П равилното начало на деня може не само да подобри настроението ви, но и да повиши производителността и да подпомогне метаболизма. Ето защо е важно да знаете най-доброто време за закуска, съобщава Verywell Health.
Защо е важно времето за закуска
Проучване, публикувано в Communications Medicine, показва, че участниците, които са закусвали по-късно, са имали повишен риск от преждевременна смърт. За всеки час забавяне на закуската рискът от смъртност се е увеличавал с 8-11%.
Генетиката, трудностите при приготвянето на храна, болестите и проблемите със съня допринесоха за промени във времето за закуска.
Най-добре е да се храните в рамките на един до два часа след събуждане, за да прекъснете нощния глад и да осигурите на тялото си хранителни вещества, които да ви заредят с енергия за предстоящия ден.
Храненето в рамките на два часа след събуждане помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и стартиране на метаболизма.
Изследване в списанието Clocks & Sleep установи, че ранната закуска подобрява нивата на кръвната захар и засилва реакцията на глюкагоноподобния пептид-1 (GLP-1) след хранене.
Този хормон се отделя естествено след хранене, за да регулира апетита, да подпомогне храносмилането и да контролира нивата на кръвната захар.
Закуската приблизително по едно и също време всеки ден сигнализира на вътрешния ви часовник, че е време за събуждане.
Какво да избягвате за закуска
- Пасти, понички, кроасани
Според клиниката в Кливланд , тези храни често съдържат трансмазнини и много захар, което може да доведе до скок на нивата на кръвната захар и да доведе до бърз глад.
Сладките зърнени храни също съдържат големи количества добавена захар и малко фибри, което причинява резки скокове на кръвната захар, последвани от бързи спадове, което предизвиква умора и глад.
- Преработени меса (бекон, колбаси, хот-дог)
Те са богати на наситени мазнини, холестерол и натрий, които могат да повишат нивата на холестерола и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.
- Пакетирани сокове
Те често нямат фибри и могат да бъдат с високо съдържание на захар, което води до бърз скок на кръвната захар, без да осигурява трайно чувство за ситост.
- Ароматизирани подсладени кисели млека
Те могат да съдържат много добавена захар и изкуствени добавки, което намалява хранителната им стойност.