"Труд": ГЕРБ не приемат критика
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
46
к акво ГЕРБ губи изборите през 2013 г.," извежда "Труд" в заглавие. Въпреки че в момента има малка електорална преднина пред БСП, за ГЕРБ има сериозен риск да загуби през 2013 г., според вестника.

Причината за това е в лошото отношение на управляващите към обществото. Никой в крехката история на младата ни демокрация не е обиждал толкова често и директно българите, колкото лидерите на ГЕРБ - тяхното отношение към гражданите често е като към поданици, предадени им по наследство, пише изданието.

"Този средновековен поглед към "народа" не признава правото на гражданите да ограничат властта. Водещи фигури в ГЕРБ не приемат критика. Най-сериозните политически предизвикателства пред ГЕРБ са две - да спрат да обиждат обществото и да предложат реалистична, изпълнима и коректна визия за следващия мандат", пише "Труд".

Властта залости здраво входа за достъпа до информация
, коментира "Сега". Тази власт само с няколко хватки буквално блокира достъпа до публична информация. Особено когато данните не са в полза на управляващите, или те искат да ги скрият колкото се може по-дълго.

Пред публиката се развява някаква бутафорна телевизионна показност, обществото се засипва с всевъзможна информация за това как ГЕРБ даряват за бедстващите в село Бисер или Перник, как строителният министър и премиерът садят блатни кокичета и превеждат през пътя костенурки, как земеделският министър не оставя продукт с палмово масло по щандовете.

Но опрат ли нещата до това да се разсекретят обществените поръчки за една или друга далавера, за това дали някое ведомство е получило странни дарения, кой е собственик на язовир, или колко бонуси са получени в администрацията, изведнъж настъпва подозрително мълчание. Другите възможности са да се прехвърли отговорността върху някой друг или просто да се скрият зад фразата лични данни, търговска или служебна тайна, класифицирана информация. За малко повече от 3 години ГЕРБ напълно запечата входа пред достъпа до обществено значимата информация, включително и тази за изхарчените държавни пари, дошли от данъците на всички нас.

При ГЕРБ връзкарството бе издигнато в култ
, коментира "Сега". Управлението на Бойко Борисов ще се запомни с много странни факти и събития, но особено впечатляващо е нашествието на "калинките". В България винаги е имало парашутисти и политкомисари, пращани на особено важни и особено сладки постове - министерски кресла, директорски бордове, в агенции и комисии и т.н. ГЕРБ обаче постави абсолютни рекорди в назначаването на тотално некомпетентни хора начело на дружества и структури, които управляват милиони.

Властта така и не обели дума за въвеждането на конкурсни процедури и класирането на кандидатите на база ясни изисквания и стратегия за управление на дружествата. Така попадането в борд на фирма се оказва процедурно далеч по-лесно начинание от наемането и на най-младшия експерт в държавната администрация.

"Трудоустрояването" на знайни и незнайни роднини, приятели, бизнес партньори, партийни активисти без необходимата подготовка струва на държавата милиони в пропуснати дивиденти и възможности за развитие. Този "случаен" подбор обаче има и друга цена - на послушанието. През целия преход в областта на държавната икономика то е служило в името на една главна цел - корупция.

"Около Кунева ще сме без юзди", смята кинорежисьорката Иглика Трифонова, член на сдружение "България на гражданите". В интервю за "Труд" тя обещава: "Ако партията влезе в парламента, ще наблюдавам всяко изказване на представителите й. И ако от банките на Народното събрание те заприличат на масата български самодоволни политици, това ще е началото на края на тази партия, една от поредните в България. Но аз не мога да допусна, че това ще се случи и съм пълна с надежди".

Десните партии стават присъдружни на ГЕРБ, отбелязва "Сега". Местните структури на десницата все повече се превръщат в присъдружни формации на ГЕРБ. Това сочи разстановката на силите в общинските съвети на най-големите български градове. Настоящите местни парламенти бяха структурирани през декември, оттогава в тях текат ударни преобразувания, като най-отчетлива следизборна топлота към ГЕРБ демонстрира СДС.

Най-интересно е във Варна, където формацията на Бойко Борисов спечели 16 мандата, а в момента разполага с 22 гласа в общинския съвет. В Бургас най-големият партньор на управляващата партия е СДС. Десните са с ГЕРБ и в Пловдив. Най-сигурният съюзник на ГЕРБ в София са двамата представители на "Атака". СДС и ДСБ в повечето случаи не подкрепят предложенията на управляващата партия. В столицата пробив вдясно трудно се осъществява.

"Грешките в енергетиката не са за левчета, а за милиони", е анализът в  "24 часа". От няколко дни властта се тресе като ударена от ток - не знаела, че ще бъдат присъединени толкова много зелени централи, и затова се наложи еленергията да бръква с цели 13% по-дълбоко в сметките на българите. Странно е, че властта е изненадана.

От поне 3 години НЕК, електроенергийният системен оператор и енергото сигнализират, че не могат да присъединяват толкова много мощности. Сега се разрази спор кой е виновен. И че НЕК не дала вярна прогноза. Но НЕК отдавна е само една от многото енергийни компании. Политиката в енергетиката се прави в министерството и от подведомствените агенции. И за да се прави политика, трябва точна, вярна и навременна информация. И система за получаването й.

Каква е основната причина за поскъпването на тока с близо 14%, коментира "Стандарт". Истината е, че зеленият ток ще си остане отровно зелен като алчността на тези, които приеха лобисткия закон за зелената енергия през 2007 г. Закон, който отвори вратите на България за многомилиардни инвестиции във фотоволтаични, ветрогенераторни и др. уж екологични централи.

Инвестиции, които не откриха почти никакви работни места, но които завладяха част от най-хубавата територия на страната, прогониха птиците и други животни. Инвестиции, които задължиха държавата да влага от своя страна огромни средства в изграждането на компенсиращи мощности, тъй като средната разполагаемост на новите соларни и вятърни централи е съответно до 1350 и до 1700 часа, а не като на АЕЦ и ТЕЦ - по над 8700 часа годишно. Инвестиции, които бяха прогонени от по-рано събудилите се общества в Испания, Чехия и др. страни, но бяха пуснати у нас!

Ще плащаме скъпо и прескъпо още дълги години напред, тъй като и промените в закона от миналата година задължават НЕК да изкупува енергията на непроменливи цени цели 20 г. напред.Цените на тока отиват в съда, пише под глава "Преса". Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори се готви да съди ДКЕВР за неочакваното поскъпване. Някои от фирмите ще вдигнат цените на стоките си, други минават в режим на икономии, за да не фалират.

"Борисов се лепна за Меркел като бодигард", коментира "Сега". Премиерът Бойко Борисов отиде на ключовата среща на ЕС миналата седмица с цял куфар инструкции от министерства, експерти, съветници и дипломати каква да бъде българската позиция по обсъжданите въпроси. От изявленията му обаче се разбра, че не го е отварял.

Но едно нещо бе запомнил и то действително се съдържа в обемист работен документ с название "Рамкова позиция относно бюджет Европа 2020", а именно - да се съобразява само с позицията на Германия. Едва ли е чел целия документ, който на 35 страници разглежда сбито предложението на Европейската комисия за следващия 7-годишен бюджет на ЕС и рисковете за България. Но в него има забележителен факт, който може да избоде очите на всеки читател.

Заключителният раздел, наречен "Становища на другите държави - членки на Европейския съюз, по въпроса", започва с позицията на Германия и... свършва дотам. Какво мислят останалите 25 държави от ЕС изглежда няма значение и не бива да обременява Борисовата глава, пише "Сега".

Едва ли експертите сами са решили да икономисат труда си. По-вероятно е да са се придържали към неговото предпочитание какво си заслужава да му казват и какво - не. Нито дневният ред, нито основните документи на срещата бяха ясни на българския премиер.

В Брюксел са доволни, че ГЕРБ номинира за цифров шампион човек от опозицията
, е озаглавено интервюто в "24 часа" с Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси. Тя разяснява, че цифровият шампион е нещо като посланик на добра воля. Човек, който разказва за новите технологии и се опитва да открива и свързва хора, които работят с тях. Титлата е част от усилието на ЕК да направи континента ни свързан с широколентов интернет, а всеки европеец - в състояние да го използва.

"В Брюксел това, че България се представлява от човек от опозицията, бе посрещнато с нескрито одобрение. То беше изтълкувано като гаранция, че темата е извадена от партийната риторика, че е някак универсално важна, че има много да се работи, че има много да се говори по нея", казва Паси.
Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 20 минути

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 35 минути

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 1 час

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 1 час

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 2 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 2 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 2 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 3 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 4 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 5 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 5 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 6 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 6 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 6 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина