11

В КС отказа да пусне на свобода петимата полицаи осъдени по делото „Чората" . В съдебната зала защитата за пореден път поиска изпълнението на наказанието да бъде спряно. Петимата полицаи са осъдени на 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров - Чората през 2005 г. по време на акция „Респект“. В съдебната зала осъдените полицаи заявиха, че не са убийци и няма за какво да бъдат наказвани.

Върховният касационен съд до месец трбва да реши и дали да  възобнови делото. Искането дойде от главния прокурор Сотир Цацаров. За момента подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков остават в затвора.  

ВКС не допусна роднините на Ангел Димитров да бъдат конституирани като страна. От становища по процеса стана известно, че така делото отново може да стигне до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Защитата и подсъдимите също бяха против допускането на роднините и поискаха делото да бъде възобновено и решено с присъди от друг съдебен състав на Върховния съд. Участвалите в акцията искат оправдателни присъди. 

Процесът мина по няколко пъти през всички инстанции за близо 14 години, а полицаите бяха ту осъждани, ту оправдавани, припомня БТА. Сега са с присъди от по седем години.

"Съдът да спре тази гавра с нас и семейства ни", каза в съдебната зала Иво Иванов. "За 14 години дела не мога да разбера къде съм сгрешил. Искам окончателно да разбера виновен ли съм", допълни Янко Граховски. "14 години децата ни живеят с мисълта, че бащите им са убийци", каза Георги Калинков.

ВКС отказа да спре изпълнението на присъдата. Не получихме ясен отговор защо петимата бяха осъдени, каза след заседанието по делото адвокат Явор Нотев. И припомни, че няколко пъти се е променила версията за смъртта на Димитров. "Остават много неясноти. Години наред военната прокуратура имаше амбиция да докаже престъпление. Но с годините нещата са се променили", коментира Нотев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@