфекция. За съжаление, един от негативните ефекти на боледуването е директното вирусно увреждане на митохондриите. Някои от вас сигурно си спомнят от часовете в биология, че те са нещо като зарядно за нашия организъм  – части от клетката, където се произвежда енергията, необходима за всеки един наш орган. Когато вирусите увреждат митохондриите, се стига до освобождаване на молекули енергия (АТФ) в извънклетъчното пространство, които имунната система може да възприеме като опасност и така понякога може да настъпи свръхреакция на организма.

a
Източник: iStock/Getty Images

Защо загубата на енергия има още по-голяма връзка с настоящата епидемиологична обстановка? Най-честият докладван симптом на продължителен COVID е умора, който често се предизвиква от вирусна инфекция. Умората може да бъде описана като липса на енергия, а това ни кара отново да погледнем към така важното ни зарядно – митохондриите. Те взимат участие в поддържането на клетъчния имунитет, хомеостазата, оцеляването на клетките и клетъчната смърт, когато клетката е увредена. Когато функцията на митохондриите намалява, това води до обща умора и мускулна слабост.

Тоест, за да се възстановим, се нуждаем от повече енергия, а това означава да помогнем за възстановяването на нормалната функция на митохондриите.  Много е важно те да работят оптимално, за да направят супергероя на организма ни – имунната ни система, зареден с топ енергия. Ако все още се чувстваме неразположени, макар и преборили инфекцията, това се дължи вероятно на факта, че в организма ни продължават да циркулират отпадни продукти от борбата с патогените или от взетите медикаменти. Лимфната система, черният дроб, бъбреците и червата трябва да работят активно, за да филтрират и изхвърлят ненужните токсини и алергени. Ако сме приемали антибиотици, за да се възстанови тялото ни, ще има нужда и от допълнителна подкрепа за чревния микробиом. Колкото и да са полезни антибиотиците, когато те ни лекуват, междувременно убиват и много от „добрите“ ни бактерии. За съжаление, междувременно на техните места могат да се намърдат „лошите“ - агресивни микроорганизми, причиняващи диария и инфекции. Тъй като 80 % от нашите имунни процеси се извършват в червата, ние трябва да попречим на този процес, като не оставим нито едно свободно място за противниковия отбор.

Ето и няколко полезни неща, към които да се придържате, за да си върнете енергията, здравето и усмивката на лицето.

Движете се повече

Движението само по себе си дава енергия и така зарежда и енергийните електроцентрали на организма – митохондриите. Разбира се, това трябва да стане постепенно, тъй като за току-що възстановил се организъм не са препоръчителните интензивни силови и кардио тренировки. Бъдете търпеливи и постепенни – това ще ви направи както физически, така и психически здрави.

Хранете се балансирано

a
Източник: iStock/Getty Images

Изградете си режим, богат на хранителни вещества и добавки, за да спомогнете за ускоряване на възстановяването. Вирусните инфекции стресират тялото и често може да се стигне до двете крайности – липсва на глад или преяждане. Опитайте се да се храните балансирано, като включите в менюто си продукти, богати на витамини и минерали (сезонни плодове и зеленчуци), полезни въглехидрати и протеини – ядки, семена и Омега-3 мастни киселини.

Забавете темпото

Това е от изключително значение и за психиката ни, а тя е пряко свързана и с физическото здраве. Първо, не се надявайте да се върнете към нормалното си ежедневие веднага, след като сте свалили температурата. Отделете си достатъчно време, за да преминете постепенно към ежедневните си задължения. Препоръчваме ви да прочетете някоя хубава книга, да се отдадете на дълги разходки или да посветите повече време на любимо хоби.

Приемайте повече течности

a
Източник: iStock/Getty Images

Да, наясно сме, че това е съвет, който се дава при всичко – ако искаме да отслабнем, ако сме болни, ако сме уморени и т.н., но има защо да е толкова съществено! Течностите са важни както за детоксикацията, така и за цялостния тонус. Все пак организмът ни е съставен от 60% вода.

Регулирайте здравето си с правилния помощник

d
Източник: Vedra International

И, ако въпреки че сте спазвали всички съвети, тялото ви все още има нужда от допълнително „рамо“, за да влезе в топ форма отново, доверете се на Regulatpro® Metabolic. Той съдържа уникалната есенция Regulatessenz®, получена при процес на каскадна ферментация от 13 вида био плодове, зеленчуци, ядки и билки, която увеличава нивата на енергия на клетъчно ниво, подобрявайки функциите именно на митохондриите в клетките. Представете си Regulatpro® Metabolic като един природен реактор – задачата му е да даде енергия на абсолютна всяка отделна клетка и да възстанови първоначалните нива на енергия в тях.

Едновременно с това Regulatpro® Metabolic е допълнен с витамини от група B, фолиева киселина, микроелементи, минерали, витамин C и витамин D за допълнителен здравословен тласък и подкрепа за сърдечната и ендокринната система, както и на черния дроб. Regulatpro®Metabolic помага на тялото да задейства собствените си механизми на възстановяване и детоксикация, за да се освободите от ненужното и да допълните енергийните си резерви.

Приемайте Regulatpro® Metabolic и възстановяването ви ще протече по-гладко и бързо от очакваното, ще почувствате и прилив на енергия, достоен за подвизи.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 5 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

МС: Следим ситуацията Израел - Иран, в готовност сме за евакуация на българи

МС: Следим ситуацията Израел - Иран, в готовност сме за евакуация на българи

България Преди 1 час

Няма пряка военна заплаха за България към момента, допълват от Министерския съвет

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 2 часа

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана