Фрагменти 36:  Дайте миру шанс
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Въпросът съвсем скоро ще е „какъв вид мир“

Помните ли Ленън, а не Ленин, когото Путин включи в информационната война като „създател на Украйна“? Е, Ленън беше човек, който възприе късните периоди на Виетнамската като кауза, заедно с неговата несъща и озадачаваща Йоко.

***

Йоко Оно, впрочем, все така е жива, преди няколко години дори я срещнах случайно на улицата в горен Манхатън, но някак не беше удобно да се снимаме или нещо, имаше охрана, хеле пък да подвиквам „why did you disrupt the greatest band ever“ (което не ми е присъщо, най-вече културологично).

***

То нямаше да е и вярно, щот личностната дезинтеграция между Ленън и Маккартни е процес още от късната 1966, въпреки “Sgt. Pepper” и “Abbey Road” (“Magical Mystery Tour” предлагам да не го броим). Йоко е била просто катализатор.

***

Както и да е. Аз й подвикнах нещо като „мисис Оно, thanks for being there for us all“, а тя ме „дари“ със своя „пийс/виктъри сайн“, двата пръста.

***

И си мисля: днес, в края на демокрацията от ултралиберален вид в западния свят, на ръба на ново разпределение на силите, какво ли би казал покойният ѝ мъж, милият Джон, който винаги ще бъде в сърцата на всички прилични хора?

***

Ако беше доживял тая тъпотия и ужас. Да, той протестираше срещу собствената си прото-либерална система, която бомбардира северновиетнамски селяни, а сега се случва почти същото, но под носа ни, в Европа, люлката на западната култура и въобще свободите.

***

Интересен въпрос – най-малкото защото Ленън днес щеше да е на 82, и не знаем дали е щял да бъде с всичкия си.

***

BTW, за моментен comic relief, много ми се иска да чуя позицията на г-н Ози Осборн, но той мълчи, сигурно Шарън не му дава да се изкаже.

***

Свободата, впрочем, от гледна точка на руския империум или идеята за „руский мир“, никога не е струвала и пукната копейка.

***

А Джон Ленън, между другото, винаги е бил политик, дори без да го съзнава – още от хамбургските времена. Той е едновременно вярващият стоик и разочарованият мистик. Използва екстаза на попкултурата, за да постигне примирение с отвращението си от света.

***

След смъртта си е смятан за пламенен пророк, но никога не е бил такъв – той е най-великият imp. Първо в своята сякаш детска игра на музика, в която е позволено всичко – от помитащото „yeah yeah” на концертиращите Бийтълс, през тройните напластявания на смисъл в Revolver, та до разтърсването на света със Sgt. Pepper (“A Day In The Life”, anyone?) и обикновената гениалност в Abbey Road.

***

След това – в играта на политика: от ироничната му „лявост” до наивистките закъснели протестни жестове с неговата Йоко. Отвъд всичко това обаче той има и още едно важно качество, което го прави и може би най-истинския бунтар след Норман Мейлър, Норман Рокуел, Норман Томас, Норман Спинрад и дори добрия стар ненормалник Норман Бейтс от „Психо” – he seemed to give a f**k at all times.

***

И тук ние трябва да се запитаме: do we give a f**k?

***

Знам, че не е лесно да изпълзиш от пашкула на относително подредения си живот, но някак трябва.

***

Вече трябва.

***

Сори, че аз пак съм носител на лошите новини (подобно на Епикур и учениците му), но това, което става в Украйна, не може и не трябва да ни остави равнодушни – и че трябва да излезем от състоянието до момента, в което едни други там се грижат за нас, за нашата сигурност, пък от нас нищо не зависи, айде още по една ракия.

***

Сега пак зависи: поне да сме съпричастни с украинските бежанци, да проявим гражданска смелост, civitas, да видим как можем да помогнем.

***

И да отграничаваме Путин и Путинленд от Россия и руските проминенти, които – макар и жертва на отчасти озадачаващи санкции – са в руския демократичен авангард.

***

Веднага давам пример с моя вече добър познат Иван Вирипаев (спасибо, Явор Гърдев, за което) – той каза, че всички приходи от всички руски театри, в които се играят негови пиеси, а те са нещо като 40 едновременно, ще отидат за помощ на украински бежанци. Така се прави в „културата“, chapeau. Ние тук нещо?

***

Търся нещо разтърсващо, но дори на мен не ми стига „писателството“ – постоянно виждам онази полуобездвижена баба в Харков, която дори не може да слезе по стълбата на украинските пожарникари, които я спасяват от ударена от руска ракета сграда. Това можеше, при определени обстоятелства, след Края на историята, да е майка ви. Благодарете на Господ, че не се случва у нас.

***

И казвам така: стига с анализите и умнотиите, това е забележка и към мен. Стига с разправиите за руската култура, размаха на руската душа и руската източна вертикална власт. Аз мога да ги анализирам толкова дълбоко, разбира се, че и Дугин да каже „блядь, тоя си го бива“, но малко се изморих и не ми се прави.

***

Няма дори да задълбавам в специфичната азогнозия, крайното разстройство на самооценката, предложено някога от „колегата“ Питагор, едно от множеството личностни разстройства на Путин. Тя се родее с по-късния и вече прословут Дънинг-Кругър ефект, чиято същност е неспособността за осъзнаване на когнитивни и морални дефицити на базата на собствената неосъзната некомпетентност.

***

Няма да говоря и за бясната, патологична потребност от самоутвърждаване на путинския режим като „световна сила“. Реваншистка по условие.

***

Няма да кажа и дума за идеята за споменатия „руски империум“, по модела на Imperium Romanum. Нито за руските комплекси по тази тема, още от пре-хесенски времена, а може би още от Пьотър I или дори отпреди това.

***

Ще кажа само така: въпросът е цивилизационен, с цялата ми милост към малкия руски човек. Но той, дет вика Набоков, несъзнателно си търси страданието, щот винаги е пребивавал в него. И винаги е бил когнитивна жертва на домашната пропаганда.

***

Разликата: ние, „западниките“, търсим, съмняваме се по картезианскому и смятаме, че сме родени в свобода. И не приемаме подмяната на и без това крехкото международно право с правото на силата.

***

С претоплен, заимстван вид Realpolitik, два века по-късно.

***

Тук и малко “J’accuse”: мисля, че евроатлантическият свят беше твърде мек към Путин, връчи му олимпиада и световно по футбол, и така той сякаш ни „приспа“, че това неговото не е „режим“, че не е автократичен опит да се отрече постсъветския ред и вид експанзионистичен реванш. Имаше дори призиви Русия да бъде приета в ЕС, едва ли помните.

***

Това се оказа когнитивен евроатлантически провал, особено при флирта на Тръмп с путиновата държава.

***

„Путиновата държава“ ли казах?

***

Това е нещо като кагебистко-корпоративен мистически империум, който хем уж стъпва на православието, хем си прави, каквото си иска, противно на религиозните правила.

***

Запомнете това, защото, колкото и да става въпрос за новия “русский мир”, трябва някак да се справим с обикновен социопат с мания за световно величие, без да затрием цивилизацията. QED.

***

За финал, да ви разсмея: надявам се поне другарят Си да се намеси по телефона (и дори да седне на 10-метровата маса), щот нищо от това, което се случва, не е в негова полза, особено ако посегне да си вземе Тайван.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 20 минути

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 47 минути

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Руски ракетен удар в Харков, срути се 240-метрова телевизионна кула

Свят Преди 1 час

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 1 час

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 2 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 2 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове

<p>&quot;Ако операцията е успешна, ще загубя зрението си&quot;</p>

"Следвай пеперудите": Ветеран с мозъчен тумор получи сватбата на мечтите си

Свят Преди 2 часа

Повече за вдъхновяващата история четете в следващите редове

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

Времето във вторник: Дъждът продължава, градусите до 17

България Преди 2 часа

Атмосферното налягане ще се понижава и през деня ще е по-ниско от средното за месеца

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

ЕС разследва дали TikTok не е пристрастяващ

Технологии Преди 2 часа

Може да се наложат наказания и промени в работата на платформата

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Световната звезда Ал Бано предизвика истински фурор в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Седмица преди полуфинала победата отиде при актрисата Елена Атанасова