Съгласие за нужда от образователна реформа
Заседанието на Съвета по образование на тема "Качество на образованието и пазар на труда"   
Източник: БГНЕС
4

И ма политическа воля и достатъчно подготовка за успешна образователна реформа, заяви президентът Росен Плевнелиев, който обобщи резултатите от Съвета по образование и наука на тема "Качество на образованието и пазар на труда", който се състоя днес.

В Съвета участваха представители на правителството, на Народното събрание, на синдикатите и работодателите, на браншовите организации в образователния сектор и на неправителствени организации.

Държавният глава констатира „много широко съгласие за действие“ от страна на всички институции по извършването на реформата на образователната система. Той припомни, че образователната реформа е част от коалиционното правителствено споразумение. В документа реформата обхваща общо 18 приоритета, развити в 35 мерки.

Плевнелиев очерта като основни темите за въвеждането на дуалното образование и обучение, новите модели на финансиране на висшето образование и допълването между приоритетите и дейностите на институциите.

Проблемите с грамотността и отпадането от образователната система

са сред обсъжданите теми на дискусията. По данни на Евростат, цитирани от държавния глава, България е на 23-то място по процент на преждевременно напусналите училище. Завършилите висше образование българи са едва 34% във възрастовата група 30 - 34 години. За Литва този процент е 53 на сто, докато само преди десет години съотношението е било в полза на страната ни по този показател, посочи президентът.

„Няма време за губене и очакването за действие е сериозно. Има пълно съгласие за реформа и за въвеждането на дуалната система на образование. Има натрупани знания и опит и сме на път да въведем отдавна утвърден модел“, каза държавният глава пред участниците в провелата се дискусия. Президентът отново подчерта, че младите хора в България трябва да получат перспектива и тя не преминава задължително през университетите.

Днес в сградата на президентството бе подписано споразумение между Швейцария и България за изпълнение на проекта "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система".

При

дуалното образование

паралелно се води обучение на две места - в професионално училище и в предприятие, където учащите придобиват практически умения и същевременно получават и заплащане за труда си.

Дуалното обучение ще започне пилотно в две професионални училища, които са в Централна България, каза пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Проектът се финансира от Швейцария с 3,5 милиона швейцарски франка. "Имаме намерение във всички професионални училища в България да бъде взаимстван швейцарският модел, но ние имаме нужда също и от професионални училища, някои от които ги няма в Швейцария", коментира министърът.

Попитан как ще се обучават учениците при дуалното обучение и дали практиката и обучението им ще е по 50 процента, министър Танев отговори, че "практиката трябва да бъде повече от 50 процента - от десети до 12-и клас". Това е рамката, която швейцарците са ни поставили първоначално, уточни той.

Работната практика на учениците от дуалното обучение би трябвало да се заплаща и затова сега водим разговори с четирите големи работодателски организации, както и със Строителната камара, за да има от тях известен брой стипендии за учениците, каза министър Танев.

По време на Съвета вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви, че

образованието е изостанало от процесите на развитие на обществото

и това несъответствие трябва да бъде преодоляно. Вицепремиерът очерта три основни насоки за модернизиране на образователната система – висока степен на вътрешен интегритет, адекватност и динамичност на системата, която да й позволява да усвоява нови решения и възможности за преодоляване на предизвикателствата. Румяна Бъчварова се обяви още за „бърза писта“ за талантливи млади хора, която да им осигури повече възможности в подходяща среда на развитие.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че образованието не трябва да бъде обект „на контекстуални политически емоции“. Вицепремиерът се обяви за обвързано с реалния живот образование, като за целта е необходимо да бъде спечелено вниманието на бизнеса.

Наличието на университет не гарантира качествено образование,

подчерта вицепремиерът пред участниците в Съвета.

Тодор Танев посочи, че без реформи както средствата от националния бюджет, така и тези по линия на европейските инструменти, ще отидат в стари и нереформирани сектори и няма да могат да бъдат използвани ефективно. Министърът подчерта, че една от основните цели е изграждането на връзката между образованието, науката и реалния живот.

„Няма да правим революция, но образованието и науката трябва да се развиват паралелно. Частичните решения не са работещи“, коментира още образователният министър.

По отношение на ключовите реформи дългосрочността и приемствеността са особено важни и затова именно Президентската институция би трябвало да бъде един от гарантите за това те да се случат, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин.

Високата степен на ранно отпадане от образователната система и тенденцията родителите да са по-грамотни от децата си е сред основните проблеми на образователната ни система

от гледна точка на пазара на труда, посочи Калфин. Второто предизвикателство е как младите хора да бъдат мотивирани да търсят работа, след като придобият диплома за завършено образование. „Мотивацията на младите хора започва от образованието“, подчерта вицепремиерът, който запозна участниците в Съвета с мерките, предприети от кабинета и изрази надежда Народното събрание да разгледа до средата на годината подготвените законови текстове.

Министерството на икономиката констатира разминаване между развитието на бизнеса и кадрите, които са му необходими,

заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Решението, според Министерството на икономиката, е разработването на регионални стратегии за икономическо развитие. „Когато е ясно в кои икономическо области ще се развива даден регион, лесно можем да искаме професионалните училища и гимназии и висшите училища да подготвят съответните кадри“, каза Лукарски.

Икономическото министерство е определило 4 области за икономическо развитие и иновации през новия програмен период на европейските инструменти до 2020 г., които са свързани със Стратегията за интелигентна специализация. Това са мехатроника и чисти технологии; информатика и ИТ-технологии; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативни и рекреативни индустрии.

Министърът на икономиката обяви, че се очаква всеки от регионите да заяви своя икономическа ниша в посочените области, в рамките на сроковете, записани в Стратегията за интелигентна специализация. По този начин институциите ще могат да насочат професионалното обучение именно към такива кадри, от които се нуждае бизнесът и съгласно изискванията на пазара на труда, поясни министърът.

Председателят на Комисията по образование и наука в НС Милена Дамянова заяви, че образованието трябва да гарантира успешна личностна и професионална реализация на всеки един млад човек, което изисква промяна на подхода. По думите й, този подход вече е налице с предложените и обсъдени редица законопроекти, включително текстовете, с които се въвежда дуалната система на образование.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подкрепи предлаганата от МОН четиристепенна система за образование,

балансирана с дуалната система. Представителите на синдикатите се застъпиха за задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст и поставиха въпроса за необходимостта от нов модел за финансиране и за цялостната възпитателна организация на българското средно образование, както и от актуализиране на начина на формиране на учебните планове.

Нестабилността на пазара на труда у нас, лошите условия и отношението към младите кадри, както и ниското възнаграждение са трите основни причини младежите да не желаят да се реализират професионално в България,

сочат предварителните данни на проучване на Синдиката на българските учители.

Бизнесът демонстрира подкрепа за действията за реформиране на образователната система. По време на дискусията работодателите повдигнаха въпроса за осигуряване на стипендии за дефицитни професии и обвързването им с определен срок за работа у нас на стипендиантите. Бизнесът поиска и регламенти за критерии за качество, както и да залегнат в българското висше образование механизми за контрол на резултатите.

Предприемачите отново бяха категорични, че държавната поръчка в университетите трябва да отразява нуждите на реалната икономика. Специалисти от практиката трябва да бъдат включени във всички етапи на образователния процес, смятат още представителите на бизнеса. Те изразиха и готовност за подкрепа за унифициране на обучението по предприемачество.

Президентът Росен Плевнелиев пожела отговорен дебат в парламента „в режим на национално отговорно действие и оценка на въздействието“. „Време е да бъде поета отговорност за законодателни промени, които да дадат възможност на младите хора на България да се възползват от свободата, каквато не са имали преди 25 години и да допринасят за обществата, в които са решили да живеят“, апелира държавният глава.

„Смисълът на този Съвет е част от националния дебат по проблемите на българското образование. Работим за реализирането на смислена реформа и трябва да сме достатъчно отговорни, за да не чакаме повече тя да се случи“, каза още държавният глава.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер