Стефана Здравкова: С най-мащабната си трансформация досега, NOVA променя медийния пазар в България
Стефана Здравкова   
Източник: NOVA/Красена Ангелова
5

Н авремето Хачо Бояджиев - легендарен тв режисьор, казваше, че ако една телевизия няма собствена сграда, тя не е телевизия. Ето, Нова тв вече има и от 1 февруари е в собствен телевизионен комплекс. Какво представлява той, г-жо Здравкова?

Сградата на Нова Броудскастинг Груп е единствената по рода си в България. Тя е първият самостоятелен комплекс за електронни медии от ново поколение. Създадена е специално за производството на телевизионна и радиопродукция с площ от почти 17 000 кв. м. Разполагаме с 9 свръхмодерни телевизионни и радиостудиа, просторни апаратни, монтажни и изцяло нов нюзрум. Основната ни цел е да надградим постигнатото и да подобрим качеството на медийните услуги. Разполагаме с последните технологични новости, които дават много повече свобода, динамика и качество на съдържанието. В новата сграда обединихме всички медии от портфолиото на компанията.

Досега Нова тв беше под наем в доста голяма и съвременна сграда. Каква е причината да поискате своя сграда, защо е важно за телевизията да има собствен дом?

Огромно предимство за всяка медийна компания е да разполага със специално проектирана сграда. Важно е тя да бъде по мярка и да е в услуга на творческия потенциал. За да се постигне добър резултат при телевизионното производство, е нужна голяма височина. Искахме да осигурим на всеки един служител достатъчно пространство и удобства, за да твори и да участва пълноценно в работния процес. Благодаря на всички колеги, които вложиха енергия и сърце за тази внушителна трансформация. Тяхната всеотдайност и професионализъм помогнаха много за бързата адаптация.

Колко голяма е инвестицията и на каква стойност?

Инвестицията на Юнайтед Груп потвърждава сериозния ангажимент на компанията в България. Тя надвишава многократно средствата от последното технологично обновление и мога да кажа, че в такъв мащаб никога не е правена у нас. Това е инвестиция обаче, която се възвръща. В дългосрочен план разходите ще бъдат намалени, благодарение на мултифункционалността на студийните пространства. Вече няма да се налага наемането на външни студиа и изграждането на декори. Преминахме изцяло на LED осветление в студийния комплекс, което чувствително ще намали и разхода на електроенергия.

Какво означава модерно и високотехнологично на телевизионен език? Какво повече ще виждат зрителите?

Модерните технологии ни позволяват да бъдем несравнимо по-бързи, иновативни и полезни на зрителите. Досега в новините, актуалните и спортните предавания имахме възможност да осъществяваме максимум четири живи връзки едновременно, а сега можем да представяме събитията от дванадесет различни точки по едно и също време. Управляваме студийното осветление вече и с телефон, а всички студийни камери са в 4К резолюция. Нашата технология за пренос на цифровия сигнал е абсолютно същата, каквато се ползва и на пистите на Формула 1. Когато излъчваме големите спортни събития, можем да запишем ключов момент и буквално след секунда да го повторим. Всичко е различно – нов е начинът, по който се снима, имаме огромни възможности при създаването на графики и видеоматериали. Софтуерът, който новинарите използват, е изключително функционален -  последна версия, достъпна само от няколко месеца на пазара.

Студиата са огромни, от сутрешния блок се похвалиха, че са в 1000 кв. м. Защо е нужно подобно голямо пространство?

Пространствата в новата сграда са проектирани спрямо нуждите на нашата компания. Всяко от петте телевизионни студиа е изградено по световните стандарти и съобразено с вътрешната продукция, която създаваме всекидневно. Седмично излъчваме 48 информационни емисии по NOVA, а в NOVA NEWS те са на всеки час. Имаме множество предавания и рубрики, всяко със своята специфика, сложност и времетраене, без да включвам специалните, извънредните и коментарните студиа. Четирите радиа в нашата група разполагат с индивидуални студиа, дигиталната ни компания Нетинфо също има свое собствено, за да произвежда атрактивно видео съдържание. Със сигурност мащабът на студиото не е в основата на качествената журналистика, но има съществена роля в представянето на съдържанието. Използваме пространствата и огромните видеостени умно, в подкрепа на визуалния разказ. Стремим се той да бъде всеобхватен, автентичен и прецизен, без това да се превръща в самоцел.

Построяването на телевизионен комплекс едва ли е като строежа на един блок например. Кое е специфичното и какви консултанти ползвахте?

Специфичен проект от такъв мащаб изисква време. Основен принос за неговото финализиране имаше United Group, без чиято активна подкрепа това не би се случило. Процесът продължи около 4 години и беше разделен на два проекта, които се изпълняваха паралелно – строителството на самата сграда и технологичното осигуряване. Експертизата на Дирк Геркенс  - директор „Програмиране, продукция и рекламни продажби“ на United Media, от когото поех управлението, беше от първостепенно значение в избора на технологични ресурси. Той вече беше извършвал подобна модернизация в Унгария, затова и опитът му бе безценен.  Доставчиците на технологичното ни оборудване са едни от най-големите в света.  Една и съща компания например обезпечи телевизионното излъчване на нас и на Световното първенство по футбол в Катар. Служителите ни преминаха през различни обучения в зависимост от спецификата на тяхната работа. Те бяха обучавани от международен екип от експерти. Строежът на сградата обаче бе реализиран изцяло от български компании, като всеки един етап детайлно бе обсъждан и консултиран с мениджърите в Нова Броудкастинг Груп.

Какво ви струваше преместването и имаше ли вълнение и стрес дали на 1 февруари всичко ще тръгне безпроблемно? Така ли стана, имаше ли гафове?

В дългия процес на този многоаспектен проект срещнахме не една и две трудности. Но не допуснахме те да повлияят на крайния резултат. Войната в Украйна също се отрази на веригата на доставки на всички технологични компании и съответно на сроковете и при нас, което не бе възможно да се предвиди. По време на първия ефир имаше голямо вълнение и много емоции, което е напълно разбираемо. Но сериозни грешки не допуснахме и това за пореден път доказа, че сме един изключително ефективен и мотивиран екип.

Освен новите сезони на предаванията ще има ли нещо невиждано досега - какви тв премиери са подготвени или в процес на реализация?

Компанията разполага с най-богатото спортно съдържание. След като излъчихме Световното първенство по футбол в Катар в 4К резолюция, дадохме възможност на футболните фенове да следят мачове и от Висшата лига с перфектно качество на картината. Това, което предстои да предложим за първи път в България са състезанията от Формула 1 в 4К. Ексклузивните спортни програми ще бъдат обогатени с допълнителни коментарни студиа и професионални анализи.

Преди близо година поехте ръководството на Нова Броудкастинг груп. Какви са мечтите ви за компанията, докъде ще стигне тя?

Това е компания, която 28 години не е спирала да върви по пътя на иновациите. И момент като този, в който се случи най-мащабната й трансформация, е напълно заслужен. Нова Броудкастинг Груп променя медийния пазар в България непрекъснато и съм сигурна, че хората, които работят за нейния успех, винаги ще го правят. Аз също се променям. През последните месеци се убедих, че и най-амбициозният план може да се окаже тесен за творческия ни размах. Нашият талант не може да се изчисли предварително. Всеки ден се убеждавам, че в нещата, които правим, има и доза магия. За рационален човек като мен това беше неочаквано, но приятно откритие. 

Фотография: NOVA/ Красена Ангелова

Цялото интервю със Стефана Здравкова може да прочетете тук

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Любопитно Преди 4 минути

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 26 минути

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 1 час

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 1 час

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 1 час

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 1 час

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 2 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 2 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 2 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 2 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 2 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 2 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 2 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 2 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 3 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили