Фрагменти 95: Стига с нашия страдателен залог
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
1

Младите не мислят така

Това, от което се нуждаем, извинете, е не просто живот per se, а живот в съответствие с ценностите.

***

В противен случай попадаме в хипотезата на тотална деетизация.

***

Вид сартъров разпад на ценности, които – закономерно или не – водят до прословутата му погнуса (“La Nausée”), в нашия случай – от самия обществен живот, от политическото. Между другото, заглавието е брилянтно, защото съдържа в себе си порива за гадене и повръщане от нещо, а не просто интелектуална погнуса.

***

Това е повтарящата се тема на всички "обективни идеалисти" - древни, средновековни и съвременни. Платон я провъзгласява, когато приписва ултимативната реалност на "идеи" или "форми", завършили йерархично във "Формата на Доброто", дори когато описва добрия живот като търсене и постепенно "участие" на човека в "Доброто" – което, телеологично, да води до щастие.

***

Аристотел обаче твърди, че добродетелта зависи от познаването и съобразяването с крайната рационалност на нещата; щастието е продукт на предхождащата мъдрост.

***

Дали изобщо я притежаваме?

***

Въобще, да ви кажа, мен страшно ме съмнява концепцията за щастие, дори във философски смисъл – защото от перипатетиците през Тома Аквински та чак до някой като Хюм или Уилям Джеймс под това се разбират съвсем различни неща.

***

Вследствие на което аз слагам 10 евро на Хайдегер (при въобразен идиотски невъзможен коефициент), защото и у мен живее един модернистки, кисел и неприятен немски „шайскопф“, който смята, че културата на щастието на всяка цена ни съсипва като групова психология.

***

Но да, днес е трудно за предхождащата мъдрост – доколкото я има, тя не е аристотелова per se, а някак търси трескаво към коя европейска програма или партия да се подслони.

***

Защо? Защото е забравила удобно, че всички средновековни мислители, с изключение на номиналистите, са били "реалисти" тъкмо в средновековния смисъл на думата, като са настоявали за трансхуманната реалност и значимост на "ценностите" на красотата и справедливостта, истината и светостта, „прогледнати“ отвъд античните критерии за красиво мислене.

***

И някои дори са умирали заради това.

***

Според тях, средновековните, всички тези ценности имат онтологични корени във висшата реалност или битие.

***

Кант по-късно, по свой начин, изразява същото убеждение. Но как да вярваш на човек, дет цял живот не е излизал от собственото си село (смеещо се човече).

***

Тук ще се включа и аз като философ: мястото и смисълът на добродетелта е добрата воля, а волята е добра само тогава, когато се подчинява на моралния закон, който е закон на “nous”-а, на осъзнатия разум, гарниран с картезианско съмнение. В този смисъл щастието зависи от добродетелта, но не автоматично, а по силата на божествения “fiat” (не колата, за Бога, другото, c’mon).

***

Т.е. Бог по някакъв начин, в дългосрочен план, възнаграждава добродетелта с пропорционално щастие. Съвременните идеалисти - германски, британски и американски - също по различен начин защитават независимата реалност на ценностите, възможността за валидна оценка и зависимостта на щастието от мъдростта и добродетелта.

***

(Добре, ето: „fiat“, на богобоязвлив латински, означава „ще (пре)бъде“; и колата е кръстена точно на това.)

***

Трудно е да се види как може да бъде разрешен спорът между "субективистите" и "идеалистите" (ако използваме два удобни обобщаващи термина). Нормативният компонент в човешкия опит може да бъде интерпретиран и по двата начина с голяма достоверност.

***

Ако започнем с една от двете нагласи, всички релевантни данни от опита позволяват тълкуване в тази рамка. Удовлетворяващият опит включва и одобрение на "обекта", който е удовлетворяващо срещнат.

***

Но това е и двусмисленият емпиричен, хегелов "гещалт", който се интерпретира по толкова различен начин. Дали "усещането" за щастие диктува "намирането", или ние "чувстваме" това, което наистина "намираме"? Дали намирането ни е по-скоро привидно, отколкото реално? Дали всъщност не намираме, а само несъзнателно проектираме чувства? Или, обратно, "чувстваме се добре", защото наистина откриваме ценности? Дали ценностите всъщност са някак независими от нас, сякаш очаквали да ги открием?

***

Накратко, ценностите ли са източникът, или пък са субпродуктът на нашите удоволствия и щастие?

***

Съществува и трети начин за анализ на този ш*бан "гещалт", алтернатива на исторически упоритото "или/или". Не може ли ценността да бъде възникващ, неизразим продукт на опита на динамичния „Аз“ в динамична връзка със "света" на постоянството и промяната? Добре, този възглед не дава приоритет нито на щастието, нито на обективната ценност, а на процеса на преживяване; ценността е епифеноменалният продукт на срещата на човека с нещата, белегът на сродяването на съзнателния „Аз“ и неговия обект.

***

Тази конгениалност, съпреживяване, хармония или връзка се регистрира афективно в чувството за удоволствие - и когнитивно в преценката, че срещнатият обект е "добър", но това, което единствено е действително "добро", е конгениалността или хармонията на Аз-а.

***

Това е вид трета алтернатива, която придава приоритет на онова, което преди това нарекох "живот". Т.е. това е позицията, която бих искал да разгледам по-нататък. Какво означава в този контекст терминът "живот"? Какво е неговото "онтологично" значение?

***

Нека започна с един цитат от Тилих. "Онтологията - казва той - е основата на метафизиката, но не и самата метафизика. Онтологията задава въпроса за битието, т.е. за нещо, което ни е присъщо във всеки един момент. Тя никога не е "спекулативна" в смисъла на (неоправдано) лошия смисъл на думата, а винаги е дескриптивна, описвайки структурите, които се предполагат при всяка среща с реалността.

***

В този смисъл онтологията е аналитична. Тя анализира срещнатата реалност и се опитва да я разбере. Т.е. онтологичната проверка включва призив за интелигентно разпознаване на всички „репери“ на реалността, но и на абстрактното.

***

Тук впрочем да напомня: знаете онова за кое е най-великото откритие в историята на човечеството. Едни казват „колелото“, други – „електричеството“, трети шегобийци – „нарязания хляб“. Аз съвсем сериозно мисля, че е абстрактното мислене.

***

То не се е случило веднъж, то е метаинтелектуален процес от Късния Рененанс насам.

***

Разграничението на Тилих между онтология и метафизика поражда различни проблеми, които не искам да разглеждам тук. Цитирах този пасаж само за да разгранича (а) опита да се идентифицира и опише основен компонент и (б) опита да се интерпретира този компонент в систематичен метафизичен контекст.

***

Моята настояща грижа не е да „преподавам“ метафизика, а да идентифицирам и опиша, доколкото е възможно по-основно, това, което е смътно посочено и обозначено като "живот".

***

Каква тогава е онтологичната същност на живота, на това да бъдеш жив, ще попитате? Какъв по същество е този процес, който всяка метафизика трябва по свой начин да обясни и да се опита да интерпретира възможно най-адекватно?

***

Ще опитам да отговоря следващия път, а сега ще кажем така: нашата интелектуална задача изглежда опростена, и тя е да направим така, че когнитивният пигмей да нарасне на ръст, доколкото е възможно.

***

Има и една масова прослойка, с която трябва да се работи – аз си я наричам „сеир будала“, т.е. немалък стратум, при който сензационалисткото доминира над рационалното. Сред тях са жадните потребители на безценно инфо тип „развежда ли се пак Благой“ или „вече ни превземат чрез изкуствения интелект“.

***

Да ги наречем, за удобство, „агогнитариат“. Все повече ми се струва, че не бива да им се подиграваме (макар голяма част от тях да са жертви на руското „победобесие“), а да обясняваме, че българското мислене може и не бива да бъде във вечен страдателен залог.

***

Да повторя: българското мислене може и не бива да бъде във вечен страдателен залог.

***

So it goes.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кола се вряза в кафене в Париж, уби човек и рани шестима

Кола се вряза в кафене в Париж, уби човек и рани шестима

Свят Преди 5 часа

Шофьорът е избягал от мястото, пътник е арестуван

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Русия спря доставките на петрол до Унгария

Свят Преди 5 часа

Украйна наложи по-строги санкции на руския петролен гигант "Лукойл"

Пожар спря влаковете от Михайлово към Стара Загора

Пожар спря влаковете от Михайлово към Стара Загора

България Преди 9 часа

Той бушува в старозагорското село Арнаутито

United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг за международните награди EMMY®

United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг за международните награди EMMY®

Любопитно Преди 10 часа

Водещата медийна компания в Югоизточна Европа United Media и Nova TV (Хърватия) бяха домакини на полуфиналния кръг на журирането за международните награди EMMY®

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ

БСП няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ

България Преди 11 часа

Иванов посочи, че удължаването на работата на парламента с два месеца е противоконституционно

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Ключовите моменти от речта на Чарлз III при откриването на парламента

Свят Преди 11 часа

Кралят обясни законодателния дневен ред на правителството на Киър Стармър

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Съдът на ЕС отсъди срещу ЕК за ваксините за COVID-19

Свят Преди 11 часа

Делото бе заведено от група евродепутати

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Русия губи „най-добрите в света“ танкове на Путин с десетки

Свят Преди 11 часа

Досега Украйна доказано е унищожила или пленила 100 от "най-добрите" руски танкове

„Резервоарът ми е празен“: Адел планира голяма почивка от музиката

„Резервоарът ми е празен“: Адел планира голяма почивка от музиката

Любопитно Преди 11 часа

Звездата разкри, че ѝ липсва животът ѝ преди да стане световна знаменитост

"Възраждане" след срещата: Дойдоха само "Демократична България"

"Възраждане" след срещата: Дойдоха само "Демократична България"

България Преди 11 часа

"Нямаме представа защо от Промяната не присъстваха"

<p>Кметът на Париж се гмурна в Сена, за да докаже, че е чиста&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Кметът на Париж се гмурна в Сена, за да докаже, че е чиста преди Олимпиадата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Властите в Париж с нестандартен опит да "успокоят духовете" преди старта на Олимпиадата

ГЕРБ-СДС ще подкрепят инициативите на ПП-ДБ при наличие на мнозинство

ГЕРБ-СДС ще подкрепят инициативите на ПП-ДБ при наличие на мнозинство

България Преди 12 часа

Росен Желязков: Вярваме, че тези разговори са добра платформа за постигане на общи цели

След опита за покушение: Tатуировки с лика на Доналд Тръмп станаха хит

След опита за покушение: Tатуировки с лика на Доналд Тръмп станаха хит

Свят Преди 12 часа

Популярност набират и фланелки с емблематичния кадър от секундите след стрелбата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън на сцената по време на годишната среща на върха на правителствените ръководители на НАТО на 4 декември 2019 г. в Уотфорд, Англия

Доналд Тръмп се срещна с Борис Джонсън и Лиз Тръс

Свят Преди 12 часа

Да си припомним и един забавен експеримент на Daily Star за Лиз Тръс и марулята