102

З а първи път след девалвацията на лева през 1997 г. средната месечна работна заплата в страната надхвърли 1000 лв. Това, по данни на Националния статистически институт, е станало през декември миналата година.

Бомбастични ли са думите на ГЕРБ за заплати 1500 лв.

Младите се мръщят на заплата от 1000 лв.

Кога ще ги стигнем... румънците

Това става на фона на ръст на икономиката с 3,4% на годишна база, през четвъртото тримесечие и спад на безработицата до 6,7% от работната сила.

През декември средната брутна работна заплата в България е достигнала 1024 лв. За сравнение през същия месец на предходната година тя е била 937 лв., а увеличението спрямо декември 2014 г. е с над 18%, от 865 лв.

Най-много българи работят в преработващата промишленост и в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети - съответно 22,3 и 17,4% от заетите.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, обаче са образованието, с 12,6%, и операциите с недвижими имоти, със 7,3%. Ръстът на възнагражденията в първия сектор вероятно са дължи на новогодишни бонуси. Но увеличението на заплатите във втория е още един индикатор за оживлението на пазара на недвижими имоти, което показва и цялостно засилване на икономическата активност в страната.

Най-високи са заплатите в ИТ сектора, където средното месечно възнаграждение през третото тримесечие е 2248 лева. Следва енергетиката, със средни брутни заплати от 1757 лева. Във финансовия сектор средното възнаграждение е било 1699 лева.

Най-ниско платени са служителите в хотелите и ресторантите, където средната заплата е достигнала 600 лв. И заетите в администрацията, със средно месечно възнаграждение от 750 лв.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2016 г. в обществения сектор нараства с 5,1%, а в частния с 9,4%.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@